Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Sugen på att kasta ut PCn & köra Mac, men...

Tråden skapades och har fått 90 svar. Det senaste inlägget skrevs .

Halloj!

Ny här på forumet, så hoppas ni har överseende om jag nu gör något fel. Sökte men hittade ingen liknande tråd min samt att jag hoppas jag postar i rätt forum nu. Annars ber jag om ursäkt.

Nu är det såhär att jag är en gammal inbiten PC användare, Windows.. och kör just nu Windows 7 på en Sony Vaio, laptop. Mycket nöjd...men det är något som saknas...

Jag saknar en dator med det där lilla unika, designen, programmen, enkelheten, familjekänslan....Japp, jag tror jag hittat rätt? Jag är sugen på att gå över HELT till den ljusa sidan, och kasta ut PCn mot en stilren iMac.

Enkelt, tänker väll ni... Hmm verkligen inte om ni frågar mig. För det första köpte jag denna laptop för mindre än 5 månader sedan, då min andra stationära PC kraschade... Fick ett bra erbjudande och den är nice så körde på det... med eftertanke borde jag väntat och helt klart vågat mig på en Mac... men det är just det.. jag är för feg! Jag vågar helt enkelt inte byta från PC till Mac.

Jag kan Windows utantill och vet inte om jag kommer klara av eller ha ork (?) att lära mig ett helt nytt OS, och dessutom helt nya funktioner. Det känns väldigt stort och det känns tryggare att sitta kvar där man sitter. Men mitt hjärta säger annat, jag MÅSTE flytta över...och det nu!

Kan ni hjälpa mig och övertyga min "oroliga" sida som säger att jag aldrig kommer lära mig det nya OSet och helt enkelt iom ångra mitt dyra köp. För billiga, ja det är dom ju inte!

Jag jobbar en del med webbplatser då jag har tid och har drivit en del men mest på hobby nivå så de flesta är nere för längesedan... Men jobbar just nu på en och tänker, "Hur blir det om jag byter till Mac? Är det 100 gånger svårare att bygga hemsidor i rent html, css, och föraö ver via ftp?"

Mina frågor är:

Är det värt för mig att byta upp mig till en iMac fast jag nyligen köpte en Sony Vaio laptop?

Hur lång tid tog det för DIG att gå från PC till Mac? Hur lång tid tog det för dig att lära dig Apples OS helt enkelt? Var gärna ärliga.

Varför ska jag byta, om jag har en fungerande dator men mest är sugen på en Mac?

Vore evigt tacksam för svar, och kan påpeka att jag är sugen på 27 tummarn, av iMac, stationär.

Edit: Apple produkter jag har idag är en iPhone 3GS som jag är väldigt, väldigt förälskad i!

  • Medlem
  • Malmö
  • 2010-06-13 00:42

Jag kan känna igen mig rätt mycket i dina tankar om att ha ork till att byta. Själv satt jag med en egenkomponerad windowsburk med 1,5 TB diskutrymme både i hårdvaru raid och mjukvaruraid. Man hade koll på windows man visste var man skulle hitta alla inställningar och annat som man ibland behöver pilla med. Man känner det som baksidan på sin egen hand ungefär. Så jag hade ungefär samma tankar som dig.

Men i OS X så bara fungerar det. Det finns inga "dolda" inställningar som man måste vara datorspecialist för att hitta. Iallafall inte saker som en vanlig användare kan tänkas behöva. Så jag har inte haft några problem med att hitta de inställningar och program som jag själv har behövt. Så där tror jag att det kommer bli hur bra som helst för dig. Tiden har jag svårt att säga men tog nog inte mer än ett par veckor innan jag hade förstått OS X tillräckligt för att hitta det jag skulle. Sen finns det alltid vissa delar som man får kolla upp men det har inte varit svårt.

Angående webbsida-byggandet kan jag inte yttra mig så mycket för jag vet inte vad det finns för skillnader. Dock har jag polare som jobbar inom webbdesign och dem sitter med Macs iallafall.

Att ha råd efter ditt inköp av en Vaio är ju klart ett problem. Dock kanske det finns möjlighet för dig att sälja Vaion och då kanske det löser sig. Eller ha kvar din vaio och försök hitta någon i din vänskapskrets som kanske kör mac som du kan sitta o känna på.

Blir du nöjd med OS X så kan jag garantera dig att du blir nöjd med en 27" iMac också såvidare du inte är behov av en laptop. Där kan ju dock vara ett alternativ att du behåller din Vaio som laptop och utnyttjar iMacen som "workstation". Men jag kan lova dig att du kommer välja att gå att sätta dig vid din iMac än att sitta vid din Vaio även när du ska göra dem enklaste grajerna... Det är roligare på macen helt enkelt.

