Semesterns bästa Bluetooth-hörlurar
Sommaren brukar innebära resor, och då är det bra att ha ett par bra och ljudisolerande trådlösa hörlurar till hands. Jakob har tagit in en uppsättning olika lurar till testlabbet, och ger lite köptips.
Det ska vara blåtand i år
Efter att Apple skrotade hörlurskontakten på förra årets Iphone 7 och Iphone 7 Plus har trådlösa Bluetooth-hörlurar på allvar nått massmarknaden. Trådlöst ljud verkar vara här för att stanna, men det är fortfarande inte helt lätt att veta vilka hörlurar som ger mest och bäst ljud för pengarna. Bluetooth ger ytterligare ett diffust lager mellan ljudet och konsumentens öron att ta ställning till.
Inför sommarens alla tåg- och flygresor har vi på 99mac därför tagit in fem populära modeller av trådlösa Bluetooth-hörlurar från några av de största tillverkarna. I detta test fokuserar vi på lite större hörlurar som sätts på eller över örat, och är utformade för att blockera ljud utifrån, antingen med aktiv eller passiv brusreducering. Priset på lurarna varierar, men vi har valt ut modeller som kostar mellan runt 1 000 och 3 000 kronor.
Så här har testerna gjorts
Lurarna har vi testat både över Bluetooth, som är det huvudsakliga sättet att använda dessa produkter, samt genom att koppla in ljudkabel i en dator och lyssna på så vis. Hörlurarna har därefter bedömts gällande ljudkvalitet både trådlös och via sladd.
För själva ljuddelen av testet har vi använd en för ändamålet utformad spellista, fylld av låtar av olika genrer och stilar. Många av låtarna har en detaljrik ljudbild och relativt högt omfång, som verkligen gör att hörlurarna får visa vad de går för. Musiktjänsten vi använt är Apple Music, som använder ljudformatet AAC, strömmat i 256 kilobit per sekund över Wifi.
Hörlurarna har också bedömts utifrån andra faktorer, så som utseende, funktionalitet och känsla.
Två saker som ofta används i hörlurars marknadsföring är frekvensomfång och impedans. Båda dessa siffror är för de flesta otydliga och förvirrande, och tillverkarna går som regel inte in på detaljer om vad som gäller. Det är inte så enkelt att ett högre tal automatiskt innebär bättre ljud.
Frekvensomfång
Frekvensomfånget anger vilket omfång av ljud hörlurarna kan spela upp, från djupa bastoner (låg frekvens) via mellanregister upp till diskant (hög frekvens). Som en tumregel kan en människa höra ljud mellan 20 till 20 000 Herz, och detta är standard för de flesta hörlurar.
Några lurar uppger ett större frekvensomfång än så, men detta innebär inte automatiskt bättre ljud. Basljud under 20 Hz och diskant över 20 KHz är frekvenser som känns snarare än hörs. Dessutom anger inte tillverkarna hur högt luren kan spela upp en viss frekvens, vilket är relevant i sammanhanget. Hörseln avtar nämligen med åren, och de flesta människor som närmar sig 40 kan sällan höra högre frekvenser än 16 KHz utan att dra upp volymen väldigt mycket. Att ett par hörlurar klarar bastoner i 18 Hz hjälper inte om volymen är så låg att lyssnaren inte kan uppfatta den. Information om frekvensomfånget bör därför kompletteras med en decibelsiffra som anger hur mycket volymen får variera mellan olika frekvenser.
Det är heller inte troligt att ett högre frekvensomfång gör någon skillnad så länge det som spelas upp är komprimerade ljudfiler och trådlös Bluetooth-teknik används för att föra ljudet till lurarna. En mp3-fil kodad i 128 kilobit per sekund kapar nämligen kallblodigt frekvensen runt 16 KHz, och en fil i 320 kbps når upp till närmare 20 KHz. Beroende på vilket ljudkodek hörlurarna använder över Bluetooth kan bandbredden också begränsas ytterligare.
För att du ska ha glädje av ett högre frekvensomfång krävs alltså dels att du har bra hörsel, och dels att du använder högupplösta ljudfiler och lyssnar via ljudkabel.
Impedans
Väldigt förenklat kan vi säga att hörlurar med låg impedans kräver lite ström för att generera höga ljudnivåer. Hörlurar som används till mobiltelefoner och andra bärbara ljudspelare har därför som regel låg impedans, eftersom utrustningen har klen uteffekt.
Hörlurar med låg impedans är däremot inte bra att använda med kraftigare ljudutrustning. Koppla in ett par hörlurar med 18 Ohm impedans i nattklubbens DJ-utrusning, skruva upp volymen, och hörlurarna kommer förmodligen sprängas. DJ-lurar har vanligtvis en impedans på mellan 25 och 70 Ohm. Ju högre impedans ett par lurar har, desto lägre volym kommer de kunna spela upp från en Iphone.