Semesterns bästa Bluetooth-hörlurar
Sommaren brukar innebära resor, och då är det bra att ha ett par bra och ljudisolerande trådlösa hörlurar till hands. Jakob har tagit in en uppsättning olika lurar till testlabbet, och ger lite köptips.
De fem tävlande
AKG N60 NC Wireless
Riktpris: 3 000 kronor
Batteritid: Upp till 15 timmar
Vikt: 200 gram
Impedans: 32 ohm
Frekvensomfång: 10hz - 22kHz
Kodek: SBC, AAC, Aptx
OMDÖME:
Lurarna är dyrast i testet, men också bekvämast att bära. Öronkuddarna sitter skönt utan att trycka åt öronen. Det uppstår dock problem när jag provar att lyssna liggandes, för då glider hörlurarna ned vilket förstör upplevelsen.
Dyrast i testet, men också bekvämast Ljudet är mycket bra och välbalanserat, och det låter njutbart oavsett musikgenre. Bastonerna är framträdande utan att vara alltför tunga, och både diskant och mellanregister är mjuka. Det går också att ansluta hörlurarna med ljudkabel, men då händer något med ljudet till det sämre. Volymen ökas, men den balanserade ljudbilden försvinner och det blir mindre njutbart vilket är lite förvånande.
När jag provar att lyssna över Bluetooth från min stationära Mac uppstår flera gånger korta hack och avbrott i uppkopplingen, vilket naturligtvis är mycket störande. Jag har inte upplevt några liknande problem med att spela upp från Iphone. Lurarna har också bra brusreducering, som gör lyssnande på bussar och flygplan betydligt angenämare än annars.
AKG N60 NC är en av få lurar i testet som har stöd för både Aptx och AAC, vilket borgar för en överföring av ljud i hög kvalitet. Det ska dock sägas att från min Mac skickar lurarna ljudet med standard-kodeket SBC istället, och jag måste tvinga AAC att användas med hjälp av verktyget Bluetooth Explorer. Mot en IOS-enhet används AAC automatiskt, och mot en Aptx-kompatibel mobil används förmodligen Aptx. Detta har jag dock inte haft möjlighet att prova.
JBL Harman E55BT
Riktpris: 1 300 kronor
Batteritid: Upp till 20 timmar
Vikt: 226 gram
Impedans: 32 ohm
Frekvensomfång: 20hz - 20kHz
Kodek: SBC
OMDÖME:
JBL-lurarna känns lite plastiga att hantera, och de är väldigt lätta. Däremot sitter de stadigt på huvudet, utan att trycka åt på öronen alltför hårt.
Lite plastiga, sitter stadigt Precis som de andra lurarna går det att ansluta en ljudkabel för att lyssna. Tråkigt nog är hörlurskontakten på lurarna inte standardstorleken 3,5 mm utan mindre. Det innebär att det inte går att byta till en annan ljudsladd.
Lurarna låter bra över Bluetooth, och levererar ett hyfsat ljud som jag dock tycker låter lite instängt. De lägre frekvenserna flyter ihop en del, och det blir inte riktigt samma luftiga och klara ljud som vissa andra lurar klarar av. När jag ansluter hörlurarna med ljudkabeln blir däremot ljudet även i dessa lurar lite "skrikigt" och det låter verkligen som att hörlurarnas element är finjusterade för just trådlöst ljud.
Marshall Headphones Monitor Bluetooth
Riktpris: 2 499 kronor
Batteritid: Upp till 30 timmar
Vikt: 264 gram
Impedans: 28 ohm
Frekvensomfång: 20hz - 20kHz
Kodek: SBC, Aptx
Omdöme:
Högtalartillverkaren Marshall lever hårt på sin rockimage, och har därför blivit poppis bland vanligt folk. Inte så tufft längre alltså, men ifråga om ljud verkar rocken fortfarande pågå, för här kommer verkligen tunga riff och trummor till sin rätt.