Sedan är ju inget hugget i sten.

Skulle du känna efter sex månader att OSX var inget för dig så är det ju inte 15000 i havet, du kan säkert sälja prylarna och få tillbaka större delen av pengarna.

Våga prova. Det är väldigt få som byter tillbaka - det tyder väl på något?

  • Medlem
  • Halmstad
  • 2010-06-13 01:01

Hejsan
Om det är värt det eller inte kan jag inte direkt svara på men det blir definitivt roligare. Efter snart två år med mac har jag ingen längtan tillbaka till pc. Förutom något enstaka program som jag inte hittat motsvarigheten i mac-världen (utifrån mitt specifika användande) fixar jag allt lika bra på mac:en som på pc:n. Det enda som jag saknar är Total Commander då jag sysslar en hel del med filhantering och TC är överlägsen allt inom det området.

För mig gick bytet väldigt snabbt. De program jag använde, lite webutveckling, surfning, mail mm, fanns både för mac och pc och de som inte fanns hittade jag motsvarigheter som funkade lika bra eller bättre så det var en fråga om dagar innan jag var i "full produktion" igen.

Den reflektion jag gjort nu på senaste tiden är att jag, pre mac, liksom dig, kunde Windows utan och innan. Jag var inne och rotade i registret, laddade hem en massa tillbehörsprogram som jag kunde "tweaka" systemet med ytterligare osv. Jag var, och är väl ff till viss del, han som man ringde när datorn inte funkade. Med mac känner jag inget direkt behov av allt det. Visst finns det vissa saker som jag skulle vilja kunna skruva på men det funkar ändå tillräckligt bra som det är så det känns inte riktigt värt det. Jag har alltså inget behov av att lära mig själva OS:et, jag använder datorn helt enkelt. Det kan också vara så att man uppnått en viss mättnadskänsla efter att ha lagt en massa tid på att tränga bakom systemet, nu är det skönt att "bara" vara en vanlig användare. Jag tror dock att mac:en i sig ger den känslan, allt hänger ihop på ett så mycket bättre sätt än i Windows-världen. Jag har installerat några Win 7-system nyligen och det är lätt frustrerande när man nu vet hur lätt det är på "den andra sidan". Att slippa alla virus och windows update är bara det värt att byta. Hur snabbt den kommer igång efter vila är också en sak som man saknar enormt när man hamnar framför en pc.

Ja vad blir kontentan av allt detta då. Ja med mac ägnar jag mer tid åt att använda datorn till något nyttigt (jag tror i och för sig inte min fru håller med mig där). Sen tycker jag ff är operativet är så snyggt och hänger ihop så bra så jag blir glad varje gång jag sätter mig framför skärmen.

Tack alla för väldigt bra snabba och långa svar, vilket jag gillar, då man får en bra syn på det hela!

Låter ju som ni alla är eniga om att det är värt att byta. Något som jag själv också tror men är för feg för att göra.
Men nu har jag fått en tydligare bild, viste inte riktigt att det var så enkelt en Mac fungerar... Att det bara funkar helt enkelt...

Med min ändå, rätt nya laptop, så känns den ändå väldigt seg ibland och antivirus programmet och windows uppdateringarna ploppar ju upp för scan och uppdatering, väldigt ofta... omstarter krävs osv osv.. rätt drygt.. om man slipper detta med Mac vore det ju GULD.

Hur är det då för er som har Mac? Använder man antiviruspgram eller kör man helt utan? Vet att virus för Mac är typ 0, men hur kör ni, känns det inte säkrare och ha antivirusprogram ändå, eller är det faktiskt så bra att man helt enkelt slipper det?

Funtar lite på om man ska ta iMacen på avbetalning eller pröjsa allt direkt... Väldigt osäker på det just nu...

Ursprungligen av julian-c:

Med min ändå, rätt nya laptop, så känns den ändå väldigt seg ibland och antivirus programmet och windows uppdateringarna ploppar ju upp för scan och uppdatering, väldigt ofta... omstarter krävs osv osv.. rätt drygt.. om man slipper detta med Mac vore det ju GULD.

Hur är det då för er som har Mac? Använder man antiviruspgram eller kör man helt utan? Vet att virus för Mac är typ 0, men hur kör ni, känns det inte säkrare och ha antivirusprogram ändå, eller är det faktiskt så bra att man helt enkelt slipper det

Igår startade jag om min iMac, första gången på över två månader. Kändes ovant att höra startljudet. Och nej, det var ingen krasch, utan en av de där allt mer sällsynta programuppdateringarna som kräver omstart.

