Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Röststyr inköpslistorna med Icas assistent Monica

Ica har en alldeles egen röstassistent vid namn Monica som via Google Home kan hjälpa dig med att skapa inköpslistor eller tipsa om vad du ska äta till middag. Så här funkar den.

Så här såg "MonICA" ut på 70- och 80-talet, den andra karaktären heter "ICAnder".

Ica var snabbt ute när Googles röstassistent lärde sig svenska förra året – de dammade av sin gamla reklamkaraktär Monica som blivit röstassistent. Monica nås via Google Home-enheter eller via Googles Assistant-app och hon kan användas för att bland annat skapa inköpslistor eller tipsa om recept.

Det går inte i dagsläget att faktiskt köpa sakerna (alltså beställa hem) på inköpslistan via Monica, för att göra det behöver du besöka Icas app eller webbplats. Ica skriver dock att Monica kommer att bli smartare efter hand – så vi får väl se om något sådant tillkommer i framtiden.

Så här pratar du med Monica

För att kunna använda Monica behöver du antingen en Google Home-enhet, Google-appen för Android eller Google Assistent-appen för IOS.

Det första du måste göra är att länka ditt Ica-konto med ditt Google-konto. Det här görs för att Ica ska kunna ge röststyrningstjänsten möjlighet att hämta och ändra i inköpslistorna. Enligt Ica delas inga personuppgifter med Google.

Hur det går till att länka är beroende av hur du pratar med Google.

  • Aktivera Google-assistenten och Monica genom att säga Hej Google, låt mig prata med Ica .

  • Säg något i stil med: Göra en inköpslista

  • Första gången svarar Monica att hon behöver länka ditt Ica-konto till Google.

  • Säg: ja

Via en Google Home-enhet

  • Du får ett kort till Google Home-appen som skickar dig till ica.se där du kan logga in med dina uppgifter.

  • Om du har Google Assistant-appen installerad får du en push-notis (om du tillåter notiser) som skickar dig till ica.se där du kan logga in med dina uppgifter.

Via mobilen

Om du pratar med Googles assistent/Monica via mobilen skickas du också till ica.se för att logga in med dina uppgifter.

När du länkat Ica-kontot till Google är du redo att börja använda Monica.

Exempel på vad du kan göra med Monica

Du kan nu använda Monica för att lägga till eller ta bort saker på din inköpslista hos Ica. Om du har flera så kommer Monica alltid att använda din senaste, det vill säga den som ligger längst upp i din listvy. Du kan också skapa nya listor.

Starta Monica ( Hej Google, jag vill tala med Ica ), och säg exempelvis "Lägg till smör" . Du kan också lägga till flera saker samtidigt: " "Lägg till smör, tomater, Ikaffe" .

Det går också att ta bort saker från listan, säg då exempelvis: "Ta bort ris" .

För att se vad du har på inköpslistan, säg: "Vad har jag på min inköpslista?" eller "Finns havregryn på min inköpslista"

Kanske söker du istället efter middagsinspiration? Det kan Monica också hjälpa till med. Säg: "Vad ska jag äta till middag?" . Monica frågar om du vill äta kött, fisk, kyckling, vego eller en överraskning. Välj ditt svar och därefter om du föredrar rotfrukter, ris eller pasta. Utifrån dina svar skickar Monica receptförslag till din mobil. Därifrån kan du se hela receptet och eventuellt lägga till ingredienserna till inköpslistan.

Gör samma sak med andra affärer/inköpslistor

Är du inte Ica-kund? Vi har inte hittat motsvarande funktionalitet från andra mataffärer som Coop eller Hemköp, men tipsa gärna i kommentarerna nedan om du känner till något liknande som Monica.

Däremot går det så klart alldeles utmärkt att lägga till saker i en inköpslista direkt med Googles assistent eller för den delen med Apples Siri:

  • Google erbjuder bland annat inköpslistor via shopplinglist.google.com som kan delas med andra i familjen. Säg exempelvis: "Lägg till kaffe i min inköpslista" så blir det gjort.

  • Siri kan lägga till saker i Apples egna app Påminnelser som också kan delas med andra i familjen. Säg exempelvis: "Lägg till kaffe i listan Mat" så blir det gjort.

Kommentarer
9 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.