Copyswede vinner dom – Telia tvingas böta 115 miljoner kronor

Domen innebär att Telia ska betala kassettskatt för Iphone-modeller från 2009 och framåt, vilket kan leda till dyrare telefoner.

Organisationen Copyswede har sedan tidigare drivit en rättslig process mot Telia där målet varit att kräva ersättningsavgift för Iphone-modeller som sålts från 2009 och fram till Iphone 5C. Målet har varit att få ut en avgift på tre kronor per gigabyte lagringsutrymme i telefonerna, och idag meddelar tingsrätten att de givit Copyswede rätt i målet.

Ersättningskravet för Telia blir 107 miljoner kronor för de Iphone-modeller som sålts under perioden, och ytterligare åtta miljoner kronor i rättegångskostnader. Reaktionerna har inte väntat på sig och Elektronikbranschens vd Klas Elm har i en kommentar till Computer Sweden uttryckt oro för att domen kan leda till höjda priser för konsumenter.

Ju större lagringsutrymme mobiltelefonen har desto mer måste konsumenten betala

Elektronikbranschen menar också att det är orimligt att konsumenter ska betala två gånger, dels för lagringsutrymmet på telefonen och dels för strömmande musiktjänster som Spotify och videotjänster som Viaplay.

Kassettskatten är sedan tidigare ifrågasatt och tidigare i vår rekommenderade enade riksdagspartier regeringen att se över skatten. I uppmaningen ombads regeringen att titta på möjligheten att införa ett system som skulle flytta ansvaret för beskattningen till staten.

Telia har fram till den 8 januari att som senast överklaga dagens domslut. Om beslutet står fast återstår det att se om liknande rättegångsprocesser kan komma att inledas mot andra telefontillverkare och andra operatörer.

Källa: Computer Sweden, Elektronikbranschen

Kommentarer
29 svar

Det är bara dagar bort tills höstens andra event och vi går igenom vad vi tror kan visas upp av Apple på måndag.

Har du ett par AirPods Pro och har problem med knaster i lurarna? Då kan du ha rätt till gratis reparation.

Inför eventet på måndag har flera rykten cirkulerat om Apples kommande bärbara kraftpaket som tros introducera nästa Apple Silicon-chip.

Det har länge ryktats om att nya MacBook Pro-modeller med ett helt nytt M1X- eller M2-chip ska lanseras denna höst och nu kan det finnas ett datum.

Visst är det väl så att vi alltid har för få laddare eller alldeles för många kablar liggandes i stora ormbon? Men vi har kanske hittat en lösning på det.

Tile kommer med en ny produktserie och nya säkerhetsfunktioner, vi har testat Pro, Mate, Slim och Sticker taggarna.