Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Bild: Joacim Melin

Fixa i vardagsrummet

Bygg en egen mediaserver med Apple TV och Itunes

Hur svårt är det att bygga en egen mediaserver som fungerar med OS X, IOS och Apple TV? 99mac visar vägen till en mediaserver som är lätt att underhålla och som fungerar i vardagen.

Dina mediafiler

Att basera ditt mediacenter på Itunes innebär inte enbart fördelar utan också nackdelar. Den största nackdelen är att Itunes inte klarar av att hantera vilka mediaformat som helst. Grundregeln för mediafiler och Itunes är att om de bygger på format som mov, m4v, eller mp4 fungerar de med Itunes. Det finns dock begränsningar även där när det gäller hur filerna är kodade. Om filerna inte fungerar i Itunes behöver de konverteras till rätt format, vilket vi återkommer till senare i denna artikel.

Importera material till Itunes

Om du redan har en samling filer med musik och filmer i rätt format kan du enkelt importera dem till Itunes genom att markera dem och dra in dem i Itunes. Värt att notera är om du har filerna på hårddiskar och vill att de ska fortsätta lagras på samma ställe bör du ändra i inställningarna för Itunes.

1. Gå till menyn Itunes och inställningar. Välj fliken Avancerat.

2. Avmarkera att filerna ska kopieras till Itunes-biblioteket vid import. Genom att också avmarkera Ordna mappen Itunes Media får du själv organisera dina filer som du tycker är bäst.

När du importerat dina filer kommer du snart att se att en del videofiler inte ligger på rätt ställe. Tv-serier kan ha sorterats som filmer exempelvis.

Vid import och kodning av videofiler lägger man till information som kallas för metadata, det vill säga information om den information som finns i en videofil. Metadata kan innehålla vilken typ av fil det är (film, tv-serie, musikvideo, och så vidare), information om skådespelare, filmens längd, upplösning, kvalitet och en bild som visar innehållet för att nämna några exempel.

Om man vill lägga in metadata manuellt kan man göra detta via Itunes genom att ta fram information om en fil (markera filen och tryck cmd-i).

I denna dialogruta kan du mata in information om en film eller ett avsnitt av en tv-serie (säsong, namn på avsnitt, skådespelare, och så vidare), lägga in en omslagsbild till filmen eller tv-seriens avsnitt och sortera in filen i rätt kategori i Itunes.

Konvertera till rätt format

Att importera mediafiler som inte stöds av Itunes innebär att de först måste konverteras. Det finns program som är gratis, exempelvis Handbrake, och program på App Store som exempelvis Iflicks för 149 kronor.

I denna guide kommer vi utgå från dessa två program. De är på många sätt lika, men skiljer sig också på vissa områden när det handlar om vissa funktioner. Utan att gå in för mycket på detaljer klarar #Handbrake och #Iflicks av att göra samma saker – nämligen att koda om mediafiler till format som fungerar bra med exempelvis en viss generation av #Apple TV eller en viss modell av Ipad. I grund och botten är inställningarna för respektive enhet anpassade efter vilken upplösning skärmen i en Ipad Mini eller en Iphone 4S har, för att ta två exempel. Genom att dra ner upplösningen skapar du mindre mediafiler som passar bättre i en mobil enhet som har begränsad lagringsyta.

När du konverterar mediafiler ska du välja den högsta upplösningen som din Apple TV klarar. Detta av den enkla anledningen att du inte vill behöva skala upp materialet för att fylla ut din tv-skärm, medan din Ipad eller Iphone kan skala ner materialet utan att det känns störande.

I vårt exempel nedan är det en videofil med 720p-upplösning och vanligt stereoljud i mkv-format som ska konverteras till ett format som fungerar med tredje generationens Apple TV.

