Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Läs på innan köp

KRÖNIKA. Allt eftersom datamängderna växer i hemmen så blir det allt viktigare med att ha pålitlig lagring. Jag tänkte ta den enkla vägen och bygga upp en smidigare lagring, med rent katastrofala resultat.

Jag får ofta frågan varför jag har stora lagringslösningar som Xserve Raid hemma. Det frågade jag mig också, och eftersom minnet är kort så bestämde jag mig under hösten för att göra både miljön och min elräkning en tjänst och skala ned server-installationen hemma till förmån för något mindre och smartare. En Mac Mini fick bli server och två stycken G-Technology Raid med dubbla hårddiskar på två terabyte vardera fick bli min lagringslösning.

Jag köpte dem via Apple Store och leveransen var som det brukar både smidig och trevlig. Och G-Technology gödslar verkligen med kablar - alla former av anslutningskablar som passade i enheten följde med och eftersom utseendet på enheterna också matchar Apples grejer så var prislappen, strax under 4000 kronor, något jag var beredd att leva med.

Så långt såg allt bra ut. Men det är lätt att missa ett par saker. Det ena är att denna modell med Firewire 800-anslutning (som inte säljs via Apple Store längre) inte speglar diskarna utan stället använder raid0, vilket innebär att informationen skrivs på båda hårddiskarna som om det vore en enda. Om en disk går sönder, så riskerar du att tappa all information.

Det andra är att G-Technologys diskar tycks ha ett stort problem med att anslutas i en kedja, alltså flera Firewire 800-diskar efter varandra. Om man sätter en annan Firewire 800-disk före en G-Technology raid-enhet så fungerar det utmärkt, men två G-Techology raid-enheter efter varandra resulterar i att en av diskarna helt sonika kopplar bort sig från din dator när du som minst behöver det.

Om jag är besviken? Dels på mig själv, som antog att en produkt som kallar sig "Raid" skulle spegla informationen och inte sprida ut den på båda diskarna, och dels att en av diskarna rasar inom ett par månader efter köpet. För mig återstår det nu att lämna in disken till ett företag som hämtar ut informationen, och sedan återgår jag till att köra Xserve Raid och min Xserve G5 igen - en lösning som fungerade klockrent i flera år och som, ta i trä, aldrig orsakat mig några dataförluster över huvudtaget.

Ska du köpa lagring som håller, se till att göra din hemläxa först. En enkel sökning på nätet hade gett resultat som detta.

Mitt råd till dig som funderar på att skaffa dig lite smartare lagring: undvik G-Technologys produkter tills vidare.

Skriven av Joacim Melin
Kommentarer
42 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.