Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Testpilot

Philips Brilliance QHD LCD-skärm med HDR

Testpiloten JohannesKBA är tillbaka med en ny recension. Denna gång testar han LCD-skärmen Philips Brilliance 328P6AUBREB/00 med QHD-upplösning, HDR och USB Type-C.

Jag har spenderat en stor del av mitt liv framför bildskärmar. Redan på 1990-talet startade intresset för datorer och även om entusiasmen först och främst berörde själva datorerna, har bildskärmen uppenbart alltid funnits där. Den första bildskärmen som gjorde intryck på mig var en tjock 17" CRT-klump med platt panel som jag fick, när jag som 14-åring praktiserade på ett stort företag som skulle byta ut delar av sin IT-utrustning. Först då förstod jag att det är en rejäl skillnad på en billig "vardagsskärm" och en professionell skärm som är avsedd att användas länge och med högsta möjliga prestanda.

Än idag, nästan 20 år senare, tillbringar jag många timmar dagligen framför kontorsskärmen och tänker ärligt talat inte så mycket på kvaliteten, utom när jag får möjlighet att se mig omkring och vidga vyerna. Mina designerkollegor och CAD-konstruktörer har de bästa skärmarna man kan tänka sig och då och då händer det givetvis att jag jämför bild- och byggkvalitet. Philips Brilliance QHD 328P6AUBREB/00 är en LCD-skärm med IPS-panel i det högre segmentet och jag skulle vilja påstå att den är utrustad med allt man kan önska sig av en bildskärm år 2018 - men inte helt utan nackdelar.

Innehåll:

  • Bildskärm

  • VGA-kabel (D-Sub)

  • Displayport-kabel

  • HDMI-kabel

  • USB Type-C till USB Type-C-kabel

  • USB Type-C till USB Type-A-kabel

  • Strömkabel

  • Ljudkabel

  • Stativ och fot

Förpackning och första intryck

När jag tog emot leveransen var mitt första intryck att den är gigantisk. Bildskärmen har till och med större bildyta än den första TV:n jag ägde. Förpackningsvikten på närmare 14 kg lämnar ett gediget intryck och jag blev förvånad över hur stor den faktiskt är.

Jag har tidigare ägt en Apple Thunderbolt Display och vad gäller förpackningskvalitet når Philips nästan upp till samma nivåer som Apple. Även om inte förpackningen är allt är första intrycket trots allt viktigt när en produkt packas upp för första gången.

Philips skickar med en full uppsättning av kablar, närmare bestämt 1st VGA-kabel, 1st Displayport-kabel, 1st HDMI-kabel, 1st USB Type-C till USB Type-C-kabel, 1st USB Type-C till USB Type-A-kabel, 1st strömkabel och 1st ljudkabel. Många tillverkare skickar endast med en VGA-kabel som i det närmaste aldrig används men här har Philips gjort helt rätt i att skicka med hela uppsättningen. Det finns inget värre än att komma hem med en nyinköpt produkt och alldeles för sent inse att man behöver komplettera med fler tillbehör.

Installation och inkoppling

Philips Brilliance 328P6AUBREB/00 innehåller en komplett dockningsstation, vilket möjliggör inkoppling av en modern dator med endast en USB Type-C-kabel. Datorn jag fått låna för testerna är en ASUS Zenbook, vilken skickar Displayport-kompatibel bild i QHD-upplösning (2 560 x 1 440) till skärmen samtidigt som den tar emot full laddning tillbaka genom samma kabel. Jag har dessutom kopplat in en RJ45-nätverkskabel, mus, tangentbord och hörlurar i skärmens portar och allt fungerar direkt utan att jag behöver göra några inställningar i varken datorn eller skärmen.

Jag upplever att det är väldigt smidigt att inte behöva ta fram den bärbara datorns laddare eller några andra adaptrar och jag kan snabbt bli mobil genom att frigöra kabeln från datorn och sätta mig i soffan om jag vill byta arbetsmiljö för en stund. Skärmen går att försätta i standby-läge genom att trycka på pekknappen för "ON/OFF" i framkant, men det går också att stänga av den helt genom en fysisk knapp på skärmens baksida.

Anslutningar

Skärmen har en rad anslutningsmöjligheter, men HDR är endast möjligt via HDMI 2.0-porten. Min personliga uppfattning är att HDR fortfarande är så pass nytt att få använder det, åtminstone i min umgängeskrets, men jag testade initialt att ställa in HDR-läge i Windows (skärmens inställning för HDR är förinställt på Auto, så där krävs inga inställningar) och testade att ansluta en HDMI-kabel för att se hur det fungerade. Färgerna i Windows blir väldigt underliga, men när jag lade upp en HDR-video i fullskärm ser bilden bra ut. Jag vet inte riktigt vad jag skall jämföra med, och jag är ingen bildskärmsexpert, men det känns ändå som att funktionen efterföljs precis som den ska.

Tester och användning

Efter att ha använt bildskärmen till vardagligt arbete under ett par dagar kan jag konstatera att den har en fantastisk bild och färgåtergivning, men inte utan nackdelar (som jag skrev i början). Först och främst känns pixeltätheten på 93 PPI relativt låg, speciellt med tanke på att man sitter ganska nära skärmen, och med en skärmstorlek på nästan 32" skulle jag önska en något högre upplösning, helst UHD/4K, vilket hade ökat pixeltätheten avsevärt.

