Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Välkommen till 99 – vi knyter ihop det digitala vardagslivet

Idag presenterar vi stora förändringar; och utlovar ännu större framöver. 99mac byter namn till 99, och vill vara den självklara mötesplatsen för Sveriges entusiaster kring mobil teknik och dess tillbehör. Följ med oss på resan!

Att 99mac är under förändring är förmodligen redan väl känt av våra aktiva medlemmar. Vi har efterfrågat åsikter och kommentarer från er läsare, och fått detta i massor. Nu är det dags att presentera en del av de förändringar vi planerar för vår kära sajt.

99mac är en anrik mötesplats för Sveriges Apple-entusiaster. Redan 2001 bildades forumet, och sedan 2012 finns en redaktion på heltid för att skapa material och sköta webbplatsen. Den ursprungliga grundidén, som återspeglas i namnet, var att forumet skulle behandla "99 procent Mac". 2001 var onekligen ett år när företaget Apple var i det närmaste synonymt med Mac. Musikspelaren Ipod skulle lanseras senare samma år, men succéer som Iphone och Ipad låg fortfarande flera år fram i tiden.

Nu är det 2017, och mycket har hänt på sexton år. Inte bara med Apple, utan med hela teknikbranschen. Iphone och den smarta mobilen inledde ännu en revolution i sagan om datorn. För många människor finns nu den primära datorenheten inte hemma i arbetsrummet, utan i fickan. Vi använder mobilen för att surfa, spela spel, betala, beställa, fotografera, lyssna på musik... ja i stort sett allting. Tack vare Iphone har Apple vuxit till ett av världens största (och rikaste) företag. I takt med detta har Apple också breddat sig, och har nu en allt större del av sin verksamhet i digitala tjänster som strömmande musik, appar och molnlagring.

Den övriga teknikbranschen har vuxit och breddat sig på motsvarande sätt. Det som för sexton år sedan var en ganska tydlig bransch med pc-datorn (Mac och Windows) som centrum återfinns nu i alla delar av våra liv. Datorerna finns kvar, men de har mångdubblats och finns nu i husets alla rum, i våra fickor och runt våra handleder. Utvecklingen har gått så snabbt att den blivit vardag på rekordtid, och det är därför lätt att ta den för självklar. Men stanna upp och tänk tillbaka sexton år, till 2001. Jämför med dagens samhälle, och häpna.

Därför är det inte konstigt att mycket har hänt också med 99mac:s läsare. Allt fler av våra besökare använder flera olika plattformar – kanske Mac som dator, men en Android-telefon. Eller en Iphone hemma men Windows på jobbet. Eller en Mac och Iphone, men en Chromecast till tv:n. Eller helt enkelt en av varje. Mångfalden av användare har ökat stort sedan den gamla tiden när det lite grovhugget kunde delas in i "Mac eller Windows". Sedan länge skriver vi därför inte bara om Apple och dess plattformar, utan också om intressanta konkurrenter som Samsung, Google och Microsoft. Det är viktigt tycker vi, inte bara för att ge en bra beskrivning av teknikvärlden, utan också för att kunna kritisera, analysera och bedöma Apple rättvist.

Vårt bredare fokus har kommit stegvis, och den stora majoriteten av den respons vi fått från läsare visar att det varit rätt beslut. Det är intressantare att diskutera likheter och skillnader mellan olika datorsystem, än att bara titta på ett enda. Vi blir inte bara en roligare och bättre tekniksajt av det; vi blir en bättre Apple-sajt.

99mac blir 99

Under det senaste året har många säkert märkt att vi varit inne i en experimentfas. Vi har testat olika typer av material, en del av det ganska långt ifrån klassiska 99mac. Det har varit nyttigt och väldigt lärorikt. Nu är det dags att sätta kursen, och staka ut vårt fokus och riktning den närmaste tiden. Vi vill gärna berätta lite om vad vi tänker oss.

Det börjar med en namnkorrigering. Från 99mac till kort och gott 99. Det finns ingen anledning till panik. Många kallar redan sajten för 99, och det var dessutom länge sedan ämnet var uteslutande plattformen Mac; om det nu någonsin har varit så. Under det nya namnet vill vi hamna mer i linje med vad vi tycker att sajten är för någonting; nämligen en mötesplats för teknikintresserade, med fokus på kvalitet, god design och genomtänkta funktioner. Vi tror att konsumentteknik ständigt kan bli bättre, men aldrig perfekt. Vi drömmer om mobiltelefonen, den bärbara datorn eller surfplattan som är så nära perfekt det går att komma; som är 99 procent.

