Så får du ut mest av din Apple TV 4K
Vi följer upp testet av Apple TV 4K och konstaterar att det idag är en av de bästa källorna för att strömma film och tv-serier. Men det kan kräva att du själv korrigerar en del av Apples inställningar.
Ändringarna du behöver göra
Apples grundinställning för bildsignalen blir oftast en 50 Hz HDR-inställning där funktionen för att matcha innehåll är inaktiverad. Valet av 50 och 60 Hz baseras på den handskakning och utbyte av information (EDID, metadata) som sker mellan enheter med HDMI. TV:n berättar vilka signaler den tar emot och Apple TV 4K anpassar. Och de allra flesta TV med 4K-paneler hanterar också HDR-signaler. Problemet med att köra HDR och 50 Hz som grundläggande signal är flera.
Dels riskerar du med 50 Hz få ryckig bild från att bildsignalen inte går jämnt upp med bildfrekvenser om 24 från filmer eller 30 och 60 bilder/s från exempelvis Youtube. Dels är HDR-bildsignal är egentligen bara lämpligt när materialet från första början är mastrat för HDR. Eftersom den absoluta majoriteten material inte är HDR, alltså SDR, kommer en omvandling till HDR ha flera konsekvenser.
Kör Apple TV 4K alltid HDR-signal kommer den att koda om SDR till HDR vilket blir godtyckliga resultat. Godtyckligt dels från hur TV:n reproducerar HDR där det är vanligt med för ljus eller för mörk bild. Dels från hur TV:n rent tekniskt fungerar med HDR-bild. Till exempel lyser de flesta TV med maximal ljusstyrka i HDR-läge samt låser ut vissa typer av inställningar.
Det finns heller ingen kvalitetsvinst med att omvandla SDR till HDR på det här sättet, utan endast fler saker som kan gå fel på vägen. De flesta apparater, inklusive enkla budget-TV-modeller, är annars helt okey på att reproducera just SDR som SDR.
Steg 1: Välj grundläggande format, 50 eller 60 Hz
För att hantera alla appar som saknar förmågan att matcha innehåll måste du välja vilken grundinställning som orsakar dig minst problem. Och detta varierar med vilka tjänster du använder.
50 Hz SDR: Ifall du främst tittar på europeiskt material och tjänster, exempelvis SVT Play där basen är 25 eller 50 bilder/s
60 Hz SDR: När du tittar på strömmande film (24 bilder/s) och Youtube samt internationella tjänster där basen ofta är 24 eller 30 eller 60 bilder/s
Du bör alltså undvika HDR som format här trots att Apple TV 4K först väljer detta på egen hand. Orsaken är som skrivet ovan att det blir godtycklig inverkan på allt annat material.
Steg 2: Matcha Dynamiskt omfång
Bör vara på, ifall du har en TV som är bra på HDR-återgivning. Vilket är något man får testa sig fram hur det blir. HDR är tekniskt krävande och många TV-apparater ger för mörka eller för ljus bild när de återger HDR. Då är det oftare bättre att helt enkelt hoppa över HDR och stänga av denna funktion.
Steg 3: Matcha bildfrekvens:
Bör också vara på. För då kan appar som fungerar på rätt sätt, likt Netflix och Itunes ändra om till exempelvis 24 Hz-signal för att matcha filmens 24 bilder/s. Medan appar som inte använder funktionen fortsätter köra den grundinställningen av 50 eller 60 Hz som du valt i steg 1.
Enda anledningen till att välja bort matchning av innehåll är ifall du har en TV eller ett system som är känsligt för detta med att ändra bildsignal och ofta tappar bort sig. För när funktionen används kommer exempelvis menyer och navigering arbeta i det förvalda 50 eller 60 Hz, medan filmen växlar om till 24 Hz vilket tvingar TV:n att synka om. När det stoppar filmen och går tillbaka till menyerna synkar signalen om. Denna omsynkning kan ta flera sekunder och även krångla hos en del apparater eller kombinationer av apparater.