spara kräm

Rädda batteriet på Galaxy S9

Har du precis köpt dig en Galaxy S9 eller S9 Plus men känner dig lite orolig över den rapporterade batteritiden? Vi hjälper dig spara batteri!

Kort efter att recensenter och privatpersoner lagt vantarna på Galaxy S9-telefoner började det trilla in rapporter om dålig batteritid. Speciellt telefoner med Samsungs egna Exynos-krets kämpar med batteritiden men det finns flera saker du kan göra för att förlänga den. Vi går här igenom några tips du kan prova för att få ut lite mer batteritid ur din nya dyrgrip.

Steg 1: Stäng av Always On Display

Att information visas hela tiden på bildskärmen är naturligtvis praktiskt, men om du inte behöver det kan du spara dyrbar energi genom att slå av den. Navigera till Inställningar > Låsskärm och säkerhet > Always On Display och bocka av så att du stänger av funktionen.

Om du inte klarar dig utan Always On Display kan du även ställa in att funktionen ska vara på bara under vissa tider.

Bocka ur Always On Display, eller tidsbegränsa med ett schema.

Steg 2: Minska skärmupplösningen

Om du kan leva utan den allra krispigaste upplösningen går det att dra ner den lite för att spara batteri. Gå in under Inställningar > Display > Skärmupplösning och välj alternativet HD+ (1480x720).

Ändra skärmupplösningen för att spara batteri.

Steg 3: Förkorta tiden som skärmen är på

OLED-bildskärmen är verkligen läcker att titta på, men den är också en energitjuv av rang. Ställ in att den släcks fortare genom Inställningar > Display > Skärmtimeout. Välj 15 sekunder för att spara så mycket batteri som möjligt.

Steg 4: Sänk ljusstyrkan

I vanliga fall bestämmer telefonen själv hur ljusstark skärmen ska vara, utifrån hur ljust det är i omgivningen. Om du drar ner ljusstyrkan själv drar den mindre ström. Du hittar inställningen genom Inställningar > Display > Automatiskt ljusstyrka. Bocka ur den automatiska ljusstyrkan och låt skärmstyrkan vara så låg du kan stå ut med.

Se till att bocka av automatisk ljusstyrka.

Steg 5: Begränsa apparnas bakgrundsaktivitet

Något annat som kan dra rikligt med batterikraft är appar som ligger i bakgrunden och kör. Begränsa detta genom att gå till Inställningar > Enhetsunderhåll > Batteri > Skrolla längst ner > Appar alltid i vila.

Välj här vilka appar som alltid är i ett viloläge. Passa även på att kolla vilka appar som ligger på din lista över oövervakade appar, se till att listan är så kort som möjligt.

Steg 6: Slå på energisparläge

Det finns ett inbyggt energisparläge i Galaxy S9 med tre olika nivåer. Du hittar detta under Inställningar > Enhetsunderhåll.Om du väljer Max gör det att du i princip bara kan ringa och sms:a från telefonen så har du tänkt använda den normalt är det här läget inte att rekommendera. Om du istället väljer mellan-alternativet får du upp en ruta där du kan göra justeringar som känns rimliga för dig.

Steg 7: Byt till en svart bakgrund, låsskärm och mörka ikoner

Galaxy S9 har en AMOLED-skärm vilket betyder att svarta pixlar inte är bakgrundsbeslysta. Detta gör att stora svarta områden drar betydligt mindre energi än färgade ytor. Se därför till att så mycket som möjligt är svart på skärmen. Se till att färgen på dina mappar är svarta och välj en helt svart bakgrund. Detta kan du göra på två sätt.

Gå antingen in i Inställningar >Bakgrunder och teman och välj en svart eller nästan svart bakgrund. Alternativt kan du ladda ner en svart bild och gå in i Galleri och välja den. Klicka på de tre punkterna i övre högra hörnet och tryck på Ange som bakgrund.

Steg 7: Minimera vibrationerna

Haptiska vibrationer är en annan sak som slukar batteri i längden. Gå in under Inställningar > Ljud och vibration > Ljudläge > Välj vibration . Gå tillbaka i menyn. Välj Vibrationsintensitet och dra ner detta så långt du kan leva med.

Steg 8: Byt till mörkt läge i webbläsaren

Om du använder webbläsaren mycket, testa att slå på det mörka läget eller Nattläge som Samsung kallar det. Det ser generellt bra ut men vissa sidor kommer att se hemska ut. Så testa dig fram om du trivs med läget eller inte.

Så här mycket bättre blir batteritiden

Jag har testat att köra energisparlägena i två dagar nu och jag kan konstatera att jag sparar batteri. I snitt sparar jag ungefär två timmar om dagen vilket ändå är bra för att vara en mobil. Samtidigt får jag ut lite mindre av mobilen och jag blev lite nojig av att använda den.

I väntan på att Samsung kanske släpper en mjukvaruuppdatering är detta dock ett bra sätt att spara lite extra batteri. Du bör också göra någon typ av förhandling med dig själv över hur mycket du kan tänka dig att skala av från mobilen och om det sparar dig tillräckligt mycket batteri.

Jag tycker personligen att mobilen blivit lite tråkigare och att det är framförallt störande att inte ha på automatisk ljusstyrka, men om du är en person som inte har så mycket skärmtid kan du antagligen ha på funktionen utan att det påverkar batteriet allt för mycket.

Vilka knep brukar du använda för att spara batteri? Är det några av tipsen som du ska testa på din mobil? Skriv gärna i kommentarerna!

Kommentarer
6 svar

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.

Nu har Apple haft sitt oktober-event med nya datorer. Till de nya datorerna måste vi ju också ha en ny version av macOS, här är Monterey.