Android-appar blir kompatibla med Windows 10

Microsoft vill få fart på sitt eget mobila ekosystem, och presenterar en ny funktion som gör det möjligt att köra Android-appar på en Windows-enhet.

Microsoft är på många sätt Apples spegelvända tvilling. Under Apples svåraste år på 90-talet var Microsoft som störst och operativsystemet Windows var i stort sett allestädes närvarande. Idag däremot, när Apple är ett av världens största och mest framgångsrika företag, då kämpar Microsoft för att vara relevanta.

Grundbulten i Microsofts satsning är operativsystemet Windows 10, som återfinns i allt från surfplattor till stationära datorer. Ett Windows-format hål finns det dock, och det är mobiltelefoner, där Microsoft gjort sorti från spelplanen efter under lång tid misslyckats med att få fart på Windows Phone.

Under sitt Surface-event under kvällen presenterade Microsoft en ny uppdatering av Windows 10, där särskilt en funktion ska fylla det hålet till viss del. Funktionen kallas App Mirroring (app-spegling), och gör att Android-användare kan använda vilken som helst av sina Android-appar på en Windows 10-enhet. Under presentationen demonstrerades funktionen med att mobilappen Snapchat kördes på en Surface-enhet.

Om det hela fungerar smidigt och pålitligt är det inte otänkbart att Microsoft kan åtgärda en av de stora problemen med Surface-plattorna, nämligen bristen på dedikerade mobilappar. Det finns dock ett potentiellt problem med den strategin, nämligen att Android-plattformen inte heller har särskilt många appar som är optimerade för en större skärm. De flesta är utformade för mobilen, och där har Microsoft inga Surface-enheter att erbjuda.

Oavsett så är det en intressant lösning, och kanske kan snålskjutsen på Android ge Surface-familjen lite av den fart produkterna skulle behöva på marknaden. Den nya uppdateringen av Windows 10 finns hursomhelst tillgänglig att hämta hem nu.

Kommentarer
2 svar

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.

Nu har Apple haft sitt oktober-event med nya datorer. Till de nya datorerna måste vi ju också ha en ny version av macOS, här är Monterey.

Trots att vi inte officiellt kan köpa HomePod mini i Sverige är det en ganska populär produkt bland de största fansen, nu kommer den i fler färger.

M1 Pro och M1 Max är här och mer kraftfulla än någonsin och dessutom kommer de sitta i senaste generationen av MacBook Pro.