Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

99 testar Iphone X: kameran

Den bästa kameran är den kamera du har med dig. I mångas fall är det numera mobilkameran. Nu kikar vi närmare på Iphone X-kameran som en del i vår testserie av telefonen.

Inledning

Med Iphone 7 Plus introducerade Apple för första gången en mobil med två kameror och två linser på baksidan. Sedan dess har upplägget återkommit på varje Plus-modell och nu också på Iphone X med några skillnader. Vi kan börja med det som syns: Apple har vridit på kameramodulen så att kamerorna ligger ovanpå varandra vertikalt istället för bredvid varandra som på tidigare modeller. Enligt Apple ska det här ge en bättre upplevelse av förstärkt verklighet, AR.

Apple har också gjort ändringar som inte syns på utsidan. Jämför vi med syskonet Iphone 8 Plus har de också uppgraderat specifikationerna något – både när det gäller kamerorna bak och den på framsidan. Iphone X har två 12-megapixelsensorer på baksidan. Den ena sensorn har en vidvinkellins med 1,8 som största bländare och optisk bildstabilisering (OIS), den andra kameran har en telefotolins med 2,4 som största bländare och OIS. Iphone 8 Plus har samma primära kamera, men på den sekundära är 2,8 största bländare och optisk bildstabilisering saknas.

Den främre kameran drar nytta av tekniken bakom Face ID och gör det möjligt att ta "selfiebilder" med bokeh-effekt (det vill säga att bakgrunden blir så där snyggt suddig). I övrigt är det samma 7-megapixelsensor på alla tre enheterna.

När det gäller video bjuder Iphone X på liknande specifiktioner som Iphone 8 Plus. Det går att filma i upp till 4K med den bakre kameran och 1080p med den främre. Här kommer jag dock att koncentrera mig på stillbilder.

Lite om fotografen

Den bästa kameran är den kamera du har med dig brukar det sägas. Jag är en glad amatörfotograf som sedan flera år parkerat system- och kompaktkamerorna hemma. Jag fotograferar i princip enbart med mobilen numera. Det är inte mycket jag saknar, särskilt inte sedan Apple började med sina Plus-modeller och porträttfunktionen med bokeh-effekt blivit allt bättre.

Mina bilder hamnar i flera molntjänster (också ett sätt att göra säkerhetskopior på) och sprids via sociala medier och meddelanden till vänner och familjemedlemmar. Jag drömmer om att göra fotoböcker av en del av mina bästa bilder, men har än så länge inte kommit till skott.

Det är inte alltid jag orkar göra någon större redigeringsinsats för mina bilder, men det händer och jag provar gärna fotoappar för att se vad som är möjligt direkt i mobilen eller min Ipad.

Jag filmar mest små klipp från vardagen, numera är det oftast min ettåring som jag försöker fånga för framtiden. Jag har inte börjat att filma i 4K än, mest för att jag varit lite rädd för att det ska ta upp alldeles för mycket plats, men kanske gör jag bytet någon gång för att framtidssäkra mina minnen.

Kameratestet

Jag har tagit med mig Iphone 7 Plus, Iphone 8 Plus och Iphone X och fotograferat i mörker, tagit massor av porträttbilder och i övrigt försökt fotografera som vanligt för att försöka få en känsla för om Iphone X skiljer sig åt på något markant sätt från de båda andra telefonerna. Vill du läsa ännu mer om kamerorna har vi några andra artiklar som kan vara av intresse.

Mina kollegor Andreas och Amanda gjorde nyligen ett fototest där de jämför Iphone X med Oneplus 5T och Samsung Galaxy Note 8.

Vi testade Iphone 8 Plus i samband med säljstarten, det testet innehåller också en kameratestdel som är läsvärd. Också kamerorna i Iphone 7 Plus blev testade när den lanserades.

Kommentarer
2 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.