Jag upplever att många element i skrivbordsmiljön blir "pixliga" vid just vardagligt arbete. Med det sagt är det en fröjd att spela spel eller att titta på film med högsta inställda upplösning. Personligen har jag bara testat en handfull skärmar där jag erhållit samma upplevelse i spel- och filmmiljö som denna, och dessa skärmar har haft 4K-upplösning eller högre.

Det finns en rad färgtemperaturer att välja mellan i skärmens OSD-meny, och färgprofilen går att välja efter tycke/smak eller aktuellt användningsområde. Skärmen har exempelvis ett läge för Adobe RGB för den som redigerar bild och film och vad jag förstår har skärmen enastående återgivning för dessa ändamål. Jag är ju som sagt ingen bildskärmsexpert, men jag kan konstatera att färgerna är det som överraskar mig mest här.

I dagsljus möts jag av en klar och ljus bild som står emot hög solinstrålning i rummet och i totalt mörker finns inställningar som gör att det är behagligt att sitta vid skärmen en längre stund utan att bli trött i ögonen. Med min billigare "vardagsskärm" behöver jag ofta ta pauser från skärmen om jag sitter i mörker för att "vila ögonen", men jag upplever att jag kan sitta längre framför den här skärmen utan några som helst problem.

En nackdel som dock märks av vid dagsljus (och till viss del även vid mörkare omgivning) är att bakgrundsbelysningen inte är helt jämn. I mitten av skärmen är det ljusare än ut mot kanterna. Det är ingenting som märks av jättemycket, men när jag har den bärbara datorn stående bredvid, märker jag av det mer. Belysningen i den bärbara datorn är nämligen extremt jämn över hela skärmen. Jag vet inte om det är just mitt testexemplar som är så här eller om det gäller alla skärmar från denna serie, men min sammantagna uppfattning är att bakgrundsbelysningen i Philips-skärmen inte är helt jämn.

En fördel den dock har är den relativt låga responstiden på 4 millisekunder. Jag har inte upplevt några som helst fördröjningar även vid snabba bildändringar, men sedan är jag inte heller en kräsen datorspelsentusiast. Troligtvis finns det många skärmar som lämpar sig bättre för spel, då denna skärm endast visar bilden med 60 Hz. Det duger i alla fall gott och väl för mig.

Jag vill också lyfta fördelarna med att bland annat kunna vinkla upp skärmen 90 grader till fullt stående orientering. Detta är väldigt trevligt för exempelvis programmering eller vid läsning av långa dokument, för att kunna utnyttja skärmytan för sådana ändamål. En ytterligare fördel är att fästet och foten till bildskärmen är av hög kvalitet och känns gedigna. Jag gillar också att den främre delen av foten är "kapad" vilket gör att man enkelt kan placera tangentbordet långt fram nära skärmen.

De inbyggda högtalarna låter bättre än de flesta skärmar, men ändå inte tillräckligt bra för mig. Det börjar skrapa redan vid ganska låga ljudvolymer och det är överlag väldigt platt och tråkigt ljud. Jag föredrar att koppla in ett par hörlurar i ljudutgången på baksidan av skärmen istället. Det fungerar okej vid tal, men musik och film går bort helt och hållet.

Tekniska specifikationer: Philips Brilliance 328P6AUBREB/00

Egenskap

Värde

LCD-paneltyp

IPS

Bakgrundsbelysning

W-LED-system

Panelstorlek

31,5" (80,1 cm)

Bildförhållande

16:9

Upplösning

2 560 x 1 440 vid 60Hz

Bildpunktstäthet

93 PPI

Svarstid

4 ms

Ljusstyrka

450 cd/m²

Kontrastförhållande

1200:1

SmartContrast

50 000 000:1

Synfältsvinkel

178º (H)/178º (V)

Antal färger

Stöd för 1,07 miljarder färger

Färgomfång (normalt)

Adobe RGB 99 % (CIE 1973)

HDR

HDR-10 (HDMI)

Vikt, med stativ

9,7 kg

Vikt, utan stativ

6,74 kg

Pris

ca 6995 kr

Slutsats

Det märks tydligt att den här skärmen riktar sig mot proffs-segmentet, alternativt för den kräsna hemanvändaren som vill ha en stor skärm med bra färgåtergivning. Byggkvaliteten vittnar om en skärm i den dyrare prisklassen och med den inbyggda dockningsstationen är det en smidig skärm för en aktiv person, som jag, som ofta pendlar mellan kontorsarbete och fältarbete. Den har också en rad funktioner som troligtvis skulle locka en designer eller filmredigerare.

Trots fördelarna är detta ändå inte riktigt skärmen för mig. Jag kan inte peka på några avgörande nackdelar, men i prisklassen känns det som att det finns andra skärmar som passar just mina behov bättre.

Fördelar
+ Snygg design, stilren och gedigen
+ Fantastiskt bra färgåtergivning
+ Behaglig bild i såväl dagsljus som totalt mörker
+ Hög ljusstyrka och bra kontrast
+ Stort antal valmöjligheter i skärmens OSD-meny
+ Låg responstid
+ Tiltbar 90 grader
+ Bra dockningsmöjligheter

Nackdelar
− Dåligt ljud
− Något ojämn bakgrundsbelysning
− Låg bildpunktstäthet

Skriven av Johannes Axelsson
Kommentarer
13 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.