Dessutom är det inte precis nån ny burk jag har, den har väl 3-4 år på nacken nu. Rullar bättre än nånsin, pga förbättringar i OS X över tid. Segar gör den kanske om jag har 75+ flikar i Safari, 10+ dokument i Photoshop samt Illustrator uppe på samma gång, men knappast innan.

Virus har jag aldrig reflekterat över på allvar i min ca 12-åriga historia som Mac-användare. Min tjej fick virus på sin PC för ett tag sen, det är nog första gången jag sett ett på riktigt... och det var ett helsicke att reda ut. Vettefan om vi ens lyckades helt.

Nästan anledning nog att köra Mac...

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2010-06-13 01:33

Jag kör helt utan virusprogram. Jag har i och för sig aldrig haft en dator med Windows så min syn på virus kan vara lite ovanlig.

Jag har också brandväggen i OS X avslagen och routern bryggad, alltså kopplingen mot Internet helt öppen, totalt fri från spärrar.

Dock kan det vara värt att ha ett virusprogram som scannar all inkommande epost om man möjligen tänker skicka vidare något till en bekant som kör Windows. Virus kan ju slinka med och skickas vidare även om de inte skadar OS X.

Ursprungligen av marf:

Jag kör helt utan virusprogram. Jag har i och för sig aldrig haft en dator med Windows så min syn på virus kan vara lite ovanlig.

Jag har också brandväggen i OS X avslagen och routern bryggad, alltså kopplingen mot Internet helt öppen, totalt fri från spärrar.

Dock kan det vara värt att ha ett virusprogram som scannar all inkommande epost om man möjligen tänker skicka vidare något till en bekant som kör Windows. Virus kan ju slinka med och skickas vidare även om de inte skadar OS X.

Låter nog smart, men f*n vad härligt att KUNNA köra utan något jobbigt antivirus program som segar ner halva datorn!

Men om man nu vill vara på den säkra sidan, vad för virusprogram är bäst för Mac? Och vad kan ett sådant gå på tro? Finns det några BRA gratis alt? Kör idag AVG för windows

  • Medlem
  • Karlstad
  • 2010-06-13 11:50
Ursprungligen av julian-c:

Låter nog smart, men f*n vad härligt att KUNNA köra utan något jobbigt antivirus program som segar ner halva datorn!

Men om man nu vill vara på den säkra sidan, vad för virusprogram är bäst för Mac? Och vad kan ett sådant gå på tro? Finns det några BRA gratis alt? Kör idag AVG för windows

Det vore att använda både bälte och hängslen. Onödigt...

Har precis skaffat en Macbook Pro efter att enbart kört Windows XP, Vista och allt där till. Tror säkert du kan finna alla program du behöver till en Mac också.

Det finns antivirus-program. Har själv inget installerat, men kan säkert vara bra på sikt för den som vill vara på säkra sidan.

Gillar min Macbook Pro skarpt. Känslan och detaljerna. Men det krävs lite tid att vänja sig. Alla knappar och kortkommandon som sitter i ryggmärgen från Windows fungerar inte - det är andra varianter. Att t.ex. växla fönster med Ctrl+Tab fungerar inte alls på samma sätt. Istället är det Exposé som gäller. Känns också som om det är mer mus/touchpad och klick än i Windows.

Efter någon vecka börjar jag vänja mig och gillar det. Speciellt gillar jag touchpaden på Macbook Pro och saknar en del "flerfingerrörelser" när jag sitter med min Windows-dator.

Backup-systemet Time Machine är en annan trevlig bekantskap. Andra trevliga saker med min Macbook Pro är att batteritiden är bra och datorn är väldigt väldigt tyst.

Kila in till en Apple-butik och testa den modell du är intresserad av. Avbetalning eller ej avgör du själv beroende på egen ekonomi. Kan du betala cash är det alltid billigast i längden, vad du än köper. Men ibland kan det vara trevligt att lägga upp betalningar över en längre tid.

Lycka till

Tillägg: Som magobe skrev ovan: Uppstartiden och viloläget är fantastiskt. En Windows-maskin kan ta minuter på sig att komma igång. Med en Mac går det på sekunder. Härligt.

Ursprungligen av markgard:

Har precis skaffat en Macbook Pro efter att enbart kört Windows XP, Vista och allt där till. Tror säkert du kan finna alla program du behöver till en Mac också.

Det finns antivirus-program. Har själv inget installerat, men kan säkert vara bra på sikt för den som vill vara på säkra sidan.

Gillar min Macbook Pro skarpt. Känslan och detaljerna. Men det krävs lite tid att vänja sig. Alla knappar och kortkommandon som sitter i ryggmärgen från Windows fungerar inte - det är andra varianter. Att t.ex. växla fönster med Ctrl+Tab fungerar inte alls på samma sätt. Istället är det Exposé som gäller. Känns också som om det är mer mus/touchpad och klick än i Windows.

