Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

YouTube-appen försvinner från iOS 6

Från och med iOS 6 kommer det inte längre att finnas en YouTube-app som Apple tillhandahåller. Google kommer däremot att utveckla en egen fristående YouTube-app för App Store.

Apple hade knappt hunnit släppa betaversion 4 av iOS 6 innan det uppmärksammades att YouTube-appen var borta. YouTubes app har funnits med ända sedan iPhone lanserades 2007. Då var den ett viktigt försäljningsargument för Apple eftersom nästan all video på den tiden var Flash-baserad, och den största och viktigaste videosajten var YouTube.

Genom att ta fram en speciella app för YouTube tillsammans med Google (ägare av YouTube sedan 2006) kunde Apple komma runt problemet att visa video på iPhone i rätt format. Google å sin sida började nämligen konvertera om hela sitt stora bibliotek av video till h.264-format, det videoformatet som iPhone var optimerad för.

Snabbspola fram till 2012 och samarbetet mellan Apple och Google har förbytts till rivalitet. Det råder ingen tvekan om att Apple jobbar på att få iPhone och iOS fri från Googles produkter. Speciellt inte sedan iOS 6 presenterades där en av huvudnyheterna var Apples egen app för kartor som ersätter Google Maps, som också funnits med sedan starten. Därför är det också föga förvånande att YouTube-appen nu försvinner.

Kort efter att det blev känt att YouTube-appen var borta lämnade Apple ett officiellt uttalande till The Verge som bekräftade nyheten:

Our license to include the YouTube app in iOS has ended, customers can use YouTube in the Safari browser and Google is working on a new YouTube app to be on the App Store.

Lite senare lämnade även Google ett uttalande:

We are working with Apple to ensure we have the best possible YouTube experience for iOS users.

Detta behöver inte vara en nackdel för Google. De kan nu ta fram en egen YouTube-app som kan utvecklas snabbare och fristående från iOS-utvecklingen. För Google finns nu också möjligheten att bygga in annonsvisning, vilket är den stora inkomstkällan för Google.

För användarna är en fristående app som underhålls av Goggle till stor del positiv, men det innebär sannolikt att det blir mer annonser i fortsättningen.För iOS 5 och äldre versioner av iOS kommer YouTube-appen att finnas kvar.

Kommentarer
5 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.