Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Andreas testar Oneplus 5T

Uppdateringen av vårens flaggskepp tillför faktiskt mer än bara en trendriktig skärm. Oneplus 5T imponerar mest i Android-lägret just nu.

En trendriktig revision

När Oneplus 5 släpptes i våras markerade det en ny inriktning för företagets telefoner. Dels fick enheten en snyggare och mer flaggskeppsosande design och konstruktion, och dels satsade de på att bli den mobila fotografens bästa vän. I vårt test konstaterade vi att Oneplus 5 mycket riktigt kändes mer som en flaggskeppstelefon och hade blivit betydligt bättre gällande fotografi, men till ett pris.

Oneplus 5 kostade cirka 5 500 kronor vid lansering, ett ganska stort steg upp från Oneplus 3T och dess föregångare som kostat cirka 3 500 kronor. Det var fortfarande billigare än marknadens giganter från Samsung och Apple, men deras tidigare säljargument "flaggskeppsprestanda för budgetpengar" stämde inte längre lika bra. Nu har företaget lanserat Oneplus 5T som likt namnet antyder är en uppgradering av sin föregångare, på samma sätt som att Oneplus 3T var en uppgradering av Oneplus 3.

Detta illustreras av att samma formspråk och materialval gäller även denna gång, det vill säga ett midnattssvart metallchassi. En större förändring är dock det trendriktiga bytet till en skärm som täcker majoriteten av telefonens framsida, vilket här representeras av en 6,01 tum stor skärm av optisk OLED-typ. Skärmens upplösning är 2 160 x 1 080 pixel, en ökning från föregångarens 1 920 x 1 080 pixel. Det innebär att Oneplus 5T har samma pixeltäthet som föregångaren men annorlunda bildförhållande, nämligen det lika trendriktiga bildförhållandet 18:9.

Den optiska OLED-panelen levereras av Samsung och når klart godkända 440 nits i ljusstyrka. Det är en bra bit under de 1 200 nits Samsung erbjuder med sina senaste AMOLED-paneler, och även en liten bit under de 680 nits Apples panel i Iphone X skryter med, men i praktiken ser skärmen imponerande bra ut både inomhus och utomhus och blir inte ett problem för någon som inte stirrar sig blind på specifikationer. Färgåtergivningen är imponerande bra och svärtan så svart som den bara kan bli. Överlag imponerar skärmen och kan hävda sig med paneler från företag vars telefoner är betydligt dyrare.

Oneplus 5 och tidigare modeller har haft en fysisk hemknapp med integrerad fingeravtrycksläsare under skärmen, samt kapacitiva knappar för bakåtnavigering och flerkörning av appar. Eftersom skärmen roffar åt sig telefonens framsida har fingeravtrycksläsaren fått flytta till telefonens baksida där den finns placerad i mitten en liten bit under kameramodulen, en lösning som de flesta Android-aktörer valt att satsa på, förutom Samsung som uppenbarligen har skolkat från dessa designmöten. I övrigt är det mesta sig likt och även denna gång används USB Type-C för snabbladdning och musik kan lyssnas på via en klassisk 3,5 millimetersutgång.

Om det är en trend som Oneplus inte har hakat på så är det den med trådlös laddning. Företaget hävdar själva att detta beror på att de inte tycker att tekniken har kommit tillräckligt långt för att kunna hävda sig med traditionell snabbladdning och att de hellre väntar till de båda teknikerna har kommit på jämn fot. Med tanke på att de valde att inkludera en 3,5 millimeters ljudutgång för att ge kunderna fler alternativ kan man tycka att kunderna skulle få välja även här, men så är inte fallet. Oneplus 5T är inte heller certifierad för vatten- och dammtålighet enligt någon IP-standard, vilket så klart inte innebär att den kortsluts så fort en droppe vatten finns i dess närhet men den extra tryggheten som en sådan certifiering erbjuder skulle ändå vara önskvärt.

På insidan sitter samma Snapdragon 835 som drev föregångaren och även denna gång kan detta backas av 8 eller 6 gigabyte primärminne, vilket backas av 128 eller 64 gigabyte internt lagringsutrymme. Stöd för minneskort saknas, dock erbjuds dubbla SIM-platser för den som vill växla mellan telefonnummer för privat och yrkesmässiga behov.

Specifikation

Oneplus 5T

Skärm

6,01 tum AMOLED
2160 x 1080 pixel (401 ppi)
80,5% skärm till kant-ratio
Bildförhållande 18:9

Kretsuppsättning

Qualcomm Snapdragon 835
4 x 2,45 GHz Kryo-kärnor
4 x 1,9 GHz Kryo-kärnor
10 nm tillverkningsprocess

Internminne

8 GB eller 6 GB LPDDR4X

Kamera

Bakre kameror:
16 megapixel f/1,7-bländare
20 megapixel f/1,7-bländare
2x digital zoom
Främre kamera:
16 megapixel f/2,0-bländare

Lagring

64 GB
128 GB

Batterikapacitet

3 300 mAh

Trådlöst

Wifi:
802.11 a/b/g/n/ac
LTE:
LTE Cat 12 (600 Mbit/s ner, 150 Mbit/s upp)
Övrigt:
Bluetooth 5.0 med AptX HD
Dirac HD Sound
AANC

Funktioner

GPS (A-GPS, GLONASS, BDS, Galileo)
NFC

Operativsystem

Oxygen OS 4.7.1
Android 7.1.1

Material

Aluminium
Corning Gorilla Glass 5

Färgval

Midnight Black

Anslutningar

USB Type-C
3,5 mm ljudport
Dubbla SIM-platser

Kommentarer
29 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.