Galaxy S9 – Valmöjligheternas mecka
Amanda har satt tänderna i Samsungs senaste flaggskepp Galaxy S9. Först ut är den "nya" designen och en genomgång av den funktionsspäckade mjukvaran med gimmickar som AR Emoji och en rejäl uppdatering av Bixby.
Inledning
Sedan Samsung lanserade den första utgåvan av Galaxy S-serien har de undan för undan etablerat sig som den största och för många enda konkurrenten till Iphone när mobilkontrakt ska förlängas eller rejäla slantar ska investeras. Fjolårets flaggskepp Galaxy S8 och S8 Plus introducerade den största förändringen på länge och var en av de första telefonerna på marknaden med en skärm som täckte i princip hela telefonens framsida från en flaggskeppstillverkare.
Precis som med tidigare årgångar var Galaxy S8-familjen rustad till tänderna med modern teknik. Den hade den snabbaste systemkretsen på marknaden, en av de bästa kameralösningarna på marknaden och en bildskärm som slog allt annat på fingrarna. Men allt var inte guld och gröna skogar. En av de punkter som kritiserades allra mest var placeringen av fingeravtrycksläsaren, som där befann sig bredvid kameran på telefonens baksida.
Det gjorde den svår att hitta, och det var så pass vanligt att användaren av misstag placerade fingret på kameran istället att Samsung medvetet byggt in en varning om att användaren borde torka av kameralinsen. När 99-redaktionens Andreas testade Galaxy S8 lyfte han fram just fingeravtrycksläsarens placering som ett stort problem, samt att ansiktsavläsningen fungerade så dåligt och var så lätt att lura att ingen borde använda den.
Galaxy S9 – evolution eller något helt nytt?
Det är många som häcklat Galaxy S9 för att den till synes är så lik sin föregångare både in- och utvändigt. Designen är överlag exakt densamma och utöver fingeravtrycksläsarens placering är det endast några smärre justeringar som gjorts. Samsung satsar dock inte på att återuppfinna hjulet igen, året efter de snudd på gjorde det. Istället är Galaxy S9 en designmässig evolution som primärt fokuserar på en ny kameralösning och nya knep i mjukvaran.
Bortsett från måtten skiljer sig Galaxy S9 och S9 Plus inte åt på utsidan men innanför skalet finns det skillnader. Båda modellerna har försetts med det senaste systemkretsen Snapdragon 845 men den extra telefotokameran finns endast att finna i Galaxy S9 Plus. Om du köper S9 får du nöja dig med 4 gigabyte primärminne medan den som köper S9 Plus får ett primärminne på 6 gigabyte.
Hittills har mobila kameror uteslutande haft en fast bländaröppning. Nya telefoner har tävlat om att göra bländaröppningen så stor som möjligt, vilket representerats av en lägre siffra för bländaröppningens storlek. Ju större bländaröppning kameran har desto mer ljus kan den släppa in, men som motvikt blir inte skärpedjupet lika långt. Effekterna som kort skärpedjup skapar är det mobilföretagen försöker åstadkomma artificiellt med bokeh eller porträttlägen, men det är något som inte är önskvärt i alla situationer.
En av de tuffaste utmaningarna för en kamera och en mobilkamera i synnerhet är att ta bra bilder i dåliga ljusförhållanden. En så stor bländare som möjligt är ett sätt att försöka åstadkomma detta och mobiltelefoner som tidigare legat i framkant har haft så stora bländaröppningar som ƒ/1.7.
Galaxy S9-familjen blir först med att kunna växla mellan olika bländare. Dels kan den gå ner till rekordstora bländaröppningen ƒ/1.5 vid dålig belysning och dels kan den använda den något mindre bländaröppning på ƒ/2.4 när ljuset tillåter. Den variabla bländaren är dock något som endast finns på den primära kameran. Telefotokameran på S9 Plus har en fast bländare på ƒ/2.4.
En telefon att satsa på?
Galaxys senaste modellfamilj har fått en förväntad uppgradering av hårdvara som rättar till tidigare snedsteg samt en – för mobiltelefoner – ny kameralösning. Frågan är dock hur de är i praktiken och om S9 står sig mot konkurrenterna. Är detta Android-telefonen du borde investera i 2018? Det tar vi reda på nu!