Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Andreas testar Oneplus 5T

Uppdateringen av vårens flaggskepp tillför faktiskt mer än bara en trendriktig skärm. Oneplus 5T imponerar mest i Android-lägret just nu.

Oväntat raffinerad kamera

Med Oneplus 5 satsade företaget likt många andra på att koppla ihop en normallins med en sekundär telefotolins, något som gav upphov till 2x-zoom som Iphone 7 Plus hade gjort populärt sedan tidigare. I Oneplus 5T ersätts den sekundära telefotolinsen av ytterligare en normalfotolins, men med högre sensorupplösning än den primära kameralinsen. Båda linserna har imponerande bra bländaröppning, f/1.7, vilket är klart bättre än den f/2.0 som den sekundära telefotolinsen i Oneplus 5 skröt med.

Bättre bländaröppning till trots gjorde denna ändring att vi tvivlade på att Oneplus 5T faktiskt skulle bli en förbättring över föregångaren, vars sekundära zoomlins hade det tämligen kämpigt i miljöer med svag belysning. Den primära kameralinsen hade sina bekymmer i begränsad belysning, även om den var ett klart steg framåt sett till fotografi för Oneplus del. Men med facit i hand får vi faktiskt säga att bytet var ett smart drag från företagets sida då bilder i svag belysning blir mycket bättre än tidigare.

Det fungerar på så sätt att telefonen automatiskt byter till den sekundära högupplösta kameralinsen när ljusnivån i omgivningen är svag, under 10 lux är gränsen. När kamerasensorns pixlar har svårt att fånga in tillräckligt mycket ljus för att undvika brus i bilden slår kameran ihop fyra pixlar runt aktuell pixel. Det leder till att kameran kan fånga detaljer med klart bättre skärpa än vad Oneplus 5 kunde, trots att det inte hänt särskilt mycket i ren hårdvaruväg.

Men, att det nu inte finns en telefotolins innebär också att kameran måste förlita sig på digital zoom för att fånga bilder på längre avstånd. Normalt sett medför digital zoom förvrängningar i bilden med gott om brus och oskärpa. Med 2x eller den maximala zoomnivån (8x) blir bildresultatet mer eller mindre på nivå med Galaxy Note 8 och Iphone X, som båda stöder optisk zoom till 2x och digital zoom till 10x.

Sett till porträttbilder klarar sig Oneplus 5T också bra. Den är inte riktigt lika bra som Iphone X vad det gäller att särskilja på motivet och objekt som befinner sig nära motivet, i våra exempelbilder hamnar exempelvis stolpen strax bakom undertecknad inte ur fokus vilket den blir med Iphone X, men överlag håller porträttfotot god nivå. Det är klart bättre än hos Galaxy Note 8 där oskärpan på bakgrunden inte ser lika effektfull ut och färgåtergivningen på exempelvis hudfärger blir överdrivet ljus.

När vi testar att fotografera ett par färgstarka kängor med en gräsmatta som bakgrund blir situationen en liknande. Iphone X levererar den mest naturtrogna bilden, utan att den för den delen blir för tråkig sett till kontraster. Oneplus 5T håller sig ganska nära Iphone X men levererar starkare gröna färger för gräsmattan. Överlag är det dock mer naturtroget än Samsungs resultat där färgerna förstärks mer än hos konkurrenterna. Oneplus håller också ungefär samma nivå som de andra sett till autofokuskapacitet, men här drar faktiskt Note 8 det längsta strået. När det gäller den främre kameran levererar Iphone X bäst resultat men både Note 8 och Oneplus 5T levererar resultat du inte lär bli besviken på.

Men det är när vi flyttar in i studion och ska fotografera med svag och besvärlig belysning som vi blir riktigt imponerade av Oneplus 5T. Med en lampa som ljuskälla i bakgrunden och en liten röd hatt liggandes på ett bord lyckas Oneplus producera bilder som knäpper Note 8 på näsan. Iphone X lyckas får fram mer ljus och detaljer på hatten, men lampans ljus sprängs å andra sidan ut till den grad att lampan inte syns. Iphone-resultatet är bäst här, men Oneplus levererar imponerande bra.

När undertecknad ställer sig framför kameran med samma lampa på i bakgrunden är det faktiskt Oneplus 5T som levererar klart bäst material. Iphone X levererar en ganska urvattnad bild med allt för gråblå ton, och resultatet är ganska "tråkigt". Galaxy Note 8 levererar en mer detaljfattig bild med sämre skärpa, och överdrivet ljusa partier. Oneplus levererar en bild som har bättre mörka partier, mer verklighetstrogna färger för såväl hudtoner som tröja och kompositionen är som helhet klart trevligare än konkurrenterna.

Vi testade även att spela in en videosekvens där Amanda promenerar i parken. Jag klampade medvetet extra hårt för att telefonernas förmåga att hantera bildstabilisering skulle testas, och även här imponerar Oneplus 5T. T5 levererar den mest stabila videon i testet, och resultatet är i övrigt riktigt bra. Galaxy Note 8 lyckas leverera bäst bildkvalitet och autofokus för videoinspelningen, men bildkvaliteten för Oneplus 5T är också riktigt bra.

Oneplus ska ha en eloge för vad de har åstadkommit med kameralösningen i Oneplus 5T. På samma sätt som Google visat att de kan införa en bra porträttfunktion med Pixel 2-telefonerna med endast en kamera visar Oneplus att man minsann inte behöver använda sig av en telefotolins för att leverera bra bilder. Med bra bländaröppning och smarta mjukvaruknep kan de leverera bilder som på de flesta punkter kan hävda sig med marknadens främsta, och i vissa fall även överträffa dem. Och detta i en telefon som är betydligt billigare än de flesta konkurrenter.

Kommentarer
29 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.