Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Nokia Sleep – låter dig sova smartare

Nokia Sleep håller koll på sömnen med minimal insats från dig. Du kan också blanda in dina smarta lampor för att tända och släcka när du går och lägger dig eller kliver upp. Ida har provsovit.

Som prylnörd finns det få saker som är så kul som att få hem en ny låda och packa upp innehållet och sätta fart med installationen. Men med Nokia Sleep är det lite annorlunda. Efter att enheten placerats på rätt ställe under min madrass är det slut på grejer att göra – förutom att sova då.

Mäta sömnen gör enheten på ett föredömligt enkelt vis och appen bjuder på massor av bra data om hur natten varit. Nokia Sleep kan också via tjänsten IFTTT kopplas till exempelvis dina Philips Hue-lampor för att tända eller släcka efter när du befinner dig i sängen. Fiffigt!

Jag älskar den här typen av prylar, de där som flyttar in i ditt liv och sedan smälter in i vardagen som om de alltid varit där. Nokia Sleep är just så. Jag har placerat den under min madrass och får varje förmiddag en notis om hur natten varit. Ibland kollar jag in appen lite extra noga, men ofta räcker notisen gott för att stämma av det jag förstås redan har lite på känn – om jag sov lagom eller inte.

Fördelar
+ Enkelt, du behöver bara lägga dig som vanligt
+ Kan styra lampor/scener i Philips Hue-systemet hemma
+ Precis lagom uppmärksamhetskrävande

Nackdelar
− Kanske inget för ensamsovare med lite bredare säng

Kom igång

Jag packade upp Nokia Sleep, la den under madrassen enligt instruktionerna och stoppade in kontakten i ett vägguttag. Jag öppnade appen Nokia Health Mate och la till en ny enhet. Efter en liten stund var allt klart och Nokia Sleep kalibrerade sig själv en stund, medan jag gjorde annat fram till sängdags.

Redan nästa morgon hade jag min första mätning i appen. Bland det enklaste jag någonsin ställt in. Skönt! Jag förväntar mig att inte behöva göra något ytterligare med Nokia Sleep i sig utöver att möjligen tvätta tyget som skyddar enheten någon gång i framtiden. Kanske behöver jag också någon gång justera placeringen vid något lakanbyte eller så.

Nokia Sleep gör sig utmärkt i en enkelsäng som inte är för bred eftersom den håller till på ena sidan av sängen. Om du har en dubbelsäng behöver du investera i två enheter. De gör vad de ska så länge du och din partner sover på varsin sida större delen av natten och inte tätt hopslingrade mitt i sängen.

Hemautomation via IFTTT

En fiffig grej med Nokia Sleep är möjligheten att koppla den till ditt smarta hem. Nokia nyttjar tjänsten IFTTT för detta. När du kopplat ihop ditt Nokia-konto med IFTTT-kontot kan du ordna så att Philips Hue-lampor tänds och släcks när du reser dig respektive lägger dig i sängen. Det går också att justera termostaten så du får precis rätt temperatur i rummet och några andra saker.

Det här var förstås något krångligare att ställa in än Nokia Sleep i sig, men inte svårt alls. Jag fick logga in på IFTTT och Philips Hue innan det var klart och kolla igenom inställningarna för vad jag ville ska hända när jag går och lägger mig respektive går upp. Jag har ingen termostat jag kan sköta själv, men är mycket nöjd med möjligheten att tända en viss lampa när jag ska upp ur sängen, eller sätta en viss scen när jag går och lägger mig.

Det fungerar också precis så där automatiskt som man vill. En liten stund efter att jag lagt mig i sängen släcks min lampa och när jag kliver upp på morgonen tänds den med kort fördröjning. Härligt!

Sömnmätning

Varje förmiddag får jag en enkel notis av Nokia Health Mate som bara kort visar hur många timmar och minuter jag sovit. Om jag vill veta mer klickar jag mig in i appen som bjuder på betydligt mer data.

Ett diagram visar hur jag sovit under natten, hur länge jag varit i olika stadier av sömn och om jag blivit väckt (det blir jag alltid minst någon gång av ettåringen som också sover i min säng).

Nokia Sleep ger också tips på hur min sömn kan förbättras, och rekommenderar exempelvis att jag försöker gå och lägga mig och gå upp ungefär samma tider för att kroppen ska vara med på noterna.

Enheten mäter min puls och håller koll på om jag snarkar, det verkar jag tack och lov inte göra i någon tillräcklig utsträckning för att appen ska notera det.

Jämfört med appar i Apple Watch

Baserat på de mätningar som jag gjort så här långt tycker jag det känns som att Nokia Sleeps data stämmer bra med verkligheten. För skojs skull har jag också testat några sömnmätningsappar med min Apple Watch för att få en känsla för hur krångligt det är att sova med klockan.

Jag kollade in flera appar, Sleep++, Pillow, Autosleep och Sleep Cycle. Jag tyckte bäst om Pillow och Sleep Cycle och sämst om Autosleep. Det var inte superkrångligt att sova med klockan och ingen av apparna drog särskilt mycket batteri (kring 10 procent), men jag föredrar ändå enkelheten med Nokia Sleep. Den kräver inget av mig, jag kan bara gå och lägga mig som vanligt. Dessutom är appen både överskådlig och full av användbar information på samma gång.

Den här delen av testet har uppdaterats för att bli tydligare, lite mer information om apparna har också lagts till.

Slutklämmen då

Om det inte framgick längst upp i artikeln är jag mycket nöjd med Nokia Sleep och rekommenderar den varmt till personer som liksom jag vill hålla ett litet öga på sömnen, utan att behöva anstränga sig något alls. Inga appar att komma ihåg att starta på kvällen, inga aktivitetsarmband eller klockor att hålla laddade under natten... Helt okomplicerat alltihop – med bonusen att du kan styra lamporna i hemmet också om du vill.

Kommentarer
9 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.