Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Bild: Joacim Melin

Rejält stativ för Macbook Pro

Ett stativ för bärbara datorer kan göra ergonomiska underverk för rygg och nacke. Vi har testat ett från Cooler Master vid namn Jas Pro som är särskilt framtaget för Macbook Pro.

Stativ för bärbara datorer finns det givetvis massor av på marknaden, och när man väl köpt ett tenderar det att bli kvar på skrivbordet länge. Vissa produkter bygger på att datorn står i princip i samma vinkel som den hade gjort på skrivbordet, men hålls på plats på stativet med lätt klistriga gummikuddar. Den konstruktionen tenderar att förvandlas till en fara för datorn då klistret på gummikuddarna torkar ut efter några år och datorn helt sonika kan glida av stativet och ner på bordet, eller golvet om det vill sig väl.

Andra konstruktioner som exempelvis Jas Pro från #Cooler Master bygger på att datorn ställs i ett närmast upprätt läge och står på plats genom sin egen tyngd. Det som gör Jas Pro lite speciellt är att det är specialgjort för Macbook Pro. Detta syns både i själva utformandet, som är minst sagt rejält, och som till utseendet matchar #Macbook Pro riktigt bra, och också i att det verkligen håller datorn på plats. Att Jas Pro är gjort i aluminium är sannerligen ingen nackdel, och de gummilister som sitter på baksidan mellan dator och stativ fungerar mer som ett repskydd snarare än att hålla datorn på plats.

Vi har testat Jas Pro med en 17-tums Macbook Pro av 2009 års modell och stativet fungerar utmärkt med denna modell. Vi har även testat #Jas Pro med en 2011 års modell av en 13-tums Macbook Air och även där fungerar det, men den betydligt tunnare Macbook Air finner sig inte riktigt hemma i detta stativ, utan det är till de tjockare Macbook Pro som Jas Pro kommer mest till sin rätt.

Med ett rekommenderat pris på 600 kronor är detta kanske inte det billigaste stativet på marknaden, men det gör jobbet väl och kan sannolikt också förlänga livstiden för din Macbook Pro då luftflödet under datorn blir betydligt bättre när den får lämna bordsytan.

Kommentarer
9 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.