Gedigen känsla, och hög byggkvalitét Byggkvalitén känns hög, och lurarna är tyngst i testet. De sitter stadigt över öronen, och vid lång användning kan de klämma åt så att det blir obekvämt. En praktisk liten kontrollspak i metall på ena luren är betydligt trevligare att använda för att styra musiken än andra lurars små knappar i plast.
Det är ingen jättestor skillnad mellan att lyssna över Bluetooth och med den medföljande ljudkabeln. Ljudnivån blir lite starkare, och ljudet lite fylligare med kabeln. Balansen bibehålls dock, och det låter bra med båda metoderna. Däremot fungerar kontrollspaken endast när hörlurarna är anslutna via Bluetooth.
En lysande funktion med Marshall Monitor som jag önskade att fler tillverkare tog efter är möjligheten att seriekoppla in ett par andra hörlurar via ljudkabeln. Perfekt på resan när två personer till exempel vill titta på samma film eller lyssna på ett radioprogram tillsammans.
Satechi Wireless On-ear Headphones
Riktpris: 799 kronor
Batteritid: Upp till 18 timmar
Vikt: 158 gram
Impedans: 40 ohm
Frekvensomfång: 9hz - 22kHz
Kodek: SBC, AAC
OMDÖME:
Satechi kanske inte är ett premiummärke när det gäller hörlurar, men dessa lurar är faktiskt en mycket trevlig överraskning för sitt pris. Riktpriset är 799 kronor. Enligt Prisjakt går de att hitta för 249 kronor, men den länken leder i verkligheten till ett tillhörande ställ till hörlurarna. Det är ändå relativt billigt, och för det får du ett par hörlurar utan aktiv brusreducering, men med tydlig och bra ljudåtergivning som de flesta lär bli nöjda med. Framförallt är basåtergivningen väldigt trivsamt justerad, och alla toner i de lägre registren återges med bravur. Satechi har glädjande nog stöd för AAC över Bluetooth, vilket är positivt för alla som använder Apple Music.
Mycket ljud för pengarna
Designmässigt är Satechi-lurarna kanske inget att skriva hem om, och konstruktionen känns lite bräcklig. De klämmer åt ganska hårt över öronen, så den som vill lyssna långa stunder riskerar ömhet.
Ett annat plus är att Satechi haft den goda smaken att bygga in en hörlurskontakt med standardformatet 3,5 millimeter i luren, något som borde vara självklart. Därmed går det att ansluta valfri ljudkabel, till exempel den trevliga sladd som följer med Marshall-hörlurarna.
Sennheiser HD 4.50BTNC
Riktpris: 1 890 kronor
Batteritid: Upp till 25 timmar
Vikt: 236 gram
Impedans: 18 ohm
Frekvensomfång: 18hz - 22kHz
Kodek: SBC, Aptx
OMDÖME:
Sennhesiers hörlurar andas nästan alltid byggkvalitet och gedigen konstruktion, och dessa är inte något undantag. Ljudet är också därefter, vi bjuds på en väldigt luftig och gemytlig ljudbild där basen framträder mycket distinkt men utan att ta överhanden. Balansen mellan bas, diskant och mellanregister är mycket bra. Ett överlag mjukt ljud, riktigt trevligt. Dessutom bjuds det på bra brusreducering i from av Sennheisers teknik Noiseguard.
Mycket bra ljud, men bäst över Bluetooth Precis som med AKG-lurarna uppstår en del problem med anslutningen till min Mac, nämligen att ljudet hackar. Inte heller här uppstår några problem när jag spelar från min Iphone. Problemen kvarstår även när jag stängt av de två andra trådlösa tillbehör anslutna till datorn, nämligen Magic Trackpad och Magic Keyboard.
Även med Sennheiser-lurarna blir ljudet också märkbart sämre när ljudkabel ansluts. Balansen förstörs helt, och det låter som att elementen inte klarar av ljudet, utan nästan sprängs. Att så många lurar har problem med detta förvånar mig mycket, och är en riktig besvikelse. Kontrollknapparna på själva hörlurarna fungerar bara över Bluetooth, inte när ljudkabel är ansluten.