Apple Watch Series 4 är lika stilig som praktisk

Årets Apple Watch är en viktig produkt för Apple och en milstolpe i klockans historia. Ida Blix skrollar haptiskt, fyller ringar och använder Siri med större nöje än tidigare. Här kommer 99:s test av klockan med stort K.

Läs mer: Wear OS visar varför Apple Watch inte har rund urtavla Apple inledde årets september-event med Apple Watch. Jag hade inga riktiga förväntningar på den nya klockan rent designmässigt – inget mer än att jag hoppades att den inte skulle bli rund. Jag tappade faktiskt hakan lite över hur till synes så små förändringar kunde ge ett så drastiskt annorlunda intryck.

Apple Watch är en väldigt viktig produkt för Apple som blivit väldigt beroende av sin telefonförsäljning. Numera är tillväxten – specifikt bristen på tillväxt – ett allt större problem på telefonsidan, medan klockan har alla möjligheter att växa och bli en ny supersuccé för bolaget. För medan det kanske känns som att det generellt inte händer så mycket på telefonsidan längre, har smarta klockor fortfarande mycket spännande framför sig.

Sjumilakliv framåt för Apple Watch

Med Apple Watch Series 4 flyttar Apple ribban för vad en smart klocka kan vara en rejäl bit uppåt. Den nya designen lyckas ge en större skärm trots att klockan i sig känns mindre och nättare – Apple Watch är inte längre bara smart, den är också läcker att se på (det är okej om du inte håller med).

Apple Watch är en praktisk hjälpreda i vardagen som jag inte vill vara utan. Förutom allt det praktiska finns det träningsfunktioner för de hurtiga, avslappning för stressade och fiffiga hälsofunktioner som håller ett extra öga på ditt hjärta och varnar om du ramlar och slår dig.

Fördelar
+ Bättre, större skärm
+ Ligger bättre mot armen
+ Högre volym
+ Snabbare appar
+ Nya haptiska kronan

Nackdelar
− Det tar fortfarande tid att komma igång
− Upplevelsen av appar kan fortfarande förbättras

Den första Apple Watch introducerade Apples koncept för världen och de efterföljande generationerna gjorde riktade insatser för att lösa allehanda problem – för att låna ett begrepp från Iphone-världen så var de s-uppdateringar allihop. Det är först nu med Series 4 som vi bjuds på en helt ny modell med ny design och bättre allting.

Ny design, rundare hörn

Till denna nya generation har Apple byggt om klockan från grunden – faktiskt för första gången sedan klockan introducerades den 9 september 2014. Nu är hörnen på den rektangulära klockan rundade och klockan har blivit större, men samtidigt mindre.

Skärmen är större när det gäller båda storlekarna. Jag testar en 40 millimeter aluminium-klocka i silver, den större storleken mäter nu 44 millimeter på höjden. Det är faktiskt så att den mindre klockan nu har en lite större skärm än den gamla stora klockan. Klockan har blivit lägre och ligger närmare handleden. Det är ingen dramatisk skillnad om vi kikar på måtten, men det märks verkligen.

Skärmen känns bättre än den jag hade tidigare med Series 3. Rent tekniskt är det en annan typ av OLED-panel. Jag tycker färgerna ser bättre ut och det går till och med an att kika på lite bilder nu när skärmstorleken ökat lite.

Den digitala kronan är ombyggd och ger haptisk feedback när du skrollar. Det gör otrolig skillnad i precisionen. Nu kan jag skrolla snabbt och ändå stanna på exakt rätt ställe. Också klockans knackningar mot handleden känns bättre nu, men Apple har inte sagt om de gjort något nytt med den haptiska motorn i klockan.

Högre volym

Apple har lyckats öka ljudvolymen i den här nya klockan så att telefonsamtal eller snack med Siri fungerar betydligt bättre. Dessutom har de satt mikrofonen på en sida av klockan och högtalarna på den andra. Det gör också skillnad.

Mer ös i S4-kretsen

Den nya S4-kretsen ger förbättrad prestanda och många appar öppnas nu snabbt som ögat. Första gången du öppnar dem tar det lite längre tid och det kan krävas att du öppnar samma app i telefonen innan du kommer igång, men efter det är det ljusår i skillnad mot de tidiga modellerna av klockan.

Tredjepartsappar har i de tidigare modellerna fungerat allt från acceptabelt till outhärdligt långsamt. Det har också återspeglats bland utvecklarna som i flera fall gett upp och tagit bort sina appar till klockan. Med den nya prestandan i Series 4 har jag gott hopp om att vi får se flera nya spännande appar som faktiskt går att använda.

Jag har haft möjlighet att jämföra tre generationer Apple Watch; S2, S3 och S4 och medan det är rent plågsamt att försöka använda några appar i S2:an (det är inte ovanligt att skärmen hinner slockna innan appen kommit igång), går det oftast så pass snabbt att jag inte hinner störa mig på väntetiden nu i S4:an.

Apple Watch, Watch OS 5 och träning

Jag har så klart passat på att träna lite med nya Apple Watch. Egentligen är det Watch OS 5 som bjuder på de flesta nyheterna i träningsväg och den versionen kan alla klockor utom Series 0 ladda ned och njuta av.

