Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

99 testar Iphone X: Designen

Apples senaste flaggskepp har hittat till redaktionen och vi börjar vår testserie med att kolla in designen och hur storleken på skärmen är jämfört med Iphone 8 och Iphone 8 Plus.

Skärmen – längre, men smalare

Så låt oss prata mer om skärmen. Den täcker inte riktigt hela framsidan, men det är bra mycket bättre än tidigare. Äldre Iphone-modeller har jämfört med många av konkurrenterna riktigt breda utrymmen över och under skärmen. Helt kantfri är telefonen dock inte – Apple har valt att samla den främre kameran, högtalaren och ett gäng sensorer i en "flärp" som sticker ner på skärmens övre del.

Det här har mottagit en hel del kritik, och det råder helt klart delade meningar om deras lösning. I praktiken används hörnen där uppe oftast för att visa mobiloperatör på ena sidan och på andra visas täckning, Wifi-mottagning och batterimängd på låsskärmen. När du låst upp telefonen hittar du istället klockan uppe till vänster, med samma symboler kvar på högersidan.

Spelar du upp video blir det raka svarta kanter, så flärpen märks inte av. Öppnar du istället Safari för att surfa, tar ett verktygsfält upp överkanten så att det blir en rak kant ner till texten du läser. Överlag tycker jag att Apple löst det här bra och jag har inte stört mig nämnvärt på flärpen, däremot njuter jag till fullo av kameran den bjuder på som jag kommer att återkomma till längre fram i en ny testdel.

Skärmen – jämfört med Iphone 8 och Iphone 8 Plus

När man tittar på specifikationerna verkar det som att skärmen i Iphone X är större än Iphone 8 Plus, men att telefonen rent fysiskt är närmare Iphone 8 i storlek. Riktigt så enkelt är det tyvärr inte. I tabellen nedan finns lite tekniska specifikationer om de tre telefonerna.

Iphone X

Iphone 8 Plus

Iphone 8

Storlek diagonalt

5,8"

5,5"

4,7"

Apple-namn

Super Retina HD

Retina HD

Retina HD

HDR-stöd

ja

nej

nej

Upplösning

2 436 x 1 125

1 920 x 1 080

1 334 x 750

Pixeltäthet

458 ppi

401 ppi

326 ppi

Konstrastförhållande

1 000 000:1

1300:1

1400:1

True Tone

ja

ja

ja

När det var standard med 16:9-skärmar i de flesta mobiler blev det enkelt att jämföra dem med hjälp av diagonalmåttet i tum som de flesta tillverkare uppger. Men numera förekommer andra bildförhållanden. Medan Iphone 8 och 8 Plus håller sig till 16:9 har Iphone X bildförhållandet 18,5:9, om vi tänker bort de två hörnen som sticker upp runt flärpen. Ytan som blir kvar motsvarar en 4,96-tumsskärm.

Du får en högre och något bredare skärm med Iphone X än du får med Iphone 8 och skärmytan är ungefär 30 procent större. Men jämfört med Iphone 8 Plus förlorar du omring 5 procent skärmyta och skärmen är både kortare och smalare.

Iphone 8 Plus ger användare mer innehåll på en gång än Iphone X, trots att X har en högre upplösning. Med Plus-modellerna införde Apple en ny storleksklass för appar, vilket betyder att appar, webbsidor och annat har 414 horisontella punkter att fylla, medan Iphone X har 375 punkter, samma som Iphone 8.

I porträttläge får du mer innehåll med Iphone X än med Iphone 8 eftersom skärmen är högre, men i landskapsläge får du till och med mindre utrymme än i Iphone 8 eftersom utvecklare behöver undvika flärpen och det virtuella skrollsträcket (som du kan svepa till höger eller vänster på för att snabbt byta mellan appar). Med Iphone X kan du inte heller njuta av två kolumner i appar som exempelvis Mail som du får i Plus-telefonerna.

Utvecklaren Steve Troughton-Smith har delat med sig av de här bilderna som visar skillnaderna på Twitter.

OLED

Iphone X är Apples första telefon med OLED-skärm. Vår skärmexpert Thomas Ytterberg kommer att testa vad den går för åt oss, men även en lekman som jag kan se att svärtan blir betydligt bättre med en sådan här panel. Också färgerna är djupare och bättre, utan att kännas överdrivna.

En nackdel med OLED är att skärmen ser som bäst ut rakt framifrån, tittar du från sidorna blir allt blåare. Apple har inte magiskt löst det här med panelen i Iphone X, men så här långt är det inget jag stör mig på. Jag kan se det om jag letar efter det, men jag tittar uppenbarligen mestadels rakt på telefonen i min vardag.

Kommentarer
8 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.