Efter någon vecka börjar jag vänja mig och gillar det. Speciellt gillar jag touchpaden på Macbook Pro och saknar en del "flerfingerrörelser" när jag sitter med min Windows-dator.

Backup-systemet Time Machine är en annan trevlig bekantskap. Andra trevliga saker med min Macbook Pro är att batteritiden är bra och datorn är väldigt väldigt tyst.

Kila in till en Apple-butik och testa den modell du är intresserad av. Avbetalning eller ej avgör du själv beroende på egen ekonomi. Kan du betala cash är det alltid billigast i längden, vad du än köper. Men ibland kan det vara trevligt att lägga upp betalningar över en längre tid.

Lycka till

Tillägg: Som magobe skrev ovan: Uppstartiden och viloläget är fantastiskt. En Windows-maskin kan ta minuter på sig att komma igång. Med en Mac går det på sekunder. Härligt.

Låter kanon! Blir bara mer och mer sugen efter att ha läst era svar, men ännu inte helt redo, så tar gärna emot fler inlägg från er.

Hur länge har du haft din Macbook Pro? Och som du skrev är kortkommandon annorlunda, hade jag helt glömt och tänka på, men det ska man nog lära sig rätt snabbt, hoppas jag.

Snabb uppstartid är givetvis något som gillas skarpt från min sida.

Har hört att folk med Mac ofta låter sin dator stå på, istället för att stänga av den, hurvida detta stämmer har jag iofs ingen aning om, men om det nu gör det, får man fråga varför?

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2010-06-14 09:57

Testa cmd+Tab.

Ursprungligen av markgard:

Alla knappar och kortkommandon som sitter i ryggmärgen från Windows fungerar inte - det är andra varianter. Att t.ex. växla fönster med Ctrl+Tab fungerar inte alls på samma sätt. Istället är det Exposé som gäller.

Har bara haft min Macbook Pro någon vecka.

Hur det fungerar med Exposé på en stationär Mac är jag inte lika säker på. Här är det fyra fingrar på touchpaden eller F3. Finns lite andra skillnader också. AltGr finns inte. T.ex. @ skrivs på annat sätt, med Cmd-knappen. Ctrl+V, C och X blir lite annorlunda då du använder Cmd istället för Ctrl. Men allt det där är en vanesak. Det börjar sitta nu.

Viloläget på Macbook hoppar in så fort jag stänger locket. Så när jag öppnar locket på nytt startar den på sekunden. En riktig avstäning/uppstart går också undan. Tippar på att det är viloläget du hört talas om. Kan säkert aktiveras på en stationär Mac på smidigt sätt.

Utforskaren är ersatt av Finder. Ser nära lika dant ut, men är lite annorlunda. Radera filer gör du genom att dra dem till papperskorgen. Förhandsgranskning är jättesmidigt. Applikationer installeras i applikations-mappen, så startmenyn finns inte. Istället kan du använda "dockan". Ja... det skiljer en del, men det ger sig om du kikar på en Mac i butiken.

Ursprungligen av markgard:

Har bara haft min Macbook Pro någon vecka.

Hur det fungerar med Exposé på en stationär Mac är jag inte lika säker på. Här är det fyra fingrar på touchpaden eller F3. Finns lite andra skillnader också. AltGr finns inte. T.ex. @ skrivs på annat sätt, med Cmd-knappen. Ctrl+V, C och X blir lite annorlunda då du använder Cmd istället för Ctrl. Men allt det där är en vanesak. Det börjar sitta nu.

Viloläget på Macbook hoppar in så fort jag stänger locket. Så när jag öppnar locket på nytt startar den på sekunden. En riktig avstäning/uppstart går också undan. Tippar på att det är viloläget du hört talas om. Kan säkert aktiveras på en stationär Mac på smidigt sätt.

Utforskaren är ersatt av Finder. Ser nära lika dant ut, men är lite annorlunda. Radera filer gör du genom att dra dem till papperskorgen. Förhandsgranskning är jättesmidigt. Applikationer installeras i applikations-mappen, så startmenyn finns inte. Istället kan du använda "dockan". Ja... det skiljer en del, men det ger sig om du kikar på en Mac i butiken.

Wow! Nu blir jag sugen på en laptop också bara för det... haha..

Nej men blir det något får det bli en stationär, så har jag denna laptop vid sidan av, om den nu fortfarande behövs hehe...

Låter intressant med alla nya saker som Finder osv...var faktiskt inne och tittade på en iMac idag, stationär, men killen i butiken verkade inte gilla att svara på frågor och fnyste mest och ville hellre surfa på sin dator vid kassan än att hjälpa.. så gick därifrån ganska snabbt, efter att ha köpt en iphone dockstation till min iphone..som jag förövrigt är missnöjd med, MENU knappen på fjärrkontrollen fungerar inte? Händer inget då jag trycker på den allafall.

