99 guidar dig till julklappsinköpen
Det är hög tid att handla julklappar nu och 99 har sammanställt några av de bästa tipsen när det gäller hårda teknikklappar. Bidra gärna med egna tips i kommentarstråden.
Smarta hemmet och ljud
Kanske vill du hellre köpa en julklapp som passar i det smarta hemmet, eller varför inte en högtalare med röstassistent eller hörlurar. Här finns våra bästa tips:
Hörlurar
Airpods
Apples trådlösa hörlurar Airpods har funnits på marknaden ett bra tag och trots många rykten om en uppdaterad version verkar det nu vara alldeles för sent att tro att tomten hinner leverera några. Tur då att lurarna som de är är bland det bästa som finns att uppleva när det gäller helt trådlösa lurar.
Läs vårt test här.
Så här smidiga borde faktiskt alla Bluetooth-hörlurar vara.
I en artikel om vad som kan bli bättre till nästa modell skrev vi också så här:
Airpods må se lite udda ut, men de här helt trådlösa Bluetooth-lurarna får i princip idel lovord från användarna.
Mycket beror nog på superkrafterna de hämtar från specialkretsen Apple kallar W1 tillsammans med deras förmåga att synkronisera dina enheter via Icloud. Som Jakob skrev i en artikel kort efter säljstarten "det är smidigheten som gör det".
Sony WH-1000XM3
För den som letar efter ett par större hörlurar med aktiv brusreducering kan de här från Sony rekommenderas. Flera på vår arbetsplats har investerat i föregångarna WH-1000XM2, men vid IFA i år presenterades den nuvarande modellen som alltså heter WH-1000XM3. I princip allt är bättre.
Här utlovas bland annat ännu bättre komfort, bättre brusreducering, bättre ljud och längre batteritid. Dessutom är Google Assistant numera inbyggd. Rekommenderat pris är 4 000 kronor.
Läs mer om ljudnyheterna från årets IFA här.
Jaybird Tarah Pro
De här trådlösa lurarna har sladd bakom öronen, men du slipper sladd ner till telefonen. Utmärkt batteritid lovar de också – upp till 14 timmar. Det gör dem till en riktigt intressant julklappskandidat.
Läs vår nyhet om lurarna här.
Oneplus Bullet Wireless
Läs vårt test av hörlurarna Oneplus Bullet Wireless som fick utmärkelsen Imponerande.
När jag testade Oneplus 6 konstaterade jag att det var den bästa Android-telefonen du kunde köpa, något som fortfarande gäller. Nu kan jag konstatera att Oneplus lyckats igen då Bullet Wireless definitivt blivit mitt val om jag skulle köpa trådlösa in-ear-lurar just nu.
Högtalare
Är ni flera som vill lyssna tillsammans har vi så klart tips också på högtalare. Det senaste på det området är högtalare med inbyggd röstassistent och vi tipsar om några sådana nedan.
99 har gjort ett supertest där högtalare från Sonos, Google Home och Apple Homepod gjorde upp. I det testet fick Google Home representeras av den största högtalaren i serien, Home Max, men den finns inte att köpa i Sverige. Det gör däremot de mindre syskonen Home och Home Mini som vi tipsar om istället till årets julklappsinköp för den som är sugen på att prata med Googles röstassistent (som nu talar svenska).
Sonos One
Sonos erbjuder flera högtalare i olika storlekar som kan kopplas samman i ett multirum-system. Minstingen med röstassistent heter Sonos One. Vårt test hittar du här. Från början fanns inte stöd för någon röstassistent i Sverige, men det går ändå att få tillgång till Amazon Alexa och Sonos säger att Google Assistent är på g. Ida testade att prata med Alexa under CES i början av året, ett klipp från det hittar du här.
Homepod
Apple har en högtalare med inbyggt stöd för Siri. Högtalaren är inte officiellt lanserad i Sverige, men finns ändå att köpa här med rätt europeisk strömkontakt.
Google Home
Google Home finns i två varianter i Sverige, Home och den mindre Home Mini. Båda lämpar sig som julklappar till den som vill prova på livet med Googles röstassistent (som numera talar svenska). Tillsammans med julklappen kanske en länk till vår kom igång-guide kan vara något.
Läs också: Kom igång med Google Home
Amazon Echo
Den tredje stora röstassistenten som finns tillgänglig via högtalare är Amazons Alexa och där heter högtalarserien från Amazon själva Echo. Alexa pratar inte svenska, men kanske lockar ändå med tanke på allt hon kan göra.
Läs vår nyhet om att Echo lanserades i Sverige här.
Sonos Beam
Ytterligare en Sonos-högtalare lämpar sig till vår tipslista, och det är Beam. Det är en så kallad soundbar som lämpar sig att komplettera tv:n med där hemma.
