Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

MacOS Catalina är här - därför skall du uppgradera

Idag lanserade Apple macOS Catalina och det bjuder på en rad nya funktioner samt en hel del förbättringar, nedan har vi listat dem du måste ha koll på.

Använd din iPad som extra skärm till datorn

Med SideCar kan du nu koppla ihop din Mac med din iPad helt trådlöst och använda den som en extra skärm till datorn. Det går att båda utöka skärmen så du kan ha olika innehåll på din Mac och iPad eller så går det även att spegla skärmen så samma innehåll visas på båda skärmarna. Har du en iPad med stöd för Apple Pencil (och en penna) så kommer du kunna göra anteckningar i dokument eller rita direkt via iPad i appar som illustrator med flera. Detta är ett riktigt trevligt tillskott som gör att vi snabbt och enkelt kan signera avtal eller snygga till våra presentationer med hjälp av Apple Pencil.

iTunes går i graven

Apple har nu tagit fram skalpellen och styckat upp iTunes till tre nya appar, Apple Music, Apple Podcast och Apple TV. Apple Podcast och Apple TV-appen till macOS Catalina känner vi igen oss i då det är uppbyggda på liknande sätt som i våra iPhone och iPads. Från och med den första november kommer vi kunna titta på Apple TV+ via Apple TV-appen i macOS. Fram tills dess går det utmärkt att hyra filmer eller titta på filmer som vi redan har köpt. När det kommer till säkerhetskopior av våra iOS-enheter så gjordes dessa tidigare i iTunes men nu när vi kopplar in vår iPhone eller iPad till datorn så dyker dem upp som en enhet i Finder och vi sköter numera allt därifrån.

Apples egna appar får sig en uppdatering

Bilder får samma behandling som i iOS 13 där vi bjuds på en trevligare översikt där bilder och videos blandas i olika stora fönster och videos börjar även automatiskt spelas vilket gör hela biblioteket lite mer levande. Apple har även förbättrat maskininlärningen vilket gör att större händelser som bröllop och födelsedagar automatiskt skapas som ett minne. Har du som undertecknad ca 15 000 bilder så är det inte helt kul att sitta och titta på flertalet likadana bilder och numera döljs alla dubbletter automatiskt.

Även Anteckningar har fått sig en ordentlig uppdatering där vi nu kan göra mer avancerade sökningar och samtliga anteckningar presenteras på ett betydligt mer överskådligt sätt än tidigare. Nytt är att det även går att dela mappar med anteckningar med en eller flera personer.

Påminnelser har gjorts om från grunden och vi kan numera tagga personer i en påminnelse och nästa gång vi pratar via iMessage så får  vi en avisering om påminnelsen vi tidigare skapade. Det går även att bifoga bilagor till påminnelser och slå ihop olika listor som har skapats.

Safari får sig en ny startskärm där vi har nya ikoner och Siri ger nu förslag på sidor vi ofta besöker eller borde gilla. Om vi går in på hemsida via vår iPad eller iPhone så dyker den även upp där i realtid så vi kan fortsätta läsa på vår Mac istället. Har du fått en länk skickad via iMessage till en hemsida av någon du känner så ser du även den där och kan direkt bara klicka för att ta dig till sidan. Tittar vi på en video i en av tabbarna i Safari så kan vi nu klicka på den lilla ljudikonen och välja att få upp videon i picture-in-picture-läge. Safari kommer numera även varna användaren om ett svagt lösenord används och det går då i samma veva att få ett förslag på lösenord som man kan byta till.

I mail-appen kan du nu blockera avsändare så deras mail direkt flyttas till papperskorgen och det går även att avsluta prenumerationer direkt i appen och det går även att tysta mailkonversationer.

Hitta hittar in i macOS Catalina

Ni som har uppdaterat till iOS 13 har redan märkt att Hitta min iPhone har gjorts om helt och heter nu istället Hitta. Här kan vi leta efter våra borttappade enheter, låsa dem och även se var våra vänner och familj befinner sig. Samma funktionalitet har nu kommit till macOS Catalina och något som är helt nytt är att vi nu kan hitta vår borttappade Mac även om den är offline och i viloläge. Det hela fungerar genom att datorn skickar ut en Bluetooth-signal som snappas upp av andra Apple-enheter som är i närheten och positionen skickas sedan till iCloud helt krypterat och det går då att se vart datorn befinner sig.

Apple Watch blir mer integrerad med macOS Catalina

Vi har sedan tidigare kunnat låsa upp vår Mac med hjälp av klockan genom att helt sonika bara väcka datorn ur sitt viloläge. Nu kommer klockan kunna hjälpa oss ännu mer då vi numera kan dubbelklicka på den avlånga sidoknappen på Apple Watch för att autentisera på Mac. Det betyder att vi nu med hjälp av klockan kan se alla lösenord som är sparade i Safari, godkänna installationer av nya appar och låsa upp låsta anteckningar med klockan.

Håll koll på hur länge du sitter vid datorn

Den populära funktionen Screen Time har hittat in i datorn och nu kan vi se exakt hur mycket tid vi spenderar framför skärmen och även lägga in begränsningar för specifika appar eller webbplatser. Har du familjedelning aktiverat så kan du även styra hur mycket tid barnen ska få sitta vid datorn och vilka appar och sidor de ska få vara inne på och hur länge.

Summering:

Apple visar ännu en gång vilket starkt ekosystem de har genom att integrera allt fler av sina andra produkter i macOS. Att vi nu utan extern mjukvara kan koppla ihop vår iPad med en Mac och ha som extraskärm eller använda för att illustrera eller göra anteckningar i dokument är riktigt trevligt. Likaså att vi kan autentisera allt fler saker med hjälp av Apple Watch. Den röda tråden 2019 från Apples sida är helt klart tjänster där vi har satsningen med Apple Arcade där vi kan spela spel på Apple TV, iOS-enheter och Mac-datorer, Apple TV+ där vi kan titta på Apples egna produktioner och Apple Music där vi kan strömma musik. Att stycka upp iTunes var det rätta att göra då programmet kändes både tungt, rörigt och föråldrat. Allt detta kombinerat med alla nya funktioner och förbättringar gör att vi tycker att macOS Catalina är en uppdatering värd att göra.

Systemkrav:

  • MacBook - tidigt 2015 eller senare

  • MacBook Air - mitten av 2012 eller senare

  • MacBook Pro - mitten 2012 eller senare

  • iMac - sent 2012 eller senare

  • iMac Pro - fungerar på samtliga modeller

  • Mac Pro - senare 2013

  • Mac Mini - sent 2012 eller senare

Skriven av Marcus Attefors
Kommentarer
91 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.