Men ska testa en annan apple butik i veckan De stora skärmarna är ju saliga

  • Medlem
  • International user
  • 2010-06-13 02:55
Ursprungligen av markgard:

Hur det fungerar med Exposé på en stationär Mac är jag inte lika säker på. Här är det fyra fingrar på touchpaden eller F3. Finns lite andra skillnader också. AltGr finns inte. T.ex. @ skrivs på annat sätt, med Cmd-knappen. Ctrl+V, C och X blir lite annorlunda då du använder Cmd istället för Ctrl. Men allt det där är en vanesak. Det börjar sitta nu.

Nää, @ skriver du med ALT+2 (vilken ALT-knappt som helst).

Radera filer kan du göra med CMD+Backspace också utan att dra och om du inte har provat Active Corners så är det grymt smidigt för Spaces, Exposé och sånt.

Till TS: Jag bytte till min MacBook i september och är enormt nöjd. Stänger sällan av datorn—de enda gångerna i vår har varit när jag uppdaterat OS:et. Allt funkar, man behöver inte lära sig Kontrollpanelen och Administrationsverktygen utantill, det är väl den största skillnaden. Allt funkar som man vill snarare. Flera gånger har jag suttit och tänkt att "så skulle jag vilja göra", testat, och det funkar så också. Nu har vi fortfarande en XP-maskin i familjen så man har ju inte tappat allt men jag var mycket bättre på att felsöka Windows förra sommaren än nu.

Trackpad:en är min favorit. Även om jag inte har den nya knapplösa så funkar tvåfingerscroll och det är enormt bra. Active Corners (man för musen till ett hörn så triggar man en funktion) är också riktigt najs. Jag tror den enda anledningen för mig att byta tillbaka skulle vara för att kunna köra vissa spel men jag tror fler och fler spel kommer komma iochmed att Steam nu släppts för Mac. Och Half-Life 2!

Ursprungligen av imaster:

Nää, @ skriver du med ALT+2 (vilken ALT-knappt som helst).

Radera filer kan du göra med CMD+Backspace också utan att dra och om du inte har provat Active Corners så är det grymt smidigt för Spaces, Exposé och sånt.

Tack för korrigeringen. Som sagt, jag är ny på Mac. Så jag lär mig fortfarande.

  • Medlem
  • Stenungsund
  • 2010-06-13 12:03

Även jag var, som du, en inbiten Windows användare. Men för ca: 10 månader sedan bröt jag kontakten med Windows och köpte mig en MacBook Pro 13". Min Windows-burk gjorde jag om till en filserver som kör Ubuntu server. Jag använder min MacBook som en stationär plus att jag har med den så fort jag ska någonstans, t.ex. plugget. Den har varit igång dygnet runt ända sedan jag köpte den, med undantag när jag tryckte in 4GB minne och obligatoriska omstarter.

Jag kan säga dig att efter ett par månader kändes det naturligare för mig att navigera mig runt i OS X än i Windows. Och då ska man komma ihåg att var en väldigt van Windows användare.

Visst var det ovant i början: -"Hur gör man @?", -"Varför stängs inte programmet när jag tycker på den röda krysset?", "Var är Alt Gr?", "Vilken funktion har tangenten CMD?", "Hur avinstallerar man program?", "Varför kan jag inte klippa ut filer (cmd+x)?" etc. Det dröjde dock inte länge förrän man fick kläm på saker som detta. Och man blev bara positivt överraskad "var det så lätt".

Angående Webbutveckling och programmering överlag så är OS X ett mycket mer lämpat OS för utveckling. Jag svära på att du inte behöver oroa dig för det.

Idag kan jag faktiskt inte tänka mig att INTE köra Mac och OS X. När jag väl skaffar en stationär blir det nog en iMac och i sommar ska jag köpa iPhone 4. Once you go Mac you'll never go back;)

Fast jag kör faktiskt Windows 7 virtuellt på min Mac (m.h.a. Parallells) för att kunna köra vissa program som inte finns till Mac bl.a. Vadis och AVR studio 4. Men det är sällan jag har Windows 7 igång. Inte mer än absolut nödvändigt.

Oj lär mig nya saker här märker jag. Härligt... är verkligen sugen på en mac nu.. men ekonomin är lite halvtaskig just nu... köpt mycket nya saker, och haft många utgifter denna månad, samt nästa...men vänta orkar jag ju inte heller... kanske ska man ta en på avbetalning, även om det är dyrare i längden... fasen..svårt det här.. kliar i mina fingrar mycket nu!

