Svag försäljning av Microsoft Surface-produkter under 2017

Microsofts senaste försäljningsrapport visar upp betydligt sämre siffror för försäljningen av Surface-produkterna än väntat.

Under 2017 släppte Microsoft hela tre nya produkter i Surface-familjen, där 2-i-1-enheten Surface Book 2 var senast ut på marknaden. Trots imponerande hårdvarudesign och tät integration mellan hårdvara och Windows 10 verkar det inte riktigt som att konsumenterna nappar på produktfamiljen då företagets försäljningsrapport visar en ytterst liten ökning i försäljning.

Det är säsong för rapportering av hur det gick för verksamheten under fjolåret, och för Microsofts del visar det totala resultatet en ökning på 12 procent under 2017 med intäkter på 28,9 miljarder dollar. Försäljningen av Surface-produkterna nådde däremot endast 1,3 miljarder dollar totalt, vilket kanske låter mycket men det är endast en ökning på 1 procent över föregående år.

En ökning bör kanske ses som en framgång, men då Microsoft släppte tre nya produkter under 2017 borde ökningen varit större. Microsoft anger själva kundernas väntan på Surface Book 2 som en orsak till en stor nedgång i försäljning under året, men detta förklarar inte upp- och nedgångarna under hela året.

Att den amerikanska konsumentorganisationen Consumer Reports avrådde från att köpa Surface-produkter kan säkert haft stor inverkan på den amerikanska marknaden, och de rejäla prislapparna underlättar nog inte för Microsoft att slå sig in bland företag som är etablerade inom premium-segmentet för bärbara datorer.

Vi får se om 2018 blir ett bättre år för Microsofts Surface-familj, och om det svaga resultatet leder till ett skifte i företagets strategi för datorerna.

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.

Nu har Apple haft sitt oktober-event med nya datorer. Till de nya datorerna måste vi ju också ha en ny version av macOS, här är Monterey.

Trots att vi inte officiellt kan köpa HomePod mini i Sverige är det en ganska populär produkt bland de största fansen, nu kommer den i fler färger.