Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Guide: Kom igång med IOS 11

Årets upplaga av Apples mobila operativsystem är strax här och 99 går igenom hur du uppdaterar och summerar nyheterna.

Nytt i IOS 11

Mycket nytt för Ipad

Med IOS 11 ger Apple just Ipad-användare mycket nytt. En av de mer uppenbara är den nya dockan som påminner om den som länge funnits i Mac OS där användare kan lägga sina favoritappar. Genom att svepa upp från skärmens nedre del får du fram den även när du är inne i någon app, och genom att fortsätta svepa uppåt får du tillgång till det nya kontrollcentret.

IOS 11 ger också stöd för Dra och släpp. Bland annat innebär det att du kan dra en app från dockan och öppna den på exempelvis halva skärmen.

En annan välkommen nyhet för Ipad Pro-användare gör det smidigare att skriva med det virtuella tangentbordet. Det går att dra neråt på tangenterna för att välja fler tecken, tidigare behövde du trycka på en särskild tangent och sedan välja tecken. Den här funktionen kommer vad vi kan se tyvärr inte till den första generationens Ipad Pro 12,9.

IOS 11 bjuder också på en något mer avancerad filhantering med nya appen Filer. Appen har stöd för fler molntjänster och låter dig bland annat välja flera filer åt gången som du kan dra mellan olika mappar.

Nyheter för alla IOS-enheter

En välkommen nyhet för alla IOS-användare är att IOS 11 tar mindre plats i din enhet, vilket senare också gäller säkerhetskopior av systemet.

Siri har också blivit smartare och mer funktionsrik. Hon låter också mer naturlig än tidigare.

Kamera-appen sparar inte längre bilder i formatet jpg, utan Apple byter till ett nytt som tar upp hälften så mycket utrymme. När vi ändå är inne på kameran kan kamera-appen nu leverera bättre porträttbilder. Minnen-funktionen i Bilder förbättras också med hjälp av maskininlärning. IOS 11 får också stöd för HEVC, ett format för videokomprimering som gör att videofiler tar upp mindre utrymme. En välkommen nyhet för alla som filmar mycket.

Kontrollcentret är numera en enda meny och har gjorts om helt. Menyelementen kan förstoras och visa upp fler alternativ för aktuell funktion. Notis-menyn samlar nya och äldre notiser på en skärm.

En annan nyhet är Airplay 2, som lägger till stöd för högtalare och multirumsystem. Genom Hem-appen kan användare lägga till högtalare till olika scener i sina smarta hem.

Ny App Store

Apple har också helt tänkt om App Store. Gränssnittet baseras på kort och plana ytor. På Idag-fliken presenteras samlingar av intressanta appar för dagen. Spel är den populäraste kategorin och får därför en egen flik i affären.

Utvecklare kan presentera ny information om appar och kan bland annat visa upp nyheter i form av köp inuti-appar. Utvecklare får också möjlighet att fasa ut uppdateringar för att minska belastningen på deras servrar.

Försärkt verklighet med AR Kit

En annan stor nyhet i IOS 11, som blir än viktigare med höstens lansering av Iphone 8 och Iphone X, är mjukvaruramverket AR Kit. Detta är ett ramverk som låter utvecklare skapa upplevelser för förstärkt verklighet, eller Augmented Reality (AR) som det kallas på engelska.

Tillsammans med hårdvara som stöder ramverket kan användaren då uppleva virtuella upplevelser ovanpå den verkliga omgivningen, exempelvis att grafiken i ett spel utspelar sig i ditt vardagsrum, att du kan placera ut en virtuell soffa i hemmet för att se hur det skulle kunna se ut inredningsmässigt, och mycket mer.

Läs mer om nyheterna i IOS 11

Du hittar alla våra nyheter om IOS 11 via vår tagg.

IOS 11 bjuder på stora nyheter (2017-06-05)

IOS 11 – Sju nyheter du inte fick se (2017-076-07)

Kommentarer
109 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.