En fråga... om jag nu bestämmer mig för att köpa iMac 27 tummarn...planeras det att släppas en ny model av denna snart? Såfall gör jag ju en tabbe om jag nu går och köper den nu.. vet ju inte om det planeras släppas en ny imac 27tum snart, så ska jag vänta eller köpa den nu?

  • Medlem
  • Umeå
  • 2010-06-13 07:12
Ursprungligen av julian-c:

Oj lär mig nya saker här märker jag. Härligt... är verkligen sugen på en mac nu.. men ekonomin är lite halvtaskig just nu... köpt mycket nya saker, och haft många utgifter denna månad, samt nästa...men vänta orkar jag ju inte heller... kanske ska man ta en på avbetalning, även om det är dyrare i längden... fasen..svårt det här.. kliar i mina fingrar mycket nu!

En fråga... om jag nu bestämmer mig för att köpa iMac 27 tummarn...planeras det att släppas en ny model av denna snart? Såfall gör jag ju en tabbe om jag nu går och köper den nu.. vet ju inte om det planeras släppas en ny imac 27tum snart, så ska jag vänta eller köpa den nu?

http://www.99.se/emac-imac/277154-i-naesta-imac-naer.html

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2010-06-13 07:25

Hej prova ett "öppet köp" hos Elgiganten. Har sett att dom säljer iMac 21.5 tums LED för cirkus 9500 kr inkl. moms.

Du har hela 30 dagar att prova mac hemma i lugn och ro. Är du inte nöjd så lämna tillbaks grejerna och få tillbaks pengarna.

Kan det bli bättre

Har du iPhone så är du relativt inkörd på mac redan, bara en liten fördjupning återstår

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2010-06-13 09:09

Och om du känner dej trygg med Windows kan du ju installera det också om du satsar på en tillräckligt stor hårddisk. Sen kan du ju köra antingen Mac eller windows med omstart mellan. Du kan också köra windows virtuellt dvs du kör båda programmen samtidigt med program som heter Paralles eller VM Vare Fusion.

  • Medlem
  • Kungälv
  • 2010-06-13 09:23

Varför inte installera Linux på PC:n? Då slipper du ju antivirusprogram och Windows.
Utan att det kostar en krona.
Jag föreslår Ubuntu 10.04 LTS, Fedora 13, Mint eller openSUSE 11.2.
Man kan partitionera hårddisken och låta Win7 ligga kvar på andra halvan.

Ursprungligen av Macus:

Varför inte installera Linux på PC:n? Då slipper du ju antivirusprogram och Windows.
Utan att det kostar en krona.
Jag föreslår Ubuntu 10.04 LTS, Fedora 13, Mint eller openSUSE 11.2.
Man kan partitionera hårddisken och låta Win7 ligga kvar på andra halvan.

Visst, om man vill ha en teknisk leksak att sitta dygnet runt och pula med maskinen.
modifiera systemfiler, labba med drivrutiner mm.

Vill man åstadkomma ngt och faktiskt skiter i tekniken till viss del så är Macen överlägsen.
till Linux finns inte nåt från Adobe (Photoshop, Lightroom, etc).
Det finns inget Officepaket värt namnet (vi har ett par på skolan som kör openoffice och de svär hela tiden över det). Det finns öht ingen vettig koppling in den kommersiella världen. Visst, koppla ihop 14 servrar till en och beräkna vind över flygplansvingar - kanonbra eller köra bankens grejer och flytta siffror - jättebra.
redigera bilder? GIMP? tillåt mig småle.
OS'et är jättebra, roligt, tekniskt avancerat men allt det jag gör idag skulle jag få lägga på hyllan...

Skall det vara "the computer for the rest of us" så inte fasen är det linux de pratar om. Jag får läsa historier om hur gamla mammor får nedlåsta maskiner av söner som de kan surfa på. det går nog fixa med vilket OS som helst - men vad kan man göra då? Ännu mindre.

Linux är ett fins SERVER OS och ett OS för den som är ytterst tekniskt intresserad.

  • Medlem
  • Kungälv
  • 2010-06-13 13:55
Ursprungligen av Goflorp:

Visst, om man vill ha en teknisk leksak att sitta dygnet runt och pula med maskinen.
modifiera systemfiler, labba med drivrutiner mm.

Vill man åstadkomma ngt och faktiskt skiter i tekniken till viss del så är Macen överlägsen.
till Linux finns inte nåt från Adobe (Photoshop, Lightroom, etc).
Det finns inget Officepaket värt namnet (vi har ett par på skolan som kör openoffice och de svär hela tiden över det). Det finns öht ingen vettig koppling in den kommersiella världen. Visst, koppla ihop 14 servrar till en och beräkna vind över flygplansvingar - kanonbra eller köra bankens grejer och flytta siffror - jättebra.
redigera bilder? GIMP? tillåt mig småle.
OS'et är jättebra, roligt, tekniskt avancerat men allt det jag gör idag skulle jag få lägga på hyllan...

