Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Krönika: Att våga lansera en "punkt noll"

Stora lanseringar och förändringar av sajten är både spännande och skräckinjagande på en gång. Inför lanseringen av 99mac 4.0 var vi ovanligt förberedda med ett par månaders jobb i ryggen och smyglansering för moderatorer en vecka innan vi tryckte på startknappen.

Härligt och hemskt att lansera
Det är både härligt och hemskt att lansera en punkt noll sajt. Man vet att många kommer hoppa högt av glädje men man vet också att 10% kommer skriva som åskmoln på forumet. Vissa tar det personligt och blir uppriktigt förbannade. Andra behöver en vecka på sig att smälta det nya. Oftast är det denna lilla minoritet som syns & hörs mest.

I min krönika 99mac lägger grunden för framtiden berättade jag att vi gjorde oss redo att ta steget till nya vBulletin 4 samt att det innebar att alla sidor på sajten behövde skrivas om från noll. Vi tog tillfället att förnya sajten rejält.

Vid lanseringen av 99mac 4 hade vi ändrat på i princip allting men det var några få punkter som skapade oro - framförallt valet att visa två rader av förhandsvisning vid sökning och i forum-listningarna. Idén var att man snabbt skulle få en överblick av forumtråden utan att behöva klicka på rubriken. Svaren var många och hårda: ta bort nu direkt, annars säger jag upp medlemskapet.

Täta uppdateringar baserade på medlemmarnas åsikter
På första arbetsdagen efter 4.0 lanseringen uppdaterade vi sajten till 4.01 och saker lugnade ner sig rejält. Idag lanserar vi 4.02 och vi har redan börjat sätta planeringen för 4.03 med release 17:e December. Sen stänger vi utvecklingen för jul & nyårsledighet och utvecklingsteamet är tillbaka 3:e Januari igen. Vid horisonten hägrar 4.10 med planerad release 14:e Januari.

I takt med att vi slutar släcka bränder börjar vi presentera nya spännande funktioner som kommer tillföra nya användningsområden för sajten.

Till sist vill jag förklara lite hur vi resonerade vid 4.0 lanseringen:

När förändring blir något farligt
Jag har jobbat som konsult åt ett svenskt storföretag som först nyligen uppdaterade från Internet Explorer 6 - en webbläsare som är väldigt gammal, innehåller massor med buggar och som är allmänt dålig. Anledningen att dom inte bytte var just motståndet från personligheter som ogillar förnyelse som krävde att allt fungerade 100,0% som innan och det tar tid - enormt med tid.

Två år tog det för storföretaget från beslut till uppgradering. I somras hörde jag en historia om folk på ett statligt verk som sjukskrivit sig efter att myndigheten uppdaterat Office paketet till ny version och "inget fungerade längre".

Även om vi alla känner lite skepsis och olust vid förändring så tror jag inte 99mac:are vill tillhöra ovanstående segment.

Apple fegar inte på 1.0
Jag tror jag står bakom en klar majoritet av 99mac medlemmarna när jag säger att vi gärna vill ligga först. Vi vill ha det bästa och vi tycker nästan synd om folk som ännu inte ens har testat "det senaste". Det är 99mac:are som först köpte iPhone när den bara var lanserad i USA och iPad ett halvår innan den lanserades här hemma.

Vi älskar att Apple inte fegar på att vara först även om det innebär att produkten inte alltid är 100% färdig.

Matt Mullenweg skrev:

Many entrepreneurs idolize Steve Jobs. He’s such a perfectionist, they say. Nothing leaves the doors of 1 Infinite Loop in Cupertino without a polish and finish that makes geeks everywhere drool. No compromise!

I like Apple for the opposite reason: they’re not afraid of getting a rudimentary 1.0 out into the world.

Fortsätt ge feedback och positiva kommentarer
Fortsätt ge oss feedback och ge utvecklarna cred för att dom jobbar stenhårt för er - inget motiverar gänget som positiva kommentarer och glada medlemmar

Idag uppdaterar vi till 99mac 4.02:
http://www.99.se/feedback/283037-99mac-4-02-buggar-osnyggheter-feedback-trad.html

Matt Mullenweg: "One point oh"
http://ma.tt/2010/11/one-point-oh/

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.