Sony Xperia XZ2 är en glashal besvikelse
Sony har gått holmgång på mobilmarknaden de senaste åren, trots bra produkter. Xperia XZ2 är den största förändringen av designspråket på väldigt länge, men tyvärr är dess unika egenskaper inte bra nog.
Handikappad användarupplevelse
Om du har använt tidigare utgåvor av Sonys telefoner kommer du inte bli överraskad av mjukvaran i Xperia XZ2. Sony har länge hållit sig väldigt nära Android-grunden både vad det gäller den generella användarupplevelsen, men också funktionsutbudet som erbjuds där.
Att det är relativt lite anpassningar av systemet i grunden innebär att Sony kan vara relativt snabba med att uppdatera operativsystemet. Sony har därför varit bra på att hålla sina telefoner uppdaterade med den senaste systemversionen. De har ofta kunnat erbjuda fler versioner och det med bättre resultat än exempelvis Samsung och LG, om än inte lika snabbt som Oneplus och Nokia. I skrivande stund används Android 8.0 "Oreo" på Xperia XZ2 medan konkurrenterna Oneplus 5T och Nokia-familjerna har uppdaterats till Android 8.1.
Sony håller sig alltså nära Android-grunden, men de har en del tyngre egna mjukvarulösningar på plats. Sony applicerar egna ikoner runtom i systemet, men annars hittar du allting ungefär på samma ställe som du skulle göra i vanlij-Android. Notismenyn ser ut och fungerar som i Android och när du öppnar app-menyn ser den mer eller mindre ut som motsvarigheten i Android sett till både struktur och funktioner.
I alla dessa fall finns det tillägg för Sonys egna funktioner. Exempelvis får du fram extra reglage för Sonys dynamiska vibrationer när du ändrar volymen i en app som spelar upp ljud eller video. Kamera-appen har av förståeliga skäl tillägg för super slowmo-inspelning och HDR.
En funktion som lyfts in från Xperia XZ1-familjen är inläsningen av 3D-objekt via kameran. Funktionen kallas 3D Creator och låter sig scanna in objekt via kameran som konverteras till 3d-objekt som sedan kan skrivas ut, eller sparas i olika grafikformat för användning på annat håll. Den här funktionen lider tyvärr av samma problematik som super slowmo-inspelningen, nämligen att den är riktigt imponerande och bra när den fungerar men väldigt svår att få till.
För det mesta ser 3d-objekten ut att vara resultatet av ett horribelt experiment från b-filmsskräckisar, men om man verkligen anstränger sig och har gynnsamma omgivande förhållanden kan funktionen användas till att skriva ut läckra 3d-objekt. Funktionen lämpar sig dock bäst för icke-levande objekt, människors ansikten blir i nio av tio fall för dåliga för att kunna användas.
Från assistans till handling
I linje med att Sony inte följer efter trender erbjuder de inte heller någon röstassistent här. Istället erbjuds en digital hjälpreda i form av Xperia Assist som guidar användaren till hur telefonens funktioner kan användas i form av en chat-liknande dialog. Där kan du få alternativ utifrån vad du är nyfiken på, och när du har guidats igenom detta kan du få relaterade guider eller förslag på helt nya områden att instrueras i.
Jag har personligen så pass mycket vana av Android och Sonys mjukvara att funktionen inte är till så stor nytta, men jag kan tänka mig att den uppskattas mycket av den som är helt grön kring Android eller kanske framför allt Sonys unika funktioner. Vad som däremot inte är lika trevligt är automatiseringssystemet Xperia Actions som låter dig skapa kedjor av åtgärder ungefär på samma sätt som en röstassistent skulle kunna göra åt dig.
Detta kan bland annat användas till att sätta upp en serie händelser som ska ske när du kommer hem från jobbet, exempelvis aktivera nattbelysning på skärmen som är snällare mot ögonen och aktivering av Stör ej-läget när du går och lägger dig. Det finns flera förinställda uppsättningar regler som du kan anpassa, men du kan också skapa helt egna från grunden.
Det här är ett ganska robust tillägg, och vid första anblick gillade jag det. Tyvärr har Xperia Actions en rejält negativ effekt på systemets prestanda. När jag först upptäckte prestandaproblemen förstod jag inte vad det berodde på. Xperia XZ2 erbjuder normalt sett en snabb och smidig användarupplevelse, men helt plötsligt började systemets menyer och animationer hacka något infernaliskt.
Efter en liten stunds utforskande av inställningarna insåg jag att det som ändrats sedan systemet upplevdes som hurtigt var att jag hade aktiverat Xperia Actions-regler. Med en sådan regel aktiv verkar systemet aktivt stämma av med regelsystemet i bakgrunden, vilket verkar vara orsaken till att prestandan sjunker. Det här är ett problem som Sony förmodligen kan avhjälpa med framtida uppdateringar, men som det är nu har det en så negativ effekt att funktionen får anses vara oanvändbar.
Batteritiden inte positiv
En aspekt med Sonys Xperia-telefoner som nästan alltid varit en klar fördel har varit batteritiden. Trots att telefonerna varit utrustade med de senaste systemkretsarna har de alltid erbjudit batteritid som varierat mellan bra och absolut toppklass, framför allt de kompakta varianterna. Detta gäller tyvärr inte för Xperia XZ2, som har helt okej batteritid men inte på något sätt marknadsledande.
Min batteridagbok har bestått av att jag stiger upp klockan 07.30 på morgonen, tittar på resultaten från nattens NHL-matcher (inklusive videosammanfattningar) och efter frukost läser jag igenom vad som har hänt i världen i Feedly-appen. Efter det åker jag till jobbet och lyssnar där på musik trådlöst i cirka 25 minuter, och väl framme på jobbet ligger telefonen mestadels ganska inaktiv. Det jag använder den till innefattar att svara på konversationer i Discord, kolla upp information i webbläsaren när jag är på språng under lunchen, och andra diverseaktiviteter som att läsa eller uppdatera kalendern.
När jag kommer hem på kvällen fortsätter jag i regel lyssna på musik medan jag lagar mat, och från och med klockan 18 eller strax däromkring brukar telefonen ligga inaktiv under resten av kvällen om inte någon familjemedlem ringer. Mina mätpunkter under dagen har varit klockan 09.00, klockan 14.00 och klockan 18.00. Under dagarna när jag fört batteridagbok har jag i regel haft lite över 80 procent batteriladdning kvar vid kontrollen klockan 14, och strax under 70 procent kvar klockan 18 på kvällen.
Som referens har jag gjort samma tester med min Iphone X där jag brukar ha cirka 87 procent kvar klockan 14 och cirka 75 procent kvar klockan 18. Som ni ser är det alltså ingen milsvid skillnad och Xperia XZ2 levererar stabil batteritid för de flesta, men det är synd att företaget inte lyckas få till batteriprestanda som står nivån över vad konkurrenterna mäktar med.
Med tanke på att jag inte använder telefonen flitigt under dagarna skulle detta motsvara betydligt mindre för dig som är en aktiv telefonanvändare, men samtidigt är det bra nog för att det förmodligen skulle räcka till för de allra flesta. Min kollega Amanda skulle exempelvis klara sig betydligt bättre med Xperia XZ2 än Samsung Galaxy S9, där batteritiden var en riktig akilleshäl.