1. Välj fil som ska konverteras till annat format genom att klicka på Source uppe i vänstra hörnet i applikationen.

2. Välj vilken enhet materialet ska kodas för. I vårt exempel är det den senaste modellen av Apple TV, AppleTV 3.

3. Välj var filen ska sparas och vad den ska heta. Ändra inte de tre sista bokstäverna efter punkten i filnamnet, i vårt exempel m4v.

4. Du kan nu antingen lägga till filen till en kö genom att klicka på Add to Queue. Du kan se hela kön genom att klicka på Show Queue.

5. När du är klar kan du klicka på Start uppe till vänster i menyn.

I Handbrake är det inte svårare än att öppna filen, döpa den nya versionen av videofilen och ange till vilket format den ska konverteras. Det går att finjustera inställningarna ned i minsta detalj, men överlag fungerar det bra med de färdiga mallarna i Handbrake. En fördel med Handbrake är att applikationen kan importera direkt från en dvd-skiva. Programmet kan också ta med undertexter, vilket är trevligt. Däremot klarar den inte av Blu-ray-skivor, som kräver andra programvaror.

Iflicks

1. Lägg till en videofil för konvertering.
2. Ta bort den senast tillagda filen i fönstret.
3. Information om markerad videofil.
4. Sök efter metadata. Användbart om Iflicks inte själv klarar av att hitta information om en film eller ett avsnitt i en tv-serie.
5. Länk till metadata om videofilen.
6. Se videofilen innan konvertering.
7. Ladda om information.
8. Starta konverteringen.

I Iflicks har man inte samma flexibilitet som i Handbrake när det gäller inställningar och finjusteringar. De mallar som finns räcker långt för senare modeller av Apple TV, Iphone, Ipad och Iphone och där Iflicks tappar gentemot Handbrake i flexibilitet tar det igen när det gäller hantering av metadata. Iflicks klarar heller inte av import direkt från dvd- eller Blu-ray-skivor.

Skådespelare, omslagsbild, handling och en uppsjö av övrigt information om en film eller ett avsnitt av en tv-serie laddas ned automatiskt och bakas in i filen som skapas när konverteringen sker.

Som extra bonus importeras filen till Itunes per automatik och kan också sparas ned där dina övriga mediafiler redan lagras.

Vad bättre är så syns all information som du ser i bilden ovan när du bläddrar runt bland tv-avsnitten eller filmerna via din Apple TV, Ipad eller Itunes i en annan dator.

För bästa resultat vid exempelvis import av dvd-filmer rekommenderas båda programmen. Importera med Handbrake och snygga till filen med Iflicks, helt enkelt.

Hemmadelning

1. Starta Itunes på din mediaserver och välj Arkiv-menyn. Välj därefter Hemmadelning och Slå på Hemmadelning.

2. Fyll i ditt Apple ID och dess lösenord. Klicka sedan på Slå på Hemmadelning.

I samband med IOS version 4.3 införde Apple en ny funktion kallad #hemmadelning. Tidigare fick den äldre generationens Apple TV ansluta sig till Itunes via ett förfarande där en kod visades på din tv som sedan skulle matas in i Itunes för att på så sätt para ihop de två enheterna. Det var visserligen snyggt när hela processen var avslutad då man i Itunes såg vilken Apple TV som var ansluten till vilken dator.

Hemmadelning aktiveras i Itunes och funktionen är kopplad till ditt Apple-ID som du exempelvis använder för att köpa appar i App Store.
Maximalt fem datorer (Mac eller pc) kan vara anslutna till samma Apple-ID via hemmadelning och man kan sedan kopiera och synkronisera material mellan olika datorer som är anslutna till samma hemmadelningskonto. En Apple TV räknas som en IOS-enhet i detta sammanhang. Materialet kan vara så väl egenhändigt importerat material som köpt material från Apple och Itunes.

"Ok, så det var datorerna", tänker du kanske. "Ipad och Iphone då?" Apples portabla enheter räknas inte till de maximalt fem datorer som kan använda hemmadelning. Man kan inte kopiera material från eller till en IOS-enhet via hemmadelningsfunktionen.

Kommentarer
74 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.