Skall det vara "the computer for the rest of us" så inte fasen är det linux de pratar om. Jag får läsa historier om hur gamla mammor får nedlåsta maskiner av söner som de kan surfa på. det går nog fixa med vilket OS som helst - men vad kan man göra då? Ännu mindre.

Linux är ett fins SERVER OS och ett OS för den som är ytterst tekniskt intresserad.

Du har tydligen inte testat Ubuntu 10.04 LTS.
Istället rapar du fram en massa gamla fördomar.
Men det är uppenbart att man måste såga allt annat bara för att man gillar Mac.
Även Windows 7 är riktigt bra tycker jag.
Det finns ingen anledning att byta om man har en ny PC med Windows 7.
Här går ju även att installera både PhotoShop och iTunes om man vill det.
Som antivirusprogram kan man köra MS Security Essentials eller AVG. kostar gratis.

Ursprungligen av Macus:

Du har tydligen inte testat Ubuntu 10.04 LTS.
Istället rapar du fram en massa gamla fördomar.
Men det är uppenbart att man måste såga allt annat bara för att man gillar Mac.
Även Windows 7 är riktigt bra tycker jag.
Det finns ingen anledning att byta om man har en ny PC med Windows 7.
Här går ju även att installera både PhotoShop och iTunes om man vill det.
Som antivirusprogram kan man köra MS Security Essentials eller AVG. kostar gratis.

Kan du installera något kommersiellt i en Linuxdist utan att gå omvägen via en massa Wine-tjohej? då kan man väl lika gärna sitta där med sitt Win 7 då.

Vi diskuterar byte till Mac, inte till Win7 eller Linux.

Varenda gång det skall till att bytas till Mac så är det alltid ngt Linux-skägg som kör upp huvet och gastar om att allt är så bra på deras sida staketet.
Jag har försökt, upprepade ggr, för jag gillar faktsikt tanken bakom.
Genomförandet har vart lika sopigt varje gång, installationer som knasat, inga kommersiella program men vartenda fönster kan tweakas med fula typsnitt och grälla färger tills man blir vansinnig.
För vanligt folk, som tröttnat på tekniken, är det ju inte ett seriöst förslag.

OSX är snyggt, snabbt, förbaskat stabilt, virusfritt, så gott som trojanfritt med, enkelt, lättkört och kan med fördel hanteras av folk som skiter i hur många bits per sekundfot det flyter i en kontakt.

Jag dissar inte allt annat för att jag kör Mac, jag har fanimej tittat på allt annat och kommit fram till att det inte duger - i min värld.

Men visst, om jag lägger ner allt Mac jag har, köper ngn låda och ställer på golvet, installerar ett hobby-OS och byter ut precis allt mot vad jag upplever som sämre alternativ. Så visst. Kan jag ringa dig så fort jag behöver ha kompilerat ihop ngt innan jag kan köra det?

Jag behöver tämligen omgående hjälp. Hur får jag in iPhoto, iTunes, Photoshop, Word 2008, Excel, Powerpoint, Numbers, iMovie, PS Elements, Mellell, Autopano giga, Toast, keynote, Nikon Camera Control 2, Lightroom, Safari ...

Ursprungligen av Macus:

Du har tydligen inte testat Ubuntu 10.04 LTS.
Istället rapar du fram en massa gamla fördomar.
Men det är uppenbart att man måste såga allt annat bara för att man gillar Mac.
Även Windows 7 är riktigt bra tycker jag.
Det finns ingen anledning att byta om man har en ny PC med Windows 7.
Här går ju även att installera både PhotoShop och iTunes om man vill det.
Som antivirusprogram kan man köra MS Security Essentials eller AVG. kostar gratis.

Ubuntu 10.04 LTS är alltså den stora lösningen på allt? Det må vara hänt att Canonical har gjort framsteg med den nya versionen, men man är långt ifrån framme. Den normala användare vill inte krångla med wine för att få iTunes, Adobe-produkter etc. att fungera. Det ska fungera snabbt och enkelt. Där slår både Mac och Windows varenda linux-distrubition på fingrarna rejält. Idén med Ubuntu är fin, men den enorma brister.

Sedan är det så (som tidigare påpekats) att trådskaparen fokuserar på Mac och ett byte till den plattformen. Då behövs inga linuxtroll som sticker ut huvudet och försöker uppmana denne till att strunta i Mac och installera Ubuntu på sin PC.