Läs vårt test av Sonos Beam som fick utmärkelsen Gillart.
Sonos Beam är på många sätt en perfekt tv-högtalare för de som efterfrågar stort ljud men liten storlek. Det är också en lämplig första byggsten i Sonos hemmasystem, och når sin fulla potential tillsammans med två stycken Sonos One i samma rum. Det finns dyrare och bättre Sonos-produkter, men få som är lika prisvärda och smidiga.
JBL Link
JBL har en serie högtalare som kan vara intressant som julklapp. Högtalarna har bland annat stöd för Googles röstassistent och inbyggd Chromecast.
Smarta hemmet
Under den här kategorin har vi samlat några fler bra julklappstips. Här finns prylar som hjälper dig hålla ordning på dina prylar, smarta lampor, boxar till tv:n för att njuta av filmer och serier samt tips om några strömmande musiktjänster som du kan ge bort presentkort till.
Tile Pro
Tile gör små Bluetooth-hittare som hjälper dig att hitta exempelvis väskan, bilnycklarna eller annat i ditt liv som du har en tendens att lägga på bra ställen. Deras senaste hittare heter Tile Pro och kan vara något att lägga under granen. Läs vårt test av Tile Pro som fick utmärkelsen Gillart.
Nu när det äntligen går att byta batterier blir Tiles Bluetooth-hittare mycket mer intressanta. Jag, och flera med mig, tyckte det kändes dumt att köpa grejer som måste bytas ut helt och hållet omkring ett år senare.
Tile Pro är lite snyggare och tåligare och har förstås bäst räckvidd – så det är den du ska slå till på till dina viktigaste saker, medan Mate är lite mer dussin-hittaren du kan använda till kläder, väskor eller vad det nu än kan vara du vill kunna få hjälp att hitta. Tile har också Mate Slim som är tunn nog att gå ned i ett fack i plånboken, men den går det fortfarande inte att byta batteri i.
Belysning
Smarta lampor får nog sägas vara inkörsporten till de lite mer komplicerade smarta hemmet-prylarna. Tveklöst populärast är Philips Hue och Ikea Trådfri – som faktiskt går att använda tillsammans också om man vill vara lite snällare mot plånboken. Vi har gjort en guide för det som du hittar här.
Philips Hue
Philips Hue har ett stort utbud av lampor för både inne- och utomhusbruk. Det finns lampor som kan lysa i alla möjliga färger, eller de som håller sig till olika nyanser av vitt.
Följ det vi skriver om Philips Hue här.
Ikea Trådfri
Ikeas smarta lampor samlas under namnet Trådfri och är ett populärt alternativ till Philips Hue delvis för att de kostar mindre. Vi testade Trådfri våren 2017, men det har förstås hänt en del sedan dess.
Följ det senaste om Ikeas smarta hemmet-satsningar här.
Chromecast Ultra
Vill du enkelt strömma media till din tv är Google Chromecast ett populärt och prisvärt alternativ. Det går exempelvis utmärkt att skicka ett program från SVT Play-appen i mobilen till tv:n och låta Chromecasten hantera strömmen så du kan använda mobilen till annat under tiden.
För att kunna strömma 4K-material är det Chromecast Ultra du ska satsa på att lägga i julklappen till någon du tycker om.
Följ det vi skriver om Chromecast här.
Apple TV 4K
Apples box för att titta på 4K-material heter Apple TV 4K och den har vi så klart testat tillsammans med vår skärmexpert Thoma Ytterberg.
Apple TV kommer med ett utbud av förinstallerade appar, men det finns också en app-butik där du kan ladda hem fler.
Strömmande musik
En idé till de som som inte är dum är att ge bort presentkort till en strömmande musiktjänst. Här finns det egentligen tre som vi på redaktionen tycker man ska välja mellan, Apple Music, Spotify och Youtube Music.
Apple Music
Apples musiktjänst heter Apple Music och bjuder som de flesta av den här typen av tjänster på ett stort musikbibliotek. Det går att skaffa konto för en, eller ett familjeabonnemang om det är flera som vill vara med och dela.
Spotify
Ett riktigt hett alternativ är förstås svenska Spotify som också går att skaffa ett enskilt konto eller ett familjeabonnemang till.
Missa inte Amandas musikäventyr där hon bytte från Spotify till Apple Music för att sen återvända till Spotify.
Youtube Premium, Youtube Music ingår
Det tredje alternativet som vi vill tipsa om är Youtube Music, men tjänsten skaffas faktiskt smartast under namnet Youtube Premium. Det kostar en tjuga extra men ger dig också en reklamfri upplevelse på Youtube.
Läs vårt test av Youtube Music här.