Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Digitalisera studierna

Plugg-apparna du inte kan vara utan

Bli en digital student med hjälp av oss på 99. Vi har tipsat om bästa prylarna för universitetet, och nu är det dags för apparna du inte kan vara utan!

Vi har tidigare tipsat om bra tekniska prylar som tjänar dig väl i studierna, och nu har det blivit dags att tipsa om några oumbärliga appar som är riktigt bra att ha när du pluggar. Kom ihåg, bra hårdvara är ingenting utan riktigt bra mjukvara.

Office 365

Office-paketet är det mest kända produktivitetspaketet, och bara ordbehandlaren Word är förmodligen den mest använda appen på världens alla universitet. Office säljs numera som ett abonnemang, och kostar för en enskild student 649 kronor per år. Word, Excel och Powerpoint kanske inte är kanske inte de bästa apparna för precis alla, men det är absolut ett av de tryggaste alternativen eftersom det är mer eller mindre standard.

Teckna upp dig för Microsoft Office: Android | IOS | Windows

Onenote

Onenote är en app från Microsoft som kompletterar de tre Office-apparna Word, Powerpoint och Excel. Men det fina med Onenote är att den går att använda helt gratis, även om du inte har något Office 365-abonnemang. Det är dessutom en riktigt bra anteckningsapp med stöd för både penna och tangentbord.

Hämta Onenote: Android | IOS | Windows

Concepts

Om du brukar rita fram dina anteckningar är Concepts en alldeles utmärkt app, som också kan ta emot bilder och PDF-dokument. Om du ska skissa, fylla i och kludda är Concepts svårslagen. Appen är gratis, men det finns paket med grafik och mallar att köpa i appen.

Hämta Concepts: IOS | Windows

Wunderlist

Wunderlist är ett av de enklaste och smidigaste sätten att hålla koll på vad du ska göra. Det är busenkelt att skapa att göra-listor, påminnelser och inköpslistor. Appen synkar mellan olika enheter, ser snygg och prydlig ut och är gratis att använda. Ett givet verktyg!

Hämta Wunderlist: AndroidIOS | Mac Windows

Things

Things är en ett kraftfullt, men lätthanterat, verktyg för att hantera projekt och ha en överblick över allt som behöver göras. Du kan skapa allt från enklare påminnelser till projektplanering där varje delmoment kan få taggar och egna att göra-listor. Things synkroniserar också med din kalender, och kan skilja på saker som måste göras på universitetet och hemma, så att du bara ser det du ska göra för stunden. Things kostar en slant, men är väl värt pengarna!

Köp Things: Iphone | Ipad | Mac

Itunes U

Itunes U är en samling med läromaterial som Apple administrerar, och innehåller allt från ljudföreläsningar till läroböcker. Det är en egen app för IOS, men går att komma åt via Itunes på en pc eller Mac. Här finns material från en mängd amerikanska universitet, men också några svenska. Du kan välja att prenumerera på hela kurser, eller enskilda föreläsningar i form av video, ljud eller text. Väl värt att kika igenom!

Hämta Itunes U för IOS

Scanner Pro 7

Nuförtiden finns det visserligen ett scanner-verktyg inbyggd i IOS-appen Anteckningar, men den bästa scanner-appen heter Scanner Pro och kostar 40 kronor. Det är det väl värt, för Scanner Pro kan enkelt läsa in alla slags dokument, från svartvita stenciler till färgbilder och kvitton. Markeringsverktygen är enkla och kraftfulla, och det går lätt att spara de inlästa dokumenten i Dropbox eller var som helst.

Köp Scanner Pro för IOS

Periodic Table

Om du studerar något relaterat till kemi kan den periodiska tabellen över grundämnen vara något du ofta tar till, och då är appen Periodic Table en riktig guldklimp (atomnummer 79). Här får du förutom den periodiska tabellen i sig en mängd information om de olika grundämnena, som exempelvis densitet och elektronegativitet, med mera. Det finns även dynamiska funktioner som exempelvis ett reglage som visar hur ämnena reagerar vid olika temperaturer. Ett måste!