  • Medlem
  • Kungälv
  • 2010-06-14 08:48
Ursprungligen av Tobias Schelin:

Ubuntu 10.04 LTS är alltså den stora lösningen på allt? Det må vara hänt att Canonical har gjort framsteg med den nya versionen, men man är långt ifrån framme. Den normala användare vill inte krångla med wine för att få iTunes, Adobe-produkter etc. att fungera. Det ska fungera snabbt och enkelt. Där slår både Mac och Windows varenda linux-distrubition på fingrarna rejält. Idén med Ubuntu är fin, men den enorma brister.

Sedan är det så (som tidigare påpekats) att trådskaparen fokuserar på Mac och ett byte till den plattformen. Då behövs inga linuxtroll som sticker ut huvudet och försöker uppmana denne till att strunta i Mac och installera Ubuntu på sin PC.

Du behöver inte kalla mig för Linuxtroll. Jag bara upplyser om en möjlighet att slippa Windows. Den enda Adobe-produkten som har efterfrågats är Flash. Och det funkar utmärkt i Ubuntu 10.04 LTS.

Försök att vara mindre fördomsfull! Sur gubbe blir man ändå med åren.

Ursprungligen av Macus:

Du behöver inte kalla mig för Linuxtroll. Jag bara upplyser om en möjlighet att slippa Windows. Den enda Adobe-produkten som har efterfrågats är Flash. Och det funkar utmärkt i Ubuntu 10.04 LTS.
Försök att vara mindre fördomsfull! Sur gubbe blir man ändå med åren.

Det är märkligt hur alla linuxförespråkare försöker få kritik att framstå som fördomar.

  • Medlem
  • Kungälv
  • 2010-06-14 15:38
Ursprungligen av Tobias Schelin:

Det är märkligt hur alla linuxförespråkare försöker få kritik att framstå som fördomar.

Det som tidigare var berättigad kritik är nu ett passerat stadium och får därför benämnas som fördomar.

Det är ungefär lika korkat som att avfärda Mac OS X för att det inte går på intel.

Ursprungligen av Macus:

Det som tidigare var berättigad kritik är nu ett passerat stadium och får därför benämnas som fördomar.
Det är ungefär lika korkat som att avfärda Mac OS X för att det inte går på intel.

Vad är oberättigad kritik?

Flertalet användare kör Windows eller Mac-specifika program. Det är fortfarande inte helt okomplicerat att köra dessa program i Ubuntu och få det att fungera på ett bra sätt.
Det finns fortfarande en hel del hårdvara som inte kommer mer linuxstöd och som därmed blir svåra att få igång i Ubuntu om man inte har tidigare erfarenhet.
Linux i ren allmänhet har ingen riktig standard, vilket gör att strukturen och funktionaliteten varierar beroende på vilken distrubition du använder.

Linuxdistrubitioner på desktop är en fin och utopisk tanke. Det är inte redo för det. Till och med Windows 7 dänger det på i stort sett vartenda område.

Ursprungligen av Macus:

Kommersiell mjukvara?
Det finns mjukvara man kan köpa licenser till, om det är det du menar.
Men poängen med Linux är väl att det mesta kostar gratis.
Adobe Flash kostar inget oavsett operativsystem.
Men det går inte att köra iTunes och PhotoShop på Linux utan windows-emulering. Och då kan man ju lika gärna starta datorn med Windows.
Är det iTunes och PhotoShop som ska användas så är det m a o kanske inte Linux man ska välja i första hand. Men vill man ha en windows-fri surfdator, och inte lust att byta hårdvara, så går det hur bra som helst. Firefox 3.6 på Linux funkar lika bra som på Macen.

För det första så kan ingenting "kosta gratis". Antingen kostar det eller så är det gratis.

Vad är alternativet till exempelvis Adobe Creative Suite (där Photoshop ingår)? Det är den fria och öppna mjukvaran Gimp - vilket är ett stort skämt. Visst, det finns ett fåtal som hanterar det på ett professionalt sätt, men det är ett undantag. Flertalet redigerare och hobbyanvändaren vill inte krångla. Det är det här som linuxmänniskor i ren allmänhet inte förstår (eller inte vill förstå).

Sedan kan man diskutera hur bra Firefox 3.6 fungerar. Oavsett distrubition så finns det mindre problem i och med att standardteckensnitten uteblir. Det försämrar helt klart användarens upplevelse när denne besöker olika sidor som t.ex. Aftonbladet eller Dagens Nyheter. Det är också lite krångligt att få WMA-strömmar att fungera.

Nu kanske vi kan övergå till en mer nyanserad diskussion, eller helt enkelt sluta ta upp tid från det ursprunliga ämnet i denna tråd. Vi är redan off-topic.

Senast redigerat 2010-06-14 18:38
Bevaka tråden