99mac testar Samsung Galaxy S8 Plus
Samsungs ack så viktiga lansering efter Note 7-skandalen är en designmässig triumf, men på flera sätt en besvärlig mobiltelefon i praktiken.
Kontrastrik kameramodul
Amanda har också gett telefonens kamera en grundlig genomgång, och här kommer hennes intryck.
För att testa vad kameran går för har vi jämfört bilder tagna med Galaxy S8 Plus, Galaxy S7 Edge samt Iphone 7 Plus för att jämföra och se hur de förhåller sig till varandra. S7 Edge är föregångaren, och vi vill undersöka hur mycket och vad som har förbättrats. Iphone 7 Plus är annars att betrakta som huvudkonkurrenten, så vi vill se hur kameran i Galaxy S8 Plus står sig där.
När vi testat kameran har vi varit särskilt intresserade av hur den hanterar dåliga ljusförhållanden, inzoomning, slow motion och HDR-läget. Vi har dessutom granskat detaljrikedom samt hur kameran hanterar färger och snabba rörelser.
Dåliga ljusförhållanden
Vid en jämförelse finner vi att både Galaxy S7 Edge och S8 Plus ljusar upp bilderna mer än Iphone 7 Plus gör i miljöer med dåligt ljus. Huvudkameran gjorde färglada partier i bilden, så som röda ytor, lätt utfrätta. Mycket detaljer och struktur försvann också i processen. Bilder tagna med Iphone 7 Plus ser å sin sida lite dassigare ut som helhet, men var bättre på att bevara detaljer i bilden. Därmed är det också lättare att redigera bilderna i Iphone i efterhand, medan bilderna tagna med S7 Edge och S8 Plus redan ligger på gränsen för att detaljer ska bli utfrätta eller bilden "förstörd".
I vårt testfoto presterade faktiskt S8 Plus sämst av de tre mobilerna. Texten på spelboxen blev grötig, och detaljerna väldigt utsmetade. Iphone 7 Plus-bilden blev brusigare men mer bildinformation verkar bevaras för efterbehandling.
HDR-läget
HDR-funktionen (High Dynamic Range) är kortfattat en metod att få fram synliga detaljer från både de mörkaste och ljusaste områdena i en bild. Detta åstadkommer mobilen genom att lägga ihop två eller flera bilder till en.
Både S8 Plus och Iphone 7 Plus klarade sig bra med HDR-läget aktiverat. De har olika fördelar, och vilket resultat som är bäst handlar en del om tycka och smak. Personligen föredrar jag att Iphone 7 Plus åstadkommer varmare bilder som inte är lika mättade. Detta beror förmodligen på att jag gillar att efterbehandla mina bilder en del, och detta blir svårare att göra med Galaxy S8 Plus som redan från början skruvar upp bildens inställningar en hel del.
Himlen är mycket blåare i både S8 Plus och S7 Edge, men vissa detaljer försvinner, som i molnen. För många användare är det dock trevligt med bilder som "poppar", och det gör de verkligen i S8 Plus. Kameran hanterar HDR-läget riktigt bra.
Slow Motion
Slow Motion-läget kräver mycket ljus för att fungera bra. Här presterar S7 Edge rent gräsligt. Bilden blir väldigt rosaröd och mycket detaljer försvinner. Bilden är väldigt mörk och skärmen helt utfrätt. Både S8 Plus och Iphone 7 Plus klarar sig bättre. Den sistnämna är lite bättre i mörkare mijöer, bilderna får inte lika hög kontrast, skuggor i ansiktet blir inte fullt lika skarpa och bilden som helhet är inte lika mättad. Bilden flimrar när motivet filmas på nära håll
S8 Plus ligger på ungefär samma nivå som Iphone, men har något högre kontrast och även här flimrar bilden en del på nära håll. Kameran hanterar inte stora ljusförändringar bra, och den ljusa bildskärmen blir nästan helt utfrätt.
Zoom
Här är Iphone 7 Plus överlägset bäst, men det är inte så förvånande då den har en optisk zoom på 2X. Den digitala zoomen skiljer sig inte nämnvärt mellan Galaxy S8 Plus och S7 Edge.
Sammanfattningsvis producerar mobilerna från Samsung bilder med högre kontrast än konkurrenten från Apple. När det funkar ger detta bilder som ser mer hänförande och färgsprakande ut. Samtidigt blir det lättare så att partier i bilden ser blir utfrätt ut och vissa bilder är på gränsen till att bli helt förstörda. Den höga kontrasten och de mättade färgerna gör tyvärr att detaljer i vissa fall blir lidande.
Appen
Den inbyggda kameramjukvaran i Galaxy S8 Plus innehåller ett överväldigande antal filter och roliga effekter. I jämförelse med Apples kamera-app är det rena kalaset, alltså barnkalaset. Jag kan lägga på en uppsjö lager och animationer, exempelvis få på mig en sälmössa och äta fisk eller få gulliga kaninöron, haklapp och napp.
Eftersom jag är ganska barnsligt lagd tycker jag detta är orimligt roligt, men jag kommer förmodligen att tröttna på dessa spexiga funktioner snabbt.