Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

CE-standard kostsam för vissa

Alla datorprodukter som säljs i Sverige måste vara CE-märkta, en försäkran ifrån tillverkaren att produkten överensstämmer med de direktiv som finns uppställda. Bland annat innefattar CE-märkningen hög- och lågspänningsdirektiv och EMC (elektromagnetisk strålning) krav. I dag finns det knappt en produkt på marknaden som inte är CE-märkt.

En punkt som många missar eller väljer att förbise är att CE-märkningen bara gäller de enskilda komponenterna och inte gäller om man bygger ihop en dator eller ett externt hårddisk-kabinett. Då kräver föreskrifterna att man testar den nya produkten för att se om komponenterna påverkar varandra på ett sätt som hamnar utanför reglerna - något som faktiskt händer då och då.

99mac har talat med SP, Statens Provnings- och forskningsinstitut i Borås som berättade närmare om vad en CE märkning innebär. Kostnaden för en CE märkning blir cirka 20.000kr för en enklare elektrisk utrustning som ett externt kabinett. Problemet är att varje enskild kombination ses som en separat produkt (exempelvis så kan man ha tre olika kabinett och 15 olika hårddiskmodeller, 10 olika CD-RW modeller och 3 olika DVD-R modeller). Kostnaderna blir då höga för importören/pc-byggaren.

Det är Elsäkerhetsverket som ansvarar för att alla högspänningsprodukter (220v) följer direktiven och innehar CE märkning. Vi talade myndigheten via telefon och diskuterade problemen och kostnaderna involverade med testningen. Dom förklarade att alla produkter skall ha en "överensstämmelse deklaration" ifrån tillverkaren (om vi talar extern firewire hårddisk så är det företaget som monterar i hårddisken i kabinettet).

Detta intyg kan komma ifrån testinstitut som SP men kan också utfärdas av ej behörigt organ (som tillverkaren själv), grundregeln är att testet måste följa "harmoniserad standard".
Tillverkaren har då skadeståndsansvar gentemot slutkund. Produkterna kan också få försäljningsförbud och företaget kan tvingas köpa tillbaka alla levererade produkter ifrån kunderna retroaktivt. Elsäkerhetsverket tar emot tips ifrån kunder som är osäkra på om deras nyinköpta produkter verkligen följer CE standard.

99mac vill poängtera att detta inte påverkar speciellt många produkter som säljs på Macmarknaden, antalet PC byggare som fuskar med CE märkningen är dock omfattande enligt källor inom branschen.

Elsäkerhetsverket

Statens Provnings- och Forskningsinstitut

Kommentarer
11 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.