Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Allt du behöver veta om iOS 15

iOS 15 och iPadOS 15 släpps idag vid 19:00 så nu är det snart dags att uppdatera och testa på de nya funktionerna.

Idag 19:00 släpper Apple lös iOS 15 till allmänheten och det bjuds på en rad nya funktioner och förbättringar som ni antingen kan läsa om nedan eller spana in vår video där vi går igenom alla nyheter.

Få mer information om dina fotografier

Nu går det att få teknisk beskrivning av dina fotografier genom trycka på ett (i) nere i menyraden. Där kan vi se saker som vilken enhet och optik som användes och mycket mer.

Ha stenkoll på vädret

Väder-appen har fått sig en ordentlig uppdatering och vi kan nu få en bättre överblick över vind, regn, UV, luftfuktighet och mycket mer. Även deras widget ändrar nu utseende baserat på vädret och likaså appen.

Kopiera text från foton

Har du tagit en bild på en faktura eller kanske något annat som du skulle vilja kopiera texten ifrån? Det är nu möjligt genom att hålla fingret på en bild som innehåller text och välja kopiera. Sedan kan du klistra in texten i valfri app och detta fungerar faktiskt riktigt bra. Vi kan även använda kameran direkt i till exempel iMessage genom att hålla in fingret i chattrutan och välja "Text från kamera". Då aktiveras kameran och vi kan kopiera text som sedan klistras in direkt i iMessage.

Förstoringsglaset hittar tillbaka in i iOS

Har du saknat förstoringsglaset som vi hade i tidigare iOS-versioner? Det är nu tillbaka så när vi placerar fingret på text så dyker ett förstoringsglas upp ovanför texten så vi enkelt kan ändra en felstavad text eller lägga till något. Även i alarm har en funktion som funnits innan kommit tillbaka och det är att vi nu kan svepa med fingrarna på ett rullhjul för att ställa våra alarm.

Safari kräver inte längre långa fingrar

Telefonerna har växt de senaste åren och det är inte helt lätt att nå upp till adressfältet i Safari för att skriva in en webbadress. Därför har Apple nu valt att placera adressfältet i botten av skärmen istället. Det tog ett par timmar att vänja sig men nu skulle vi aldrig kunna tänka oss att ha adressfältet i toppen igen. Men skulle man trots allt inte gilla det så går det att placera i toppen igen om man så önskar. På hemskärmen i Safari går det nu att göra det lite mer personligt med en bild också.

Vi kan även i Safari greppa tag i adressfältet med en hand och med ett annat finger kan vi svepa upp för att stänga Safari och öppna till exempel iMessage och dra in länken som vi direkt i en konversation. Det fungerar så klart även i andra appar så som anteckningar och mycket mer.

Notiscenter är förbättrat

Notiser har helt gjorts om för att vi enklare skall få en överblick över vad som har hänt när vi inte har tittat på telefonen på ett tag. Meddelanden från personer blir lite större på låsskärmen medans notiser från andra appar är lite mindre. Varje morgon kan man även få en summering av alla notiser och det går även att tysta notiser temporärt i både appar och iMessage.

Håll dig fokuserad på rätt saker

En ny funktion som Apple kallar Focus kan nu filtrera notiser och hem-skärmar baserat på vad du vill fokusera på just nu. Som ett exempel kan du ställa in att när du jobbar så skall du bara se dina jobb-appar på hemskärmen och inte få notiser från vissa appar som kan störa ditt arbete.

Förbättringar för dig med dubbla SIM-kort

Om du har ett fysiskt SIM-kort och ett eSIM i telefonen så är det nu lite lättare att se och bestämma vilket nummer som skall användas i iMessage. När vi går in på en konversation så kan vi välja vilket SIM-kort som skall användas.

FaceTime får stöd för Spatial Audio

Nu när du ringer ett FaceTime samtal så används Spatial Audio som ger en effekt så ljudet kommer från den delen av skärmen som personen syns på. Det går även att använda porträttläget i videosamtal och blurra bakgrunden om vi inte vill visa vårt stökiga hem. Det finns även ett nytt mikrofonläge där användarens röst separeras från bakgrunds brus så man hörs bättre.

Lite mindre förbättringar:

  • Minnen i foto-appen är nu omgjord och integrerad med Apple Music

  • Skicka inbjudningslänkar till FaceTime-möten både till iOS, Android och Windows-användare

  • Spotlight kan nu söka på saker i fotografier så som personer, scener, objekt eller plats.

Din webbläsare saknar stöd för den här typen av innehåll.

Skriven av Marcus Attefors
Kommentarer
12 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.