Recension:

MacBook Pro 13" M1 - vad är det här för magi?

Då var Apples första datorer med deras egna Apple Silicon äntligen här och vi tar en närmare titt på nya MacBook Pro 13".

Då var dagen här och Apple går sin egna väg och introducerar Apple Silicon i MacBook Air och MacBook Pro. Idag skall vi ta en titt på den sistnämnda för att se hur den står sig mot vår andra nästan fullsmetade MacBook Pro 16".

Behöver vi ens prata om designen?

När det kommer till utseendet så kan vi inte urskilja nya MacBook Pro mot sin föregångare och det beror på att det inte har gjorts några yttre ändringar. Vi har det nya tangentbordet som är helt fantastiskt som vi även hittar på förra modellen, en krispig skärm och en trackpad som inte en enda konkurrent lyckas göra lika bra. Något som vi dock märker av är att nu enbart har två Thunderbolt-/usb 4-portar. Det går inte heller att beställa M1-versionen med fyra portar vilket är lite tråkigt.

Nu är det dags att prata om insidan

Intel's processorer är borta och vi säger istället hej till Apples M1-chipp. På Apples event berättade de att nya MacBook Pro har 2,8 gånger snabbare processor och fem gånger snabbare grafik. Det bjuds på en batteritid på upp till 20 timmar och på insidan hittar vi även Neural Engine för upp till 11 gånger snabbare maskinlärning. Tittar vi på den åttakärniga processorn i M1 så består den av fyra prestandakärnor och fyra effektivitetskärnor som gör att den klarar de tuffaste uppgifterna. När det kommer till arbetsminne så går MacBook Pro att köpa med 8GB RAM eller 16GB RAM och det är nu integrerat vilket betyder att vi i framtiden förmodligen inte kommer kunna byta ut RAM i efterhand som vi idag kan på till exempel iMac. Utan att ha gjort några vetenskapliga tester upplever vi att RAM-minnet på nya MacBook Pro är betydligt mer optimerat och att 8GB RAM mer känns som 16GB RAM.

Så hur är det att jobba på nya MacBook Pro?

Apple lovordade mycket på sitt event och de flesta, precis som jag själv tog det nog med en nypa salt. För inte kan det väl vara så att de har knäckt koden och gjort en blixtsnabb dator som dessutom kommer med en fantastisk batteritid? När vi hade packat upp vår MacBook Pro och gått igenom den klassiska installationsprocessen så var vi igång. Vi började med att installera Final Cut Pro som är optimerat för M1 men vi ville även testa lite saker som inte var optimerat som till exempel Spotify. Vi laddade ned programmet som vanligt och när vi skulle installera det så dök det upp en ruta:

Rosetta 2 är Apples lösning för att det inte skall bli totalt haveri för alla som köper en dator från Apple med M1. Rosetta 2 hjälper till så vi kan öppna Intel-baserade program på vår dator och långt ifrån alla utvecklare har i skrivande stund optimerat sina program för M1. Så hur fungerar det då att köra Intel-baserade program via Rosetta 2? Vi märker faktiskt ingen skillnad. Det fungerar alldeles utmärkt att använda sig av Photoshop, Slack och Spotify så övergången ser ut att bli väldigt smärtfri för de flesta.

När det kommer till optimerade program så riktade vi fokus direkt till programmet som vi använder mest - Final Cut Pro. Undertecknad har en MacBook Pro 16" sedan innan och Final Cut Pro är snabbare på M1-datorn. Oavsett hur många videos vi kastar in i tidslinjen och oavsett hur många effekter vi lägger till så går det blixtsnabbt. Vi kan svepa i tidslinjen helt utan badboll eller lagg och att redigera tunga 4K-filer gör vi numera med ett leende på läpparna. Vi redigerade hela vår recension av iPhone 12 Pro Max och iPhone 12 Mini på datorn och videon är 11 minuter och 25 sekunder lång och landade på 62,3 GB i storlek. Videon tog 5 minuter och 32 sekunder att exportera vilket är otroligt imponerande. Vi slutas inte imponeras där utan alla appar som är optimerade för M1 öppnas otroligt snabbt och enheten vi recenserar har endast 8GB RAM. Trots detta så känner vi inte att det är för lite utan arbetsminnet är riktigt bra optimerat i samband med M1.

När det kommer till batteritid så är vi även här riktigt imponerade. Apple överdriver inte på några sätt sina siffror de visade upp på eventet och på ett fulladdat batteri klarar vi oss otroligt länge trots att vi sitter och utför tunga uppgifter på datorn.

iOS-appar på Mac?

Tack vare övergången till M1 så hittar nu även våra iPhone- och iPad-appar in i Mac-världen och vi har testat några av apparna som nu finns att ladda ned i App Store. Den första appen vi testade var Reddit-klienten Apollo och det fungerar faktiskt bra. Appen ser precis ut som på vår iPhone, den går att ha i helskärm och den har samma funktionalitet. Men skall vi vara helt krassa så ser vi inte riktigt någon större anledning för detta ännu men vi har en känsla av att det kommer att ändras med tiden.

Sammanfattning

Precis som Apple sedan tidigare visat med iPhone, iPad, Apple Watch och Apple TV så är de riktigt duktiga på att bygga sina egna processorer. Nya M1 är inget undantag utan banar väg för en framtid där våra Mac-datorer kommer vara blixtsnabba och med fantastisk batteritid. Övergången från en Intel-maskin till M1 har för oss varit totalt smärtfri och vi är riktigt imponerade över vad Apple har åstadkommit med nya processorn. Det bjuds på en extremt snabb processor, RAM-minne som är löjligt bra optimerat och en batteritid som är svårslagen. Apple har på alla sätt banat väg för framtiden och detta är början på något helt nytt.

➕ Fördelar

  • Löjligt snabb

  • Fantastisk batteritid

  • En för oss smärtfri övergång från Intel tack vare Rosetta 2

➖ Nackdelar

  • Endast två Thunderbolt- /USB 4-portar

  • Samma design som innan

  • Fortfarande ganska lågupplöst webbkamera

Recensionsexemplar från Apple.

Din webbläsare saknar stöd för den här typen av innehåll.

Skriven av Marcus Attefors
Kommentarer
20 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.

Nu har Apple haft sitt oktober-event med nya datorer. Till de nya datorerna måste vi ju också ha en ny version av macOS, här är Monterey.

Trots att vi inte officiellt kan köpa HomePod mini i Sverige är det en ganska populär produkt bland de största fansen, nu kommer den i fler färger.