Vi testar Danalock V3 HomeKit
Från vårt fantastiska grannland Danmark kommer det här stilrena och plånboksvänliga låset. Dessutom är det både enkelt att installera och kompatibelt med HomeKit.
Ett smart lås är alltid en spännande del av ett smart hem men ofta kostar det en del och ingreppet i ens dörr kan avskräcka lite. Danalock har försökt se till att båda dessa hinder ska kännas av mindre med både en billig prislapp och tydliga instruktioner.
Design
Danalock V3 finns i fyra versioner; Bluetooth, Bluetooth & Zigbee, Bluetooth & Z-wave och så klart HomeKit. Väljer man någon av de utan HomeKit finns det både brygga och knappsatslåset Danapad att köpa till. Men med HomeKit-versionen får vi nöja oss med endast låset men det kan vara positivt för plånboken också så man slipper att lägga pengar på Danapad som hade varit ett fint tillskott.
Designmässigt är Danalock riktigt snygg med sitt rena aluminiumhölje med subtil ledbelysning som endast lyser upp vid användning. Det är alltid en utmaning för tillverkarna att få till en snygg design och lagom storlek på smarta lås då de behöver besitta en del kraft för att kunna vrida runt våra lås. Även Danalock är av större storlek men det känns ändå som att den håller sig precis på gränsen till lagom stor.
Installation
Att skruva upp låset i sin dörr kan vara en läskig upplevelse för de flesta och Danalock har verkligen försökt se till att man ska känna sig trygg inför det ingreppet. Med både utförliga beskrivningar tillsammans med illustrationer och Youtube-videos ser de till att ta oss igenom steg för steg och det är kompatibelt med de mest vanliga låsen i Europa och USA. För att vara helt säker på vilken modell som passar ens lås är det bäst att kolla på Danalocks hemsida. Har man ett Euro-lås med droppformad låscylinder får man vara beredd på att prislappen är lite dyrare än vårt lås Scandi.
När låset väl är på plats så är det inte svårare än att scanna av Homekit-märket för att det skall vara redo att användas. Danalocks egna app är en ganska tråkig upplevelse som man endast vill använda för eventuella firmware-uppdateringar. Men med HomeKit så slipper man appen och i HomeKit uppfattas den som ett lås direkt när man har lagt in den.
Det man märker direkt är att det låter en del när den vrider låset. När vi mätte så kom den upp till strax över 80 decibel och är inget man vill köra igång när familjemedlemmar ligger och sover. Som tur är går det ju så klart att använda låset som vanligt om man vill använda sig av nyckel eller vrida Danalock fysiskt.
Klick kommandon
På Danalocks hölje sitter en dold knapp inuti ett hål där man kan ställa in olika inställningar för låset. Man kan ställa in att den automatiskt känner av ens vridmoment för låsning och upplåsning men detta resulterar ofta i att den vrider mer än det behövs. Därför är en manuell inställning av det mycket bättre och detta sköts även det genom klick-kommandon. Då kan man även ställa in att ha vredet som man vill att det ska vara när dörren är låst eller upplåst om det så ska vara rakt eller lite snett för att förtydliga.
Ytterligare inställningar med klick-kommandon är om den automatiskt ska låsa efter 15 eller 30 sekunder efter att ha låsts upp men detta går ju även att göra i HomeKit. Har man ett lås där låsmekanismen är integrerat med handtaget kan man även ställa in att den håller in låset i 15 sekunder så man slipper att dra ner handtaget och enkelt kan putta upp dörren.
En annan mysig inställning är vred-assistent som betyder att det räcker att man nuddar vredet lätt åt ett håll så vrider den automatiskt låset åt en. Under våra tester visade sig dock detta vara väldigt känsligt och eftersom det blir någon sekunds avbrott mellan upplåsning och låsning så det kan vara irriterande om man kommer åt den medans man är på väg in eller ut, men den funktionen går ju att stänga av.
HomeKit
Med HomeKit öppnar vi upp dörren för automationer och röstassistenten Siri. Siri lyssnar alltid om man vill att hon ska låsa dörren men däremot går hon inte med på att låsa upp den. Detta beror ju så klart på att ingen ska kunna ropa in genom ett fönster eller brevinkast att dörren ska låsas upp. Man kan ju även ställa in att det ska låsas upp med hjälp av platstjänster så om en inbjuden familjemedlem i HomeKit närmar sig hemmet eller låser om man går. Detta resulterar dock i att man måste godkänna genom en notis först i sin iPhone vilket tar bort lite av den där Sci-fi-känslan.
Men tack vare en medlem här i 99macs forum fick vi lärt oss att det går att kringgå det här genom att sätta ett annat tillbehör i Homekit som mellanhand. I vårt fall valde vi en smart plugg från Meross vars enda syfte är att styra Danalock så när pluggen startar låses danalock upp och om pluggen stängs av låser den. För att vara extra säker på att den ekvationen bibehålls la vi in automationer där även pluggen reagerar på låset. Sedan kan man använda platstjänster genom pluggen och man slipper att godkänna notiser i sin iPhone.
Den här pluggen kan man dessutom döpa till vad man vill och det registreras automatiskt hos Siri som då kan starta eller stänga av med röstkommandon. Se dock till att inte ta något alltför enkelt så det där hindret med att kunna ropa in genom brevinkast eller fönster blir riskabelt igen. Ett andra tips vi fick var att använda oss av en Aqara Switch Mini som knapp för att styra låset på ett smidigt sätt. Nämligen ett tryck för att låsa upp och dubbeltryck för att låsa.
Ett stort tack till jockethebastard för alla tips!
Platstjänster är dock ganska opålitligt som promenerande om man inte rör sig i en rak linje bort från sitt hem. Det reagerar ungefär när man kommit 50-80 meter från sin bostad och råkar man då ta en kortare promenad runt området kan det bli lite svårt för platstjänster att veta om du är på väg hem eller bort. Vid en promenad blev vi ståendes precis där platstjänster brukar registrera ens riktning och detta gjorde att den inte kunde avgöra vilket håll vi var på väg mot. Det slutade med att HomeKit låste och låste upp dörren ett tiotal gånger.
Batteri
När vi mottog det här exemplaret av Danalock V3 HomeKit och startade upp det så låg batteriindikatorn på 95 procent utan att ens ha brukat den. Efter inställningar och lite testande gick detta snabbt ner till ungefär 85 procent. Strax efter den nivån lade vred-assistenten av helt och vi tvingades göra om inställningen för den men den lade av efter ytterligare någon dag igen. Efter promenaden där platstjänster lekte tango med låset slutade alla automationer att fungera med låset och det gick endast att låsa upp och låsa manuellt genom HomeKit.
Batteriindikatorn stod då på ungefär 80 procent och vi försökte lägga in den på nytt i HomeKit tillsammans med en återställning av enheten men det gick inte få automationer att fungera igen. Då bytte vi batteri i enheten och då gick allt perfekt igen så vi misstänker att batteriindikatorn i HomeKit inte går att lita på utan man får helt enkelt se om den börjar bete sig konstigt för olika inställningar för att få någon slags signal om när det är dags att byta.
Men det kan även vara så att batterierna som skickades med till vår enhet var för dåliga då de nya batterier just nu visar 83 procent men utan några bekymmer i användandet. Batteribyte är dock en enkel process där man bara petar bort ett hölje på låset och byter de fyra batterierna av sorten CR123A som kostar ungefär 50 kronor styck.
Sammanfattning
Danalock V3 HomeKit är ett riktigt snyggt smart lås som kan vara det enda låset som fungerar med HomeKit i den här låga prisklassen. Installationen är ganska enkel och Danalock har riktigt bra instruktioner på hur man går tillväga för sitt lås. HomeKit ger både en slags trygghet och möjligheter till spännande automationer i sitt hem och om man inte har något emot att byta batterier för 200 kronor ibland är detta ett enkelt, smart, lås.
➕ Fördelar
Bra pris
HomeKit
Snygg design
Hjälpsamma instruktioner
➖ Nackdelar
Ej uppladdningsbar
Högljudd
Batteribyte svider lite i plånboken
Tillverkare: Danalock
Produkt: V3 HomeKit Scandi
Batteri: 4 stycken CR123A
Ingår: Instruktioner, batterier, installationsmaterial
Pris: 1 690 kronor