Bland det första jag gjorde var att dra igång en tävling mot min man, som faktiskt hetsat oss båda att röra oss mer än innan. Får se om det håller i sig, första veckan är inte avgjord än.

Det bästa med att träna med klockan för min del är att den redan sitter där på min arm och automatiskt fungerar ihop med mina Airpods och Apple Music. Det är en mycket låg tröskel att komma igång helt enkelt.

Klockan kan nu automatiskt känna igen om du börjar träna. Det här fungerar inte för alla träningstyper som klockan kan registrera, men promenader och löprundor som jag gör oftast funkar riktigt bra. Efter omkring en kvarts aktivitet frågar klockan om jag händelsevis tränar och vill logga det?

Det händer rätt ofta att jag glömmer att avsluta ett träningspass, och också det har Apple nu löst. Efter en stund av lägre aktivitet eller när din puls sjunker frågar klockan om du inte ska ta och avsluta träningen. Det är tacksamma förbättringar.

När det gäller just löprundor finns också några nya förbättringar i Watch OS 5. Det går att be klockan se till att du håller ett visst tempo, då får du notiser om du tappar eller ökar för mycket. Det går också att se antal steg per minut, kadens, för den som vill.

Inne i Stockholm blev gps:en förvirrad under en promenad till jobbet. Jag gick tydligen genom flera byggnader och promenaden tar lite genvägar här och där på kartan. Hemma i Sollentuna där jag bor finns inga störande höghus och allt fungerar bättre, men inte alltid felfritt.

Med både ny klocka och nytt OS är det inte helt lätt att sätta fingret på skillnader som gäller just hårdvaran. Jag uppskattar verkligen den större skärmen också i träningssammanhang, det blir lättare att se medan armen studsar lite framför mig på löprundan. Också de nya urtavlorna och alla komplikationer jag nu kan ha på skärmen underlättar träningslivet lite.

För er som använder tredjepartsappar till träningen blir det antagligen skillnad med nya klockan, apparna lär öppnas snabbare och synka data fortare till telefonen. Strömmar du musik via LTE borde täckningen nu vara lite bättre.

Batteritid

Series 3 har jag oftast laddat varannan dag (ibland efter en och en halv dag), endast efter riktigt flitig användning varje kväll. Series 4 ser ut att fortsätta på samma spår. Apple säger upp till 18 timmar, men det beror på hur du använder den, det är alltså fullt möjligt att få ut betydligt mer utan att ta till strömsparläget.

Saker jag inte testat

Det finns några nyheter med Apple Watch Series 4 som jag inte haft möjlighet att testa. Det första är EKG-funktionen, för den finns inte än. Den kommer inte att släppas till Sverige förrän relevant myndighet godkänt det hela.

Jag har heller inte lyckats ramla så pass att den ny falldetektionen aktiverats. Men det är jag nog egentligen mest glad över. Funktionen riktas mest till äldre, men känns tryggt att ha. Om du ramlar och slår i något tillräckligt hårt kommer klockan att säga till dig, är du rent av medvetslös kommer klockan ringa ett nödsamtal och kontakta eventuella nödkontakter.

LTE-funktionaliteten i den här klockan är bättre än i Series 3, tack vare den nya baksidan. Nu kan radiovågor passera in och ut genom både ovan- och baksida vilket ger bättre mottagning. Här i Sverige är det operatören Tre som har stöd för Apple Watch, och jag har Tele2. Hoppas kunna återkomma om LTE-delen i klockan längre fram.

Vem ska köpa Series 4?

Apples senaste klocka kostar från 4 795 kronor (5 995 kr om du vill ha LTE-versionen). Jag tycker klockan är väl värd pengarna, Apple Watch är en minidator i numera riktigt snygg förpackning som erbjuder mycket nytta genom hela dagen med bara ett ögonkast mot handleden.

Oavsett vilken Apple Watch du använder sedan tidigare är det ett aboslut måste att åtminstone klämma på den nya klockan för att se om du också gillar den nya designen så mycket som jag gör. Till och med du som hittills ratat klockan för den tidigare designen kan gott ta en kik igen – i alla fall om det finns något som lockar dig med en smart klocka. Det känns så mycket bättre att ha på sig den här!

Några frågor kvar efter att ha läst hit? Ställ dem i kommentarerna!

Kommentarer
56 svar

Nu har Apple haft sitt oktober-event med nya datorer. Till de nya datorerna måste vi ju också ha en ny version av macOS, här är Monterey.

Trots att vi inte officiellt kan köpa HomePod mini i Sverige är det en ganska populär produkt bland de största fansen, nu kommer den i fler färger.

M1 Pro och M1 Max är här och mer kraftfulla än någonsin och dessutom kommer de sitta i senaste generationen av MacBook Pro.

Idag håller Apple låda och vi trodde att det bara skulle bli Mac men Apple överraskade med AirPods generation tre.

Ikväll är det dags igen för Apple att hålla låda. Vi har gjort en kort sammanfattning om hur du kan se eventet och vad vi tror att Apple kommer visa upp.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.