Hämta Periodic Table: Android | IOS

Khan Academy

I dagens digitala samhälle är det inte lika nödvändigt att gå på lokala utbildningsinstitutioner när du behöver vidareutbilda dig själv. Khan Academy är en etablerad aktör när det gäller utbildning inom en rad olika områden, och all kunskapen som finns att få finns lätt åtkomligt i en smidig app. Du kan ta del av allt från artiklar till videoserier som går på djupet på ett pedagogiskt sätt. Appen är gratis så ladda ner den och spana in utbudet av information som står till buds. Det finns till och med en avdelning för barn om de yngsta i hushållet vill expandera sin kunskap.

Wolfram Alpha

Det här är sökmotorn som låter dig skriva med naturligt språk och som direkt ger dig svar tillsammans med relevant information, inte bara en lista med sidor som kan ha svaret du söker. Sökmotorn finns i din närmsta webbläsare men också i app-form för den som föredrar det.

Mycket är gratis, men det finns ett studentabonnemang som kostar 54 pund per år, motsvarande 640 kronor. Då kan du bland annat få steg för steg lösningar på matematiska problem.

Hämta Wolfram Alpha: Android | IOS

Duolingo

Med Duolingo kan du slipa på dina språkkunskaper och det är som grädde på moset helt gratis. Det senaste vi provade på var en kurs i klingonska, men det finns betydligt mer gångbara alternativ som exempelvis franska, tyska och spanska också.

Duolingo finns i din närmsta webbläsare, men också som app för IOS och Android.

Tinycards

Det här är en tjänst från Duolingo som ger dig plugghjälp. Du kan skapa egna kort över ett ämne du där du försöker memorera vissa fakta, men det finns också flera redan färdiga som kanske kan passa. Upplägget är enkelt, ena sidan av kortet visas och du får chansen att svara, när du vill trycker du för att se baksidan med svaret.

Tinycards kan användas direkt i en webbläsare, men finns också att hämta för: Android | IOS

Learn it

Ska du plugga glosor kan appen Learn It vara något för dig. Imponerande nog är appen utvecklad av unge Hugo Falk som vi på 99 intervjuat vid några tillfällen. Du matar själv in de glosor du behöver plugga på och appen sköter resten.

Hämta hem Learn It för IOS.

Molnlagring

Lagringsutrymme på plattan eller mobilen i all ära, men du kommer att behöva avlasta grejor till molnet. Tack och lov är det billigt med molnlagring nuförtiden, och det finns gott om alternativ att välja mellan. Här är de enklaste och populäraste.

Dropbox

Kanske den mest kända molnlagringen av de alla. Dropbox stora fördel är att den inte är knuten till någon särskild plattform eller tillverkare, så det fungerar lika bra oavsett om du kör Android, IOS, Mac eller pc. Du får 2 gigabyte utrymme helt gratis.

Icloud

Apples egna molnlösning heter Icloud, och 5 gigabyte går att få gratis genom att skaffa ett konto. Har du en Apple-enhet som en Ipad eller Iphone har du förmodligen redan detta, eftersom molntjänsten är knutet till ditt Apple-ID. Behöver du mer utrymme kostar det bara 9 kronor i månaden att få 50 gigabyte, och 200 gigabyte kostar bara 29 kronor i månaden.

Google Drive

Googles betalda molnlagring håller som bäst på att utvecklas till Google One, men det kommer att fungera som tidigare. Det betyder att 15 gigabyte är gratis, 100 gigabyte kostar 19 kronor och 200 gigabyte kostar 29 kronor.

Onedrive

Givetvis har Microsoft också sin egen molnlagring, och den heter Onedrive. 5 gigabyte är gratis, och 50 gigabyte kostar 17 kronor i månaden. Om du däremot har en Office 365-prenumeration ingår 1 terabyte lagringsutrymme med detta, så det kan vara ett bra alternativ om du ändå tänkt skaffa Office.

Vilka tjänster funkar med vilka system?

En sak att tänka på är att de flesta molntjänster är knuten till en speciell plattform, men ofta funkar det ändå bra om du använder ett annat operativsystem. Undantaget är Icloud, som bara har klienter för Apples enheter. Annars är det faktiskt så att IOS har en inbyggd app som heter Filer, och den har stöd för både Dropbox, Onedrive och Google Drive förutom Icloud. En bra app att använda alltså, även om du använder mer än en molntjänst.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
10 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.