De största nyheterna i IOS 7

IOS 7 innebär inte bara ny design utan är även fyllt med nyheter. 99mac har samlat ihop de största förändringarna här.

Det stora samtalsämnet efter Apples presentation av #IOS 7 under keynoten vid #WWDC i San Francisco på måndagen var den helt nya designen, men det var inte den enda nyheten. Systemet, som släpps till hösten, har även ett antal nyheter och förbättringar.

Control Center för snabba inställningar

Ända sedan IOS kom har det funnits önskemål om att snabbt få tillgång till de viktigaste inställningarna. Tidigt kom det som tredjepartslösningar för telefoner upplåsta med #jailbreak, men hittills har Apple inte erbjudit det, inte förrän nu med Control Center i IOS 7.

Genom att dra från underkanten av skärmen visas en kontrollpanel med ett antal inställningar som till exempel flygplansläge, Bluetooth, Wifi, stör ej, ljusstyrka, mediakontroller och mycket annat. Control Center är tillgängligt även från låsskärmen.

Notiscenter med flikar och idag-sida

I IOS 7 har Apple förbättrat Notiscentret som nu är uppdelat i tre flikar varav den första är mest intressant. Det är en speciell idag-sida som samlar info om vad som gäller för dagen, samt en liten titt på morgondagen.

Multitasking uppdaterar appar smart

Multitasking, det vill säga att IOS tillåter flera pågående processer samtidigt, har funnits i en kontrollerad form sedan ett tag tillbaka. I IOS 7 har funktionen förbättrats avsevärt och systemet lär sig användarens vanor. Om användaren exempelvis öppnar Twitter varje morgon vid åtta ser nya IOS till att appen redan är uppdaterad innan den öppnas. Om en annan app används flitigt hela dagen ser systemet till att den tilldelas bakgrundsprocesser oftare så den ständigt är uppdaterad. Om en app får ett pushmeddelande tilldelas appen också bakgrundsprocesser så att den kan uppdatera sig i bakgrunden.

För att spara på batterierna kan uppdateringar köas av IOS och utföras när telefonen ändå är aktiv, som till exempel när Wifi är igång och används.

Safari visar mer innehåll, får helt nya flikar

Webbläsaren Safari har fått ett helt nytt gränssnitt. Det gemensamma sök- och adressfältet blir mindre vid skrollning och knappar göms och visas bara vid skrollning. Navigering framåt och bakåt sker med svepning av fingret. Flikar ser helt annorlunda ut, som "Cover Flow" fast snett uppifrån och en flik stängs genom att svepas åt sidan.

Safari har även fått ett antal funktioner från sin motsvarighet i OS X Mavericks. Delade länkar från vänner på sociala medier går att se, läslistan kan skrollas igenom med artiklarna efter varandra och lösenord kan fyllas i och genereras genom Icloud-nyckelringen.

Dela filer till andra med Airdrop

Varje app som har en knapp för att dela ut bilder, videoklipp, kontakter, texter med mera kan även dela direkt till andra användare i din fysiska närhet med IOS 7 via Airdrop. Det är bara att markera en kontakt och en förfrågan skickas till den personen som får acceptera om den vill ta emot det du vill skicka. Som förval är du tillgänglig automatiskt för alla dina kontakter, men via Control Center kan du snabbt byta till att vara tillgänglig för alla.

Precis som för Airdrop i nuvarande OS X sker anslutningen direkt mellan enheterna via Wifi och överföringen är krypterad. Det är bara Iphone 5, fjärde generationens Ipad, Ipad mini och femte generationens Ipod Touch som har det tekniska stödet som krävs för direktanslutning över trådlöst nätverk.

Kamera med filter och kvadratiska bilder

Ett återkommande tema i IOS 7 är att Apple lägger till funktioner i systemet som tidigare varit populära i tredjepartsappar och det märks inte minst i kamera-appen som fått tillskott av både filter och kvadratiska bilder, utöver ett helt nytt gränssnitt. En finess är att filtren visas i realtid så att de kan väljas innan bilden tas.

Bilder visas som samlingar, händelser och årtal

Ett praktiskt problem för många är att kamerarullen på Iphone bara blir allt mer fylld med bilder och svår att hitta i. I IOS 7 har Apple äntligen lagt till bättre organisering. Bilder kan visas uppdelade på samlingar, händelser och årtal. Samlingar innebär Apple utnyttjar informationen som tid och plats för att gruppera bilderna på ett smart sätt.

Delade bildströmmar i Icloud har också fått ökad funktionalitet. Det går att dela bilder till vänners bildströmmar och det går att kommentera och se kommentarer direkt i Bilder-appen. Det finns en aktivitetsström som visar ens vänners uppdateringar i delade bildströmmar och kommentarer som skrivits. Det går även att dela videoklipp med IOS 7.

Itunes Radio strömmar musik utvald för dig

Den omtalade radioliknande tjänsten Itunes Radio för strömmande musik från Apple som varit ett samtalsämne länge i ryktesvärlden såg dagens ljus under Apples keynote vid WWDC. Det är en tjänst som spelar musik från Itunes Music Store strömmande baserat på vilken typ av musik man har och gillar. Det finns funktioner för att skapa olika radiokanaler och för att justera om fokus ska ligga på hits eller att upptäcka ny musik. Dessvärre är tjänsten än så länge bara för den amerikanska marknaden och det är oklart när den lanseras i Sverige.

Siri får nytt utseende, nya röster och fler källor

Apple har givit röstfunktionