Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Crumpler Crisp Suit

Tråden skapades och har fått 18 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1
  • Medlem
  • Nacka
  • 2003-04-19 22:42

<a href=/forum/showthread.php?s=&postid=174902><img src=/testlabbet/pics/CrispSuit/vaska.jpg alt=Crumpler_Crisp_Suit border=0></a>

Crumpler Crisp Suit är en lite större version av Crumpler Wack-o-Phone (testad här). Crisp Suit har samma visuella olikheter med vanliga datorväskor som Wack-O-Phone. Med utseendet följer ju både en sänkt stöldrisk, pga att folk helt enkelt inte ser att det är en datorväska, och en möjlighet att använda väskan i din stil, om nu väskan passar din stil. En ytterligare likhet med lillebror är att Crisp Suit har samma bekväma bärsystem som, när man vant sig, känns bra och håller väskan på plats.


Välplanerade fickor
Vid det yttre utseendet slutar nästan alla likheter med Wack-O-Phone. I Crisp Suit's innanmäte finns ännu fler fickor än hos Wack-O-Phone, men antalet är inte det viktiga - de här fickorna känns betydligt mycket mer välplanerade än hos lillebror. Och det finns faktiskt tre fickor förutom huvudfacket som rymmer ett A4-ark, eller block. Det här är en väska av den lite större modellen, och det märks på innerutrymmena. Det är inga problem att trycka in träningskläder, skor, dator och badmintonrack men ändå ha plats över för lite till.
<IMG SRC=/testlabbet/pics/CrispSuit/fickor.jpg>
Totalt finns det hela 16 fickor, varav en del av dem kanske inte fyller någon uppenbar funktion, men någon dag står man säkert där med något och upptäcker att den passar perfekt i just den fickan. Två fickor som jag gillar skarpt är de två ganska stora fickorna på framsidan. De är lättåtkomliga när man öppnar locket och rymmer ganska mycket.
<IMG SRC=/testlabbet/pics/CrispSuit/framfickor.jpg>
Den som läst min recension av Crumpler Wack-O-Phone vet att jag retade mig på att det saknades fickor som var åtkomliga utifrån. Tyvärr har Crisp Suit samma problem, som enligt mig är ett ganska stort problem. Även till Crisp Suit kan man skaffa sig en extern ficka, men som jag sagt tidigare så spelar det ingen roll eftersom den inte följer med. Om man inte kommer åt någon ficka utifrån är ju det som återstår att öppna upp locket och ta sig in i väskan. Crisp Suit's lock är något enklare att öppna än Wack-O-Phone's på tack vare lite mindre våldsamma kardborrefästen samt att locket sitter fast lite annorlunda. Men det är fortfarande för mycket jobb för att det ska kännas smidigt. En liten detalj jag inte hittar på den här väskan som den sägs ha är ett genomföringshål för hörlurar eller handsfree till telefonen. Både Crisp Suit och Wack-O-Phone sägs ha sådana, men jag kunde varken hitta den då eller nu. Bilder på väskan finns här.

Ergonomi
Men borde den inte vara svår att bära när den är så stor som den är då frågar man sig? Svaret är faktiskt nej. Den känns ganska stor på ryggen, men den sticker inte ut på sidorna, även om man bär den i trepunktsvis. Den sticker ju visserligen ut bakåt, men vilken väska gör inte det. Den känns inte mer ivägen än vilken annan väska som helst. Crisp Suit har, liksom Wack-O-Phone, trepunkts-bärsystem som för den ovane kan tyckas se lite komplicerat ut. Men när man justerat till alla remmar så är det riktigt bekvämt och framförallt så sitter den stadigt på ryggen. Som jag upptäckte när jag testade Wack-O-Phone passar det här bärsystemet ypperligt när man cyklar. Något som jag tycker är mycket praktiskt är att den står upprätt för sig själv, så att man enkelt kan ställa ned den och plocka i den utan att behöva hålla den upprätt. Det, i jämförelse med Wack-O-Phone annorlunda, utformade locket bidrar även till enkelheten eftersom det inte är fäst på samma sätt, och inte hela tiden strävar mot ett stängt läge. Därmed inte sagt att den glappar eller så, storleken på locket och därmed vikten hjälper också till att hålla det kvar i öppet och stängt läge. Kort sagt, jag gillar den bekväma bärkonstruktionen, som helt klart är något att sukta efter om du cyklar mycket.
Bilder på hur trepunktssystemet fungerar finns här ibland bilderna ifrån testet av Wack-O-Phone.

Specifikationer
Väskan mäter 36x51x21 cm och väger 1,6kg tom. Mitt exemplar är svart, men Macoteket (som säljer den i Sverige) har den även i mörkgrönt(petrol) och blått. Priset ligger, hos Macoteket på 1561 kr inkl. respektive 1249 exkl. moms. Det vadderade datorfacket, som känns mycket säkrare än det hos Wack-O-Phone och rymmer 'Books i storleksordningen upp till Powerbook G4 17". Crisp Suit är, liksom Wack-O-Phone, tillverkad i ett vattenavvisande nylonmaterial som känns rejält och kallas "Original 1000d Chicken Tex". Locket hålls nere med ett par kardborrefästen som, även om de inte känns lika rejäla som Wack-O-Phonens, tillsammans med snäppfästena håller väskan ordentligt stängd. Axelremmen är av exakt samma typ som den på Wack-O-Phone och justeras även den med ett robust spänne av ordentlig typ. Bilder på väskan finns här


Slutsats
Crumpler Crisp Suit är en mycket bra väska, både vad gäller ergonomi och att packa saker i. Den rymmer mycket och har många smarta fickor. Jag har egentligen bara två negativa saker att säga om den här. Dels saknar jag en yttre ficka, och dels är den väldigt nischad till en specifik stil. Det sista kanske inte bör ses som en nackdel, men det är i alla fall något att tänka på vid ett eventuellt köp. Men avsaknaden av ytterficka ser i alla fall jag som något klart negativt.
Om du funderar på att köpa Wack-O-Phone så tycker jag du ska köpa den här istället. Det är en mycket bättre väska för ett aningens högre pris. Den här en en av de bästa väskorna jag tittat på i sin prisklass. Om du tycker om stilen, och står ut med avsaknaden av en ytterficka, så är den ett givet köp.


Omdöme
+ välutformat innre
+ bekvämt bärsystem
- ingen yttre lättåtkomlig ficka


Betygsättning
Storlek & form: 5/5
Ergonomi: 5/5
Prisvärde: 4/5
Summa: 4/5 det enda som stjälper den är avsaknaden av en ytterficka

<IMG SRC=/testlabbet/pics/logo/web/test4.gif>


Länkar
Crumpler
Macoteket

Senast redigerat 2003-12-17 00:36
  • Medlem
  • 2003-04-20 00:03

Ergonomi 5/5?
Förvisso ser det ut som att den sitter stadigt med trepunktssystemet men den belastar fortfarande bara den ena axeln vilket betyder att belastningen på ryggraden kommer från sidan.
Det är möjligt att vissa inte har ont utav det men själv hade jag stora problem efter att ha burit på en liknande väska under ett år. Efter att jag bytte till traditionell ryggsäck blev allting mycket bättre.
Tänk dig själv, du sa att väskan vägde 1,6 kg. Lägg till ca 3_kg_Powerbook + lite tillbehör, du är lätt uppe i 5 kg.
Testa att bära 5 kg på den ena axeln och jämför det med att bära 2,5 kg på var sin axel samtidigt. Alltså belasta ryggen tungt från sidan eller lättare och jämnt.

Jag är stor förespråkare för traditionell ryggsäck eller i värsta fall portfölj med handtag.

Ergonomi enligt mig 3 av 5.
Resonemang:
+1 i grund och botten
+1 för trepunktsystemet
+1 för att jag inte vet hur bekväm den är men chansar på att den är det.
= 3.

/3

  • Medlem
  • Nacka
  • 2003-04-20 01:39

Ok, ergonomi är en klumpig titel, det har lite blivit en slasktitel för både ergonomi, och allmänt handhavande av väskan.

Den fick en 5a i jämförelse med andra axelremsväskor, inte i jämförelse med en väskor av annan form. Ryggsäckar är och förblir det mest ergonomiska.

Vad gäller portföljer vill jag nog påstå att den bärtypen är sämre än både axelremsväskor och ryggsäckar. Där handlar det, i ännu större mån än axelremsväskor, om snedbelastning.

I jämförels med andra axelremsväskor är den, enligt mig, helt klart överlägsen i bekvämlighet. Med trepunktssystemet så bär man tyngden både med bröstet och med axeln. Vilket blir både lättare och bekvämare.

Vad gäller betygssystemet utgår jag ifrån en 3a när jag bedömmer. Standard, vad vilken väska som helst presterar är en trea. Är något sämre än standard blir det under trea, och om något är bättre blir det över en trea. Jämförelsen baserar jag på liknande produkter - i det här fallet axelremsväskor.

/arvid

  • Medlem
  • 2003-04-20 11:02
Citat:

Skrevs ursprungligen av arvid
...
Den fick en 5a i jämförelse med andra axelremsväskor, inte i jämförelse med en väskor av annan form.
...
/arvid

Ok, jag förstår.

/3

Axelväskor för datorer är inte rekomenderade om man använder den allt för ofta... Usch. Tro mig. Jag vet.

Ryggsäck ja, är det någon som har tips eller länkar?

Är det någon i sverige som säljer Spire´s grejer ?
Spire

  • Medlem
  • 2003-09-18 11:47

någon som prövat denna väska med en PB12"?

  • Medlem
  • 2003-10-11 14:00

ingen som har prövat att använda denna väskan till en 12" powerbook? någon? hur passar den? eller blir den för stor?

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2003-11-05 11:13

Jag köpte en Crumpler Crisp Suit för en dryg månad sedan och vill varna potentiella köpare.

Styrkor:
* Jag får plats med min 17'' AlBook, även när den ligger omsluten av ett Tucano Second Skin-fodral.
* Det finns många småfickor, så saker ligger ordnade i väskan.
* Det är ordentligt hantverk i väskan, den är robust och stryktålig.

Mitt stora klagomål (som jag kanske får äta upp av andra nöjda ägare):
* Väskan är stor på utsidan men liten inuti. Det låter märkligt, men i sin iver att lägga in invärtes fickor har Crumpler byggt in så många innerväggar, fack och avdelare att väskan blir helt oanvändbar för att packa större saker i än A4-block och dokument. Om ni tittar på det andra fotot i rescensionen ovan så ser ni ett allvarligt designfel; uppifrån sett är väskan formad som ett "D" (bokstaven D som i Dumt). Det leder till att när väl laptopen är packad (längs med den raka långsidan) så finns det knappt något utrymme att packa några fler skrymmade saker i väskan (mellan datorfacket och framsidan). Om väsken istället var formad som en rektangel sett uppifrån skulle man mellan datorn och framsidan i huvudfacket lätt kunnat passa in kanske en tröja, en sarong, en vattenflaska och ett par böcker. Som det är nu går det knappt ner en pärm och några småprylar förutom datorn innan den är så full att jag blir rädd för att pressa sönder datorn. Om jag var Crumpler skulle jag byggt sidoväggar som går ut en bit vinkelrätt från bakstycket innan de möter framsidan. I den nuvarande designen fäster istället framsidan av väskan direkt på bakstycket, men liten inre volym som följd. Med vadderade mellanväggar och diverse fickor och lock inuti så är det svårt att få plats med mycket.

När jag köpte den här väskan såg jag framför mig en väska som jag skulle kunna ha som dagsväska när jag är ute och reser, eller som lite större "man-purse" i vardagen. Jag ville kunna packa en dator, en pocketbok, kanske en tröja, ett par sandaler, en kamera och kanske en flaska. Tyvärr känner jag ofta att jag knappt kan få ner något mer än datorn och några småprylar; inte något skrymmande som en tröja, regnjacka eller sarong.

Jag tycker att den som vill ha en dagsväska med plats för mer än en dator och lite kontorsgrejer inte ska köpa en Crisp Suit. Kanske en ryggsäck istället? Eller kanske Crumplers "December Quarter"-modell?

  • Medlem
  • Tyresö
  • 2005-03-20 22:58

Någon som har bilder på denna när den används, dvs hänger på en axel? Jag får inte riktigt något grepp om hur pass stor den är.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2005-03-21 06:35

Lite OT men jag vill flagga för Haglöfs computerbag som jag använder dagligen och har gjort i flera år. Suverän kvalitet och man får plats med PB, firewire hd, nån pärm, massa sladdar, cd skivor m.m trots sin litenhet. Går att använda som portfölj, axelväska och ryggsäck.
Nackdelen är att den inte är lika snygg som Crumpler Crisp Suit.

http://www.haglofs.se/produkter/visaprod.asp?ID=101&lang=sv&tech=yes&CatNr=230&xCatNr=&NP=&Q=&HMtrl=&Str=#TECH

  • Medlem
  • Tyresö
  • 2005-03-21 20:39

Inte ful alls, men av någon anledning har jag totalt snöat in på Crumpler. Någon som varit på Macoteket (i Sumpan) och vet om dom har den där? Kan ju faktiskt åka förbi någon lunch och se den live om inte någon har bilder.

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2005-08-11 20:20

Var precis på macforum på avenyn i göteborg och köpte denna väska... när jag kom hem konstaterade jag att "remmen" som behövs för "trepunktsfästet" inte fanns att hitta någonstans. Någon som vet om det är något man köper som tillbehör eller om jag helt enkelt fått en "kass" väska? :/

  • Medlem
  • Tyresö
  • 2005-08-11 21:54

Remmen skall sitta fast över "axelkudden" precis som denna bild visar: http://www.99mac.se/testlabbet/pics/wack-o-phone/axelkudde.jpg

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2005-08-11 22:12

Mjo.. så långt är jag med. Men min axelkudde ser precis så ut, fast minus remmen då. Men skall ta och ringa macforum imorgon och be dom kolla hur det ser ut på deras andra väskor. För det ser inte trasigt ut på något vis. Bara att det inte sitter en rem runt axelkudden.

  • Medlem
  • Tyresö
  • 2005-08-11 22:54

Remmen är virad runt axelkudden och sedan sydd i sig själv. Alltså inte i kudden och detta för att den skall kunna köpa längsefter kudden. Så om din inte finns så lär det inte synas som att något är trasigt eller så.

Annars är den där remmen mest i vägen tycker jag. Lindar den runt kudden och sen försöker jag kila fast den men liks förbenat lossnar den.

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2005-08-12 15:02

Så.. ett besök till macforum så fick man en ny väska. Nu ser väskan ut som den ska!

  • Oregistrerad
  • 2005-09-26 21:40

Är det någon som vet var man kan klämma på en sådan här rackare i Malmö? Finns det några återförsäljare som har Crumpler i Malmö?

1
Bevaka tråden