Iphone XR – Apples mest intressanta lur
Nu finns också Iphone XR ute i butikerna och vi har så klart testat vad den går för. Du får nästan allt från de lyxigare syskonen Iphone XS och XS Max, men tusenlappar billigare.
Bildskärmen
En av få konkreta skillnader mellan Iphone XR och Iphone XS är bildskärmen. XS och XS Max stoltserar med OLED-skärmar på 5,8 tum med upplösningen 2 436 x 1 125 pixel respektive 6,5 tum med upplösningen 2 688 x 1 242 pixel. Iphone XR har istället en LCD-skärm på 6,1 tum med upplösningen 1 792 x 828 pixel.
Förutom att det alltså inte är en OLED-skärm innebär detta att Iphone XR har en lägre pixeltäthet än sina dyrare syskon – 326 pixel per tum (ppi) jämfört med 458 ppi. Det innebär också att Iphone XR-skärmen inte riktigt når upp till den magiska HD-gränsen 1 080p.
Hur stor skillnad är detta i praktiken, och hur trevlig är skärmen i Iphone XR att titta på? För att svara på den frågan bjöd vi in Geeks egen skärmexpert Thomas Ytterberg, som tog några testbilder för att jämföra skärmarna.
Bilderna är tagna från Youtube-appen, ställd till upplösningen 1 080p, 40 sekunder in i detta klipp. Kameran fokuserar på EAC-logotypen på transformatorn.
Youtube väljer automatiskt 720p upplösning på XR-modellen och vi måste välja 1080p-versionen manuellt via Youtube-appen. Något som annars inte går med exempelvis inbäddade klipp. För Iphone XS och XS Max väljs automatiskt 1080p-upplösning.
Den viktigaste skillnaden vi ser både här och med det nakna ögat är att pentile-strukturen hos OLED-skärmen är konstruerad efter hur ögat tar till sig ljusinformation. Vi upplever skärpa främst via skillnader i ljusnivåer och inte i pixlar. Grönt är det ljus som bär mest ljusenergi och det tar pentile-strukturen till vara på. Därför kan färre pixlar med en mer effektiv subpixelstruktur vara att föredra.
Antalet pixlar per tum fungerar mer som ett finger i luften, inte ett finger i ögat. Hur bild och skärpa upplevs av det nakna ögat är en mer komplex fråga än vad någon pixel-per-tum-siffra kan skvallra om. En OLED-panel kan upplevas skarpare på grund av det högre kontrastförhållandet vid jämförelser mellan exempelvis OLED-TV och LCD-TV där WRGB-subpixeltrukturen på OLED-TV är mer lik en traditionell subpixelstruktur.
Iphone 6 och XR för ögat ungefär lika skarpa
Den här skillnaden blir kanske tydligast i jämförelsen mellan Iphone XR och gamla Iphone 6. I praktiken kommer en Iphone XR inte att se särskilt mycket skarpare ut jämfört med gamla Iphone 6 från 2014. Tittar man noga på fotografierna här bredvid märker vi ändå att Iphone 6 i högre grad skalar ned 1080p-bilden jämfört med Iphone XR.
Skillnaden mellan skärmen i Iphone XR och Iphone XS är tydlig Fast detta tänker vi inte på i praktiken på samma sätt. Upplevelsen är ungefär likadan. Största skillnaden är annars att Iphone 6 har en mer uppblandad energifördelning av ljuset från lysdioderna och därför inte ger lika mättade färger. Den skillnaden var för nakna ögat långt mer synlig än hur de två telefonerna visade detaljer och skärpa från samma 1080p-klipp.
Skillnaden mellan LCD-panelen i Iphone XR och OLED-panelen Iphone XS är däremot betydligt tydligare. Den skillnaden syntes direkt för nakna ögat. Allra bäst vore förstås om vi hade en 6,1-tums 1 792 × 828 pixel pentile-OLED att jämföra med LCD-panelen i Iphone XR. Men den typen av jämförelser är förstås bara bildnördens våta dröm.
Större skillnad mellan Iphone XR och XS
Det som kan konstateras är att pentile-strukturen hjälper till för att forma ljuset på ett sätt som bättre passar just det nakna ögat. Kontrastförhållandet och subpixelstrukturen blir därför en viktig faktor för hur bilden upplevs. Där upplevs OLED-panelen hos Iphone XS tveklöst som den bättre skärmen.
Du som sitter med en befintlig Iphone med LCD-skärm kommer troligtvis inte att se Iphone XR som vare sig en förbättring eller försämring. Men har du vant dig vid en bättre OLED-skärm sedan tidigare är det nog svårt att acceptera LCD-skärmen hos Iphone XR.
Kommentar: Fotot är taget med en Canon EOS 70D med 70 mm macroobjektiv på 68 mm mellanringar och nästintill omöjlig att få helt perfekt fokuserad pga av vibrationer från trafik med mera.