Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

99 testar Iphone X: Sammanfattning

Sista delen i vår testserie om Iphone X är här. Dags att summera och lämna omdöme om Apples coolaste och dyraste Iphone så här långt.

Under de senaste veckorna har jag testat Iphone X och nu har det blivit dags att summera mina tankar om Apples senaste flaggskepp. Inför den här lanseringen hade jag en del farhågor. Jag var lite nervös att telefonen skulle vara omöjlig att få tag på – i skrivande stund är leveranstiden nere på några dagar enligt Apples webbsida så det verkar ju inte vara något stort problem.

Jag hade också mina misstankar om att den skulle vara alldeles orimligt dyr. En Iphone X med 64 gigabyte lagring kostar 11 495 kronor och en med 256 gigabyte lagring kostar 13 195 kronor. Det är galet mycket pengar för en mobil så här kan jag enkelt konstatera att mina farhågor visade sig stämma.

Hur mycket lagring ska jag köpa?

Om du som jag tar många foton och filmar små vardagsklipp här och där tar 64 gigabyte lätt slut, så för mig går den modellen bort. Här får du fundera på dina egna mobilvanor. Jag har vänner och kollegor som inte fyller sina mobiler med särskilt mycket och då funkar ju modellen med 64 gigabyte alldeles utmärkt.

Det kan också fungera bra att kombinera 64 gigabyte telefonlagring med Icloud eller någon annan molntjänst. Kanske kan det då vara en god idé att också skaffa sig ett abonnemang med ganska gott om datatrafik så att du kan skyffla dina bilder upp eller ner från molnet när som helst och hur ofta du vill.

Om vi jämför prislapparna med övriga Iphone-modeller känns Iphone X inte lika orimligt dyr. Genom att välja en motsvarande Iphone 8 Plus istället kan du dra av 2 400 kronor. Sammantaget med tanke på vad du får känns det det inte som så mycket extra pengar att skramla fram tycker jag. Iphone 7 Plus köpte jag utan tvekan för kameran. Nu efter mycket tid tillsammans är jag också lite beroende av den stora skärmen, men trivs inte med att jag ofta behöver två händer för att använda den.

Fanns inte Iphone X hade jag i alla fall övervägt att uppgradera till en Iphone 8 Plus i år men kanske mer troligt väntat ett år till på en ny Plus. Vartannat år känns som en lagom takt att uppdatera mobilen för min del. Den här inställningen hindrar mig inte från att nästan tappa hakan och känna ett enromt ha-begär efter Apples nya flaggskepp.

Kameran

Med tanke på att jag valde en Plus-modell främst för kamerans skulle är det inte helt otippat att jag spenderat en hel del tid med att lära känna kameran i Iphone X. Det finns en hel testdel att läsa för den som hittat hit först och vill fördjupa sig i detaljerna, men här är den kortfattade sammanfattningen med en sanning från i stort sett varje Iphone-lansering: det här är den bästa telefonkameran Apple gjort så här långt.

Jag gillar att Apple skruvat till färger och kontraster lite nu. Färgerna "poppar" lite utan att kännas alldeles överdrivna. Iphone X fixar också mörkare miljöer bättre än sina föregångare. Det ska också nämnas att Apple nu erbjuder porträttläget även med den främre kameran.

"Vansinnigt snygg"

Nu har jag haft Iphone X till och från i stort sett sedan lanseringen och det är en vansinnigt snygg telefon om du frågar mig. Apples designteam har ett otroligt sinne för detaljer. Allt känns välbyggt och perfekt. Gillar den nya placeringen av knapparna. Jag går så långt som att säga att jag älskar kombinationen av glas och det rostfria stålet (fattade tycke för det redan med den första modellen av Apple Watch).

Jag tycker till och med att reporna som blir i stålet vid helt normalt bruk bidrar till att göra den här till ögongodis. Det enda som stör mig är CE- och WEEE-märkningen på baksidan. När slipper vi det EU? I USA får Apple gömma motsvarande märkningar i mjukvaran.

På tal om allt det där glaset. Javisst, Iphone X kan gå sönder om du tappar den och ja det är riktigt dyrt att reparera den tack vare Apples förkärlek för lim och specialskruvar – men att grejer går sönder om man tappar dem gäller alla saker (särskilt sådana av glas). Tack och lov har jag bara spräckt en enda Iphone-skärm så här långt i mitt liv – håller tydligen hårt i dem normalt sett och har kanske haft tur. Materialvalet bekymrar mig inte, den här telefonen är så snygg att jag inte skulle vilja ha den annorlunda och någon glasångest dämpar inte mitt köpsug – det går alltid att sätta på ett skal.

Inte bara en telefon

En annan sak som är helt hisnande är prestandan. Med A11 Bionic har jag en riktigt kraftfull "dator" med mig överallt. Telefonen har gjort allt och lite till jag bett den om och på sin höjd blivit lite varm. Det här med en dator i fickan gäller i och för sig lite äldre Iphone-modeller också och det märks tydligt på min dramatiskt minskade datortid på fritiden. I princip allt gör jag i min telefon. Med App Store och flitiga utvecklare har jag också tillgång till en lång rad av kompententa appar och åratal av underhållning i form av spel.

Flärpad skärm

Jag har inget emot "flärpen" som bland annat innehåller sensorerna för Face ID, till skillnad från många andra stör den mig inte. Jag är faktiskt sjukt nöjd med den – hej då Touch ID, kommer inte sakna dig. Den ger helt klart Iphone X ett unikt utseende så den inte ser ut som vilken annan smart mobil som helst.

OLED gillar jag skarpt, vilken svärta! Visst kan jag se färgskiftningarna om jag vrider på telefonen (vitt ser snabbt blått ut exempelvis), men har inga bekymmer med det. Det finns en enda ynka anledning till att jag inte smäller till med 99:s allra finaste utmärkelse för den här telefonen och den kommer vi till nu.

För att vara min ultimata drömtelefon hade jag gärna fått plats med mer innehåll på skärmen, att Apple klämt in 8 Plus-skärmen eller åtminstone landat närmare den i det här mindre formatet. Nu är Iphone X mer lik Iphone 8 men högre. Trots att den här telefonen inte är perfekt har jag ledsnat på tvåhandsfattningen med min 7 Plus, så det här är mitt nya svarta. Jag kan knappt vänta till nästa september för att se hur Apple tar det här vidare.

Fördelar
+ Skärmen – älskar svärtan (och färgerna med lite mer stuns)
+ Face ID – smidigt!
+ Kameran
+ En hand räcker

Nackdelar
− En högre, men smal skärm ger inte så mycket innehåll som jag hoppats
− Dyr att köpa
- Väldigt dyr att reparera

Kommentarer
15 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.