Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Genomgång av nano-SIM, den nya standarden

Nano-SIM är den nya standarden för SIM-kort som iPhone 5 är först ut med att använda. Samtidigt strävar Apple efter att slippa kortet helt. Operatörerna har nano-SIM redo för kunderna, men för den äventyrlige går det att klippa till själv också.

Det är knappt någon som kommer ihåg det numera men en gång i tiden, när GSM-standarden var ung, var SIM-korten till mobiltelefoner stora som kreditkort.

SIM-korten var ursprungligen lika stora som hela Telia-kortet här.

Bakgrund

Det är European Telecommunications Standards Institute (ETSI) som ligger bakom både GSM och den tillhörande SIM-standarden. SIM står för Subscriber Identity Module och är ett krav som följt med GSM-standarden sedan starten. Kortet innehåller krypterad identifiering av användaren. Genom SIM-kortet autentiseras användaren och kan använda operatörens nät för mobiltelefoni. UMTS är tredje generationens mobiltelefonnät, och det vi i dagligt tal kallar 3G. UMTS är baserat på GSM och använder också SIM-kortet med vissa tillägg till standarden.

I takt med att mobiltelefonerna krympte i storlek behövdes mindre SIM-kort och standarden utökades med mini-SIM, en storlek som snabbt blev den den vanligaste storleken. Mini-SIM var den storlek som användes ända fram till att Apple lanserade iPhone 4 för drygt två år sedan. Den var en av de första mobiltelefonerna med den då nya standarden micro-SIM. Det är samma kretskort som i de större storlekarna, det är bara plasten runtomkring som har mindre yta.

2011 släppte Apple iPhone 4S, en telefon nästan identisk med iPhone 4 i sin design, och även den använder micro-SIM. Apple var dock inte nöjda utan ville krympa SIM-kortet ännu mera inför den helt nydesignade iPhone 5 som släpptes nyligen. Årets iPhone är inte bara annorlunda på utsidan, Apple har också sett över varenda komponent på insidan i jakten på att göra telefonen mindre och lättare. En halv millimeter här och fem gram där gör skillnad totalt sett.

Apple var en av flera stora aktörer som lämnade in förslag på nästa SIM-kortsstandard till ETSI som började titta på förslagen i slutet av förra året. Apples förslag är i mångt och mycket det som till slut blev dagens nano-SIM. Några andra tillverkare, däribland Nokia och Motorola, föreslog en radikalare förändring. Det vinnande förslaget blev dock mest likt Apples, som vi rapporterade om i början av juni i år.

iPhone 5 är hittills den enda mobiltelefonen med nano-SIM-kort på marknaden.

iPhone 5 med nano-SIM-kort.

Nano-SIM är bara en fortsättning på samma trend som förut. Samma kretsar och kontakter, ännu mindre plast. 40 procent mindre totalt sett. Förutom mindre bredd och längd är nano-SIM även aningen tunnare också (0,09 millimeter). Det är det första simkortet som inte har samma tjocklek som de tidigare.

De olika SIM-kortsstandarderna:
Fullstort kort: 85,60 mm x 53,98 mm (0,76 mm tjockt)
Mini-SIM: 25,00 mm x 15,00 mm (0,76 mm tjockt)
Micro-SIM: 15,00 mm x 12,00 mm (0,76 mm tjockt)
Nano-SIM: 12,30 mm x 8,80 mm (0,67 mm tjockt)

Apple vill ha virtuellt SIM-kort

Det har en längre tid funnits rykten om att Apple arbetat på att ta fram virtuellt SIM-kort. Ett sådant innebär att det finns fasta kretsar i telefonen för identifiering men som kan ändras via mjukvara. Därmed behöver kunden inte byta ut ett fysiskt kort och Apple kan spara plats. Trots att ett nano-SIM är försvinnande litet tar det, tillsammans med den lilla kortsläden, ändå upp dyrbar plats i en telefon där varje sparad millimeter är en stor vinst.

I november 2010 publicerade Financial Times en artikel om att flera av Europas ledande mobiloperatörer varnade för att de kunde ta till bestraffande åtgärder mot Apple om företaget introducerade en lösning för virtuellt SIM-kort. Bland annat att genom att dra in subventionerna av iPhone. Så pass hotade kände operatörerna sig av tanken på att inte längre ha samma kontroll över mobilanvändarna som de har idag, genom att de styr aktiveringen och utdelningen av SIM-kort.

Ett år senare, i november 2011, uppmärksammade Patently Apple som specialiserar sig på Apples patentansökningar att amerikanska patentverket hade publicerat en ansökan från Apple om att skapa virtuella SIM-kort.

En del av Apples patentansökan om virtuellt SIM-kort.

Apple jobbar alltså aktivt på tekniken bakom virtuellt SIM-kort men i och med att de pushade för nano-SIM-standarden och inte har släppt någon produkt med virtuellt SIM-kort kan det antas att det bara är på planeringsstadiet ännu, av ett eller annat skäl.

Klippa till eget nano-kort

För den som hunnit lägga vantarna på en iPhone 5 men av någon anledning inte har ett nano-SIM-kort uppstår då frågan om det går att klippa ner ett mini-SIM- eller micro-SIM-kort till nano-SIM-kortets storlek. Svaret är att det går men att det kanske inte är att rekommendera.

Även om nano-SIM-kortet är något tunnare än tidigare SIM-kort har det inte varit några problem att få in ett klippt kort i en iPhone 5, enligt de som testat. Risken är möjligen att det kan fastna eller vara svårare att få ut senare.

Telia avråder på sin blogg från att klippa till nano-SIM-kort själva och hänvisar till sin kundtjänst som kostnadsfritt skickar ut nano-SIM-kort. Telia skickar även ut nano-SIM-kort i förväg till alla som tecknat nya abonnemang vid beställning av iPhone 5 och har korten i sina butiker.

De övriga operatörerna skickar med nano-SIM-kort till de som köper iPhone 5, men för den som köpt sin telefon på annat håll kan det tillkomma en kostnad. Telenor tar till exempel 250 kronor för ett nytt SIM-kort (vare sig det är nano eller annan storlek). De verkar vara flexibla ibland, Tre uppger att det kostar 250 kronor men vi har en rapport i forumet om en medlem som fått det kostnadsfritt trots att denne köpt sin iPhone 5 i Apples butik i Täby.

För dig som sitter med en iPhone 5 och ännu inte fått tag i ett nano-SIM-kort eller inte vill köpa ett är saxen ett alternativ, men var införstådd med att det sker på egen risk. Fel klippt och det kan vara... klippt.

Utdrag ur den utskrivbara guiden för att klippa till nano-SIM-kort.

Det finns mallar på nätet att ladda ner och skriva ut. Det bästa exemplet vi hittat är en guide av Christian von der Ropp som finns att ladda ner här. Skriv ut PDF:en på ett A4-papper för korrekt storlek.

Ett annat tips är att utgå ifrån den lilla SIM-kortssläden som följer med iPhone 5 för att rita upp var på kortet kanterna ska gå. Det kan vara värt att notera att det är okej att klippa i ytterkanterna av metallen som utgör kontakterna, om det området är större än nano-SIM. Så länge man inte klipper i själva kretsarna som sitter längre in mot mitten av kontakterna.

För den som känner sig säker på handen går det också att klippa utan mallar, i vår tråd om göra ett nano-SIM av ett micro-SIM har flera medlemmar framgångsrikt klipp till sina kort.

Med den goda tillgången på nano-SIM hos operatörerna är ett riktigt nano-SIM-kort fortfarande den enklaste och tryggaste vägen att gå.

Kommentarer
6 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.