Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Mastercard satsar på säkerhet online

Mobila betalningar är här för att stanna, och allt större krav ställs på säkerhet för shopping med mobilen och online.

Det är inte bara mobiltillverkare som ställer ut under Mobile World Congress, utan även en försvarlig mängd tjänsteföretag passar på att visa upp nya lösningar och teknik. Ett av dem är Mastercard, som för 99 berättar om det senaste vad gäller mobila betalningar. I korthet satsar Mastercard på två saker; högre säkerhet när det gäller att hantera sitt betalkort på nätet, och en smidigare shoppingupplevelse.

Det förstnämnda innebär bland annat ett gränssnitt där användaren kan administrera sitt betalkort, och få en tydlig överblick över vilka tjänster, enheter och butiker som kortet är registrerat hos. Detta kan innebära exempelvis betallösningar som Apple Pay och Paypal, men också specifika handelsplatser som Amazon, samt ens mobil, smarta klocka och bärbara dator. Det är härifrån enkelt att spärra kortet från en enhet som tappats bort eller som inte används längre.

Ett annat system för att öka säkerheten kallas Nu Detect, och hanteras istället av försäljaren. Genom en rad kriterier ska identiteten på personen som försöker göra ett köp verifieras, och om något är oklart krävs en bekräftelse via exempelvis fingeravtrycksläsare innan ett köp godkänns. Det kan till exempel vara att kunden väljer en annan leveransadress än den normala, eller att IP-adressen beställningen görs från inte känns igen. Det här kan ses som den digitala och automatiska motsvarigheten till att banken ringer upp och frågar om en suspekt transaktion.

Virtuell shopping

Men Mastercard vill också ta del av själva shoppingupplevelsen på nätet, och gärna knyta den till sitt eget lojalitetsprogram och bonussystem. Genom en särskild plattform kan en butik skapa sin egen 3D-butik som kontrolleras via tryckskärmen på en platta eller mobil, och kunden kan på så vis shoppa digitalt och betala med sitt Mastercard.

Ett potentiellt användningsområde är till exempel att företag kan ställa ut tryckskärmar på offentliga platser som handelskiosker, där kunder kan trycka sig igenom utbudet och verifiera köpet med hjälp av sitt telefonnummer. Ett annat tänkbart scenario är att använde plattformen hemma på sin surfplatta, och med hjälp av förstärkt verklighet möblera sitt hem med en ny soffa, som sedan beställs.

Läs mer om betalningar:

Kommentarer
14 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.