Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

önskelista

Krönika: Det här önskar jag mig av Samsung under 2018

Apples största konkurrent på den svenska marknaden gjorde både bra och dåligt ifrån sig i år, och det finns förbättringspotential till 2018.

Som Apples tveklöst största konkurrent på den svenska marknaden, och på många sätt en konkurrent till Googles ekosystem av produkter, är Samsung en intressant aktör att titta på under året och inför nästa år. Jag har varit Samsung-trogen på mobilfronten sedan Galaxy S2 lanserades anno 2011, men i år bytte jag till slut läger till Apple och Iphone X. Anledningen till den brutna lojaliteten beror på flera faktorer som jag beskriver nedan, faktorer som jag verkligen hoppas att Samsung börjar åtgärda under nästkommande år. Detta är min önskelista för 2018:

Nytänk runt mjukvaran

Det här är ett önskemål jag inte på något sätt tror att Samsung kommer uppfylla, men en kan väl få drömma? Mitt största problem med Samsung har varit mjukvaran, mer specifikt hur den blir sämre med tiden och hur företaget har utvecklat egna lösningar för funktioner som redan finns i Android-basen. En av dessa två punkter lär bestå, den andra finns det hopp för.

Att mjukvaran blir sämre med tiden är en naturlig konsekvens av att användaren installerar mer mjukvara och tjänster ju längre tiden går, men också att efterkommande systemuppdateringar håller allt sämre kvalitet ju längre tid det går från produktens lansering. Jag var oerhört nöjd med min Galaxy S6 när den lanserades och året som följde, men när jag skulle starta upp den igen och Android 7.0 hade lanserats för den blev upplevelsen snabbt sämre. Det gick från en suverän telefon till en jag knappt ville, eller kunde, använda.

Det är inte så konstigt egentligen. Samsung har, trots sin storlek, ett begränsat utbud av knivskarpa ingenjörer som kan jobba på mjukvaran. När ett eller två nya flaggskeppsprodukter har lanserats är det fullt förståeligt att en större del av dessa ingenjörers tid tillägnas de nya produkterna, men det spelar ingen roll för den som äger den äldre produkten som helt plötsligt blivit betydligt sämre. Apple må ibland ha problem med vissa uppdateringar av IOS, men det är fullt möjligt att sitta på en fyra år gammal telefon och ändå kunna uppdatera till senaste systemversionen utan att få en orimligt dålig användarupplevelse. Med Galaxy S-produkterna får man vara nöjd om den håller sig i skinnet i två år.

Detta leder mig in på nästa punkt, nämligen att Samsung återuppfinner funktioner som redan finns i Android. Samsung vill verkligen särskilja sig från konkurrenterna på plattformen och utvecklar publikflörtande funktioner som ska sticka ut. I vissa fall blir det bra, i andra dåligt. Men historiskt har mjukvaran tyngts ner av alla dessa funktioner, och det är också detta som gör de efterkommande systemuppdateringarna så dåliga då ingenjörerna inte har tid till att optimera de egna funktionerna för den nya underliggande systemmjukvaran. Samsung har dock visat tecken på ändrat tänk här.

Delad skärm-funktionen i Galaxy S8- och Note 8-telefonerna använder sig av funktionen i Android, och mängden onödiga publikflörtande funktioner har skalats ner på senare år. Om de kan fortsätta på det här spåret med Galaxy S9 och Note 9 kanske framtida Samsung-användare kan leva lyckligt med sina telefoner längre.

Ytterligare en funktion som behöver stärkas är AI- och röstassistenten Bixby. Apples Siri och Googles Assistant är kompetenta och har letat sig in i en rad olika typer av prylar, och Amazons Alexa är en mastodont som kommer slå stort när den etablerar sig i Sverige. Bixby är kompetent om den används som röstassistent för vardagliga göromål, men bildtjänsten Bixby Vision är mer eller mindre oanvändbar och i Samsungs stora ekosystem har Bixby i dagsläget ingen central roll. Ska företaget kunna konkurrera med Apple, Amazon och Google måste de förbättra tjänster, lansera den på fler språk och integrera den betydligt bättre till det egna ekosystemet av produkter.

En genomtänkt Galaxy S9

Den ovan nämnda Galaxy S9 blir en intressant lansering. Föregångaren S8 mottogs väl för den läckra heltäckande skärmen, som var av Samsungs typiska marknadsledande toppklass, och den överlag tokläckra designen. Men den var inte heller utan sina brister, där hål-i-huvudet-placering av fingeravtrycksläsaren bredvid kameramodulen på telefonens baksida tillhörde den största synden.

Telefonens läckra design var något svår att greppa, vilket bara förvärrades ytterligare när fingret dessutom osmidigt ska försöka placeras högt upp på telefonens baksida. Oavsett vad Samsung säger måste detta varit en kompromisslösning, och jag hoppas innerligt att detta designval förpassas till historien med S9. Och läckta bilder på vad som påstås vara telefonens baksida antyder att fingeravtrycksläsaren istället placeras i mitten av baksidan. En annan brist med Galaxy S8 var att ansiktsavläsningen fungerade halvbra, och var oerhört lätt att lura.

Det var helt enkelt inte en funktion jag skulle rekommendera någon att använda, och förhoppningsvis utvecklar Samsung denna till nästa år. Det är inte tvunget att använda en avancerad speciell sensor för detta, det bevisade Oneplus 5T vars ansiktsavläsning fungerar ypperligt utan avancerade sensorer. Här måste Samsungs ingenjörer göra ett mycket bättre jobb. Jag övergav Samsung-lägret för Iphone X just på grund av ovanstående problem, men kanske återvänder jag om några år om bristerna har åtgärdats.

Realisera ekosystemet

Samsung har verkligen satsat hårt på att bygga upp ett ekosystem av produkter som ska göra företaget till en lika komplett hamn att parkera båten i som huvudkonkurrenten Apple. Surfplattor, VR-headset, smarta klockor, dockningsstationer som förvandlar mobilen till en dator, med mera. Vissa av dessa produkter kan användas med andra företags diton, men fungerar så klart bäst för den Samsung-trogne. Det är inget konstigt med detta, och upplägget lär vara sig likt framöver.

Men, den punkt där jag tror att Samsung har en rejäl chans att särskilja sig från Apple och kanske till och med ta stafettpinnen är när det gäller det smarta hemmet. Den egna plattformen Smartthings har klart bäst stöd för olika standarder för exempelvis trådlös kommunikation, och stödet för plattformen är redan väl etablerat. Smartthings kan dessutom integreras med en rad olika plattformar på ett sätt som står i stark kontrast till Apples isolerade Homekit-plattform. Det jag skulle vilja se från Samsung är en vidare satsning på smarta samarbeten med andra aktörer runt denna plattform.

Visst, de kommer lansera smarta högtalare som ska konkurrera med Apples och Googles diton, men det är inget särskiljande för smarta hemmet-entusiasten. Jag tänker bland annat på Nvidias Shield TV som kombinerar mediaenhet och spelplattform med stöd för integration med diverse olika smarta hemmet-plattformar, däribland Smartthings. Om Samsung kan få till samarbeten som gör det enklare att leva i det smarta hemmet kan de säkerligen få en del kunder till de egna produkterna, och ytterligare isolera Apples plattform. Om det skulle kunna tvinga fram mer öppenhet hos Apple skulle vi alla vinna på det.

Kommentarer
8 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.