äkta trådlöst

Test: Sennheiser Momentum True Wireless

Sennheisers bidrag till den äkta trådlösa hörlursklassen är ett par snygga och bekväma lurar med klassledande ljud. Men de kostar mer än många konkurrenter, och kan inte tävla med Apple i ren smidighet.

Ända sedan Apple lanserade sina Airpods i slutet av 2016 har trenden med så kallade "true wireless"-hörlurar ökat i intensitet och alla tillverkare med självaktning erbjuder nu ett eller flera alternativ. Det handlar alltså om Bluetooth-hörlurar helt utan sladd, ens för att hålla samman de två öronsnäckorna. När de inte används bor hörlurarna i ett etui som också agerar laddningsstation, vilket gör att fastän själva lurarna har ett klent batteri blir den praktiska användningen inte drabbad eftersom lurarna laddas så fort de förvaras.

Sennheiser Momentum True Wireless

Sennheiser bjuder i vanlig ordning på tjusig design, välbyggd konstruktion och väldigt bra ljud. Men prislappen är väldigt hög, och vad gäller ren smidighet kan hörlurana inte utmana Apple Airpods för IOS-användaren.

Positivt

+ Suveränt ljud
+ Snygg design

Negativt

- En prislapp som nog avskräcker många
- Bökigt att växla mellan flera enheter

Tyska Sennheiser har nu också gett sig in i segmentet och siktar med Momentum True Wireless på de som är ute efter lite lyxigare lurar. När Airpods kom klagade många på att priset på cirka 1 800 kronor var högt, men numera känns det snarare som att Apple säljer sina lurar till ett vrakpris. Konkurrenterna har helt enkelt haft svårt att matcha Apples prissättning, och de flesta alternativ på marknaden kostar mer. Sennheiser darrar inte heller på manschetterna, för Momentum har ett rekommenderat utpris på 2 990 kronor. För det priset förväntar vi oss något extra, både vad gäller ljudkvalitet och smidig hantering.

Det ska erkännas med en gång att Sennheiser har en särskild plats i mitt hjärta, delvis tack vare gamla meriter samt lång och trogen tjänst. Mina första par egna hörlurar var ett par Sennhesier HD 414 med gula öronmuffar, och de låter fortfarande alldeles förträffligt. Tyskarna har också tjust mig med Orpheus II, en superdyr elektrostatisk hörlur med rördriven förstärkare monterad på ett tungt marmorblock. Sennheiser har helt enkelt visat sig kapabla att leverara bra ljud i alla prisklasser, även om de tenderar att frodas i de övre segmenten.

Tysk design

Momentum True Wireless levereras i ett stilrent grått etui klätt i tyg. Fodralet laddas med hjälp av USB-C och har ett inbyggt batteri med kapacitet att ge lurarna totalt 12 timmar uppspelning. Själva hörlurarna har annars en egen speltid på upp till 4 timmar.

Fodralet är snyggt och lyxigt, men är lite för högt för att bekvämt gå ner i en vanlig ficka. Det är ändå fundamentalt att ha med sig skyddsfodralet, dels för att kunna ladda lurarna och dels för att ha någonstans att förvara dem. I en handväska eller ryggsäck går fodralet däremot ner helt utan problem.

Själva lurarna går i samma stilrena design och har en platt metallyta utåt som rymmer Sennheisers logga och fungerar som tryckknappar. Som standard kontrollerar knappen på den högra hörluren en röstassistent som Siri eller Google Assistent, och den vänstra knappen agerar spela/paus.

En mycket trevlig funktion är också att knapparna kan kontrollera volymen genom att hålla nere vänster eller höger knapp för att höja respektive sänka. Detta är oerhört smidigt och en idé som gärna fler tillverkare får ta efter. Att inte kunna kontrollera volymen på ett smidigt sätt är annars en av de största bristerna hos många konkurrenter, inklusive Apple Airpods.

Smart Control App

Det finns också en tillhörande mobilapp som ger vissa möjligheter att konfigurera lurarna efter eget tycke. En användbar funktion för de som navigerar innerstadsmiljöer kan vara att aktivera "transparent lyssnande" som gör att lurarna släpper igenom ljud utifrån – till exempel trafik, högtalarmeddelanden eller personer som pratar. En equalizer ger också möjlighet att manipulera ljudbilden för den som tycker sådant är roligt. För min egen del tycker jag lurarna låter alldeles utmärkt i sin grundinställning.

Ljudet är förmodligen den stora styrkan hos Momentum True Wireless. Tack vare sin konstruktion sitter de stadigt i örat och ger därför bättre förutsättningar till bra ljud än många andra in-ear-lurar som bara har en rund plugg att trycka in i örat. Till skillnad från Airpods isolerar de också ljudet så att det inte läcker ut till omgivningen, och stänger in lyssnaren i en mysig värld av mjuk och varm musikåtergivning.

Ljudet är verkligen bra och detaljerad i både bas, mellanregister och diskant och mycket är tack vare de relativt stora elementen på 7 millimeter. Jag har under testperioden spelat all möjlig musik samt poddar och ljudböcker, och allting låter suveränt så länge källmaterialet gör det.

Något som är underbart att se är också att Sennheiser gett sina lurar stöd för ett flertal Bluetooth-kodeks, inklusive Aptx och AAC. Det gör att oavsett om du använder en Iphone eller en Android-mobil kan du skicka ljudet i rimlig kvalitet genom luften. Det enda som kanske saknas är formatet LDAC för de Android-mobiler som har stöd för det.

Brister i smidighet

Så långt finns det alltså mycket att tycka om med Momentum-hörlurarna. De är snygga och låter bra! Irritationsmomenten som jag upplever handlar till största delen om hur krångligt det är att växla mellan flera olika enheter att lyssna på. Det här är det stora problemet som Apple har löst med sina hörlurar, tack vare sin egenutvecklare W1-krets och synkronisering över Icloud. Andra tillverkare har dock inte kunnat leverera en lika smidig lösning, och inte heller Sennheiser.

Under testperioden har jag använt hörlurarna med tre olika enheter; en Iphone, en Ipad och en Mac för att lyssna på musik. Så länge jag bara använder telefonen fungerar parkoppling och användning bra – genom att trycka på båda lurarna samtidigt i fem sekunder inleds parkopplingen, och de dyker upp i telefonens Bluetooth-meny. Tar jag sedan fram lurarna ur sitt fodral ansluts de automatiskt och direkt till telefonen, något som går blixtsnabbt.

Men lurarna verkar inte komma ihåg mer än en enhet åt gången, och kan inte byta till en annan enhet med mindre än att jag manuellt kopplar ifrån lurarna från den första enheten. Scenariot som upprepades ett flertal gånger under testperioden var ungefär som följer: Jag plockar fram Sennheiser-hörlurarna och stoppar in i öronen, och trycker på start. Inget händer.

Jag tar fram min telefon och ser att hörlurarna inte är anslutna. Jag inser att jag tidigare använde lurarna mot min dator, som ligger i viloläge på ett bord på andra sidan rummet. Jag måste nu gå fram till datorn, öppna den och logga in, gå in i Bluetooth-menyn och koppla ifrån hörlurarna där, och därefter gå in i Bluetooth-menyn på min mobil och ansluta.

Detta förfarande är varken svårt eller särskilt tidskrävande, men eftersom det sker gång på gång är det extremt irriterande och det får mig att längta efter ett par Airpods eller Beats-hörlurar där det bara är att välja hörluren som uppspelningskälla direkt från den enhet jag vill lyssna på. Smidigt, och inte alls så som det fungerar med Sennheiser eller någon annan tillverkare av Bluetooth-hörlurar tyvärr.

En del andra små missöden inträffade under testperioden, som att fodralets batteri laddades ut under natten en gång och behövde få ny ström på morgonen innan lurarna gick att använda. En annan gång tappade den vänstra hörluren strömmen snabbare än den högra, och resultatet blev att bara den ena hörluren spelade upp ljud. Först när jag tittade i den medföljande appen kunde jag se att de båda lurarna visade separata batterinivåer. Jag kan känna att lurarna borde rapportera en gemensam batterinivå för att passa den lur som har minst kräm kvar, och meddela mig som användare när det är dags att ladda. Att en lur plötsligt slutar fungera utan varning är inte angenämt.

Bra lurar – högt pris

De mindre problemen till trots har jag haft en riktigt trevlig tid med Sennheiser Momentum True Wireless. Bekymren med att växla mellan olika enheter drabbar bara de som ofta byter uppspelningskälla. De som inte gör det utan bara använder sin mobil lär inte ha några parkopplingsproblem alls. Och de som använder Androids ekosystem har eller inga direkta alternativ som fungerar bättre – även Airpods magiska synkning fungerar bara i Apples eget ekosystem.

Momentum True Wireless rekommenderas helt enkelt till alla som är ute efter ett par snygga och riktigt välljudande hörlurar och är trött på alla slags kablar. Priset är dock högt, och kanske mer än de flesta är villiga att betala. Om ljudkvalitet är det viktigaste finns ju gott om större hörlurar som levererar det till samma pris eller lägre. Om ren smidighet är det viktigaste är Momentum både större och mer bökiga än marknadsledande Apple Airpods. Men för de som tycker sig ha råd, och inte ofta hoppar mellan olika enheter, erbjuder Sennheiser här ett par äkta trådlösa lurar som är både bekväma och snygga, och med ljud som nog är bäst i klassen.

Läs mer:

Kommentarer
6 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.

Nu har Apple haft sitt oktober-event med nya datorer. Till de nya datorerna måste vi ju också ha en ny version av macOS, här är Monterey.

Trots att vi inte officiellt kan köpa HomePod mini i Sverige är det en ganska populär produkt bland de största fansen, nu kommer den i fler färger.