Ännu mer spännande än namnändringen är innehållet. Vi vill lägga mer tid och energi på matnyttiga artiklar och läsvärda guider. Vi kommer såklart även fortsättningsvis rapportera nyheter, och den som vill hålla sig informerad om vad som händer kring mobil teknik gör klokt i att besöka 99 regelbundet. Men det är inte nyheterna som gör oss unika – det finns gott om utländska webbplatser som är först ut med rykten och läckor om kommande mobiltelefoner. Vårt mål är inte att vara absolut först med en nyhet, men att lyfta fram det mest intressanta som händer och sätta det i en kontext; att ge en helhetsbild.

Det som de flesta besöker 99 för är det andra materialet; våra tester av både Apple-produkter och annan hårdvara är mycket uppskattade, liksom våra guider och längre artiklar. Vi har också börjat presentera mer material i form av video, och vår podd varje vecka gillas av många. Här vill vi lyfta oss till nästa nivå; vilket betyder mer guider och bättre guider. Mer matnyttig information, tips och produkttester. Dagens marknad består av en lång rad olika tekniska ekosystem och standarder. Vad funkar med vad? Hur kan allt kopplas ihop, från det smarta hemmet till mobiltelefonen och datorn till det senaste träningsarmbandet eller klockan. Här behövs 99; vi vill hjälpa till att knyta ihop det digitala vardagslivet.

Kärnan är dock, och har alltid varit, vårt forum som består av er – de riktigt insatta. Nördarna och teknikentusiasterna, som dagligen skriver inlägg, diskuterar och fördjupar er. Ofta sitter medlemmar i forumet på mer kunskaper än vi på redaktionen, och det är något vi ser som en av 99:s verkliga styrkor. Många är de som googlat en teknisk fråga, och hamnat i 99:s forum för att där få hjälp och svar. Detta är något vi vill bevara, och utöka. Vi vill förbättra forumet ännu mer, och göra det till en riktig lägereld som de galet insatta kan samlas kring. Det innebär att lyfta upp intressanta diskussioner, stimulera det goda samtalet och hjälpa nytillkomna att hitta sin plats. Helt enkelt vara goda värdar, som är en av redaktionens viktigaste roller. Ett exempel här har redan haft premiär, nämligen 99:s testpiloter; där medlemmar får chansen att själva testa produkter. Vi har också mycket mer på gång!

Följ med oss på resan

Idag har vi ett nytt (nåja) namn och en ny tjusig logga. Förändringen började däremot inte idag, och är inte färdig idag. Mycket nytt är planerat, och en hel del kommer att dyka upp det närmaste året och därefter. Vi har en idé om vad 99 är och ska vara, men en viktig del på resan är ni, våra besökare och forummedlemmar. Fortsätt läsa och kommentera, diskutera och tyck till. Vi behöver er feedback och förslag på hur 99 kan fortsätta bli bättre. Engagemanget från er är det som gör det här värt; och vi ska göra allt vi kan för att 99 ska vara en bättre mötesplats än tidigare, både för gamla och nya besökare. Vi hoppas du vill följa med oss på den här resan!

Vad tycker du om namnbytet och nya 99? Känns det naturligt, eller tycker du att detta är lika med döden för sajten och forumet? Vad hoppas du på, och vad vill du se för förändringar? Finns det orosmoment? Är det positivt eller negativt med förändring? Kommentera och diskutera gärna! Om du vill kontakta oss direkt går det också bra.

Kommentarer
251 svar
Amanda Reventlid
har en hemlig dröm om att alla en dag ska vara cyborgs. Fascineras mycket av digital livsstil och gillar tv-spel. Pillar gärna itu saker för att se hur de funkar med varierat resultat.
Andreas Eklöv
En före detta Android-puritan som numera lever livet som prylnomad, där "bäst produkt för uppgiften" är ledstjärnan i teknikvardagen.
Ida Blix
gör nästan allt i mobilen. Prylar, foto och fika ligger mig varmt om hjärtat.
Jakob Nilsson
Utgår från Apples ekosystem, men vänstrar med en del Google-produkter. Intressen förutom teknik är spel, musik och bakverk. Lyssnar helst på vinylskivor eller kassettband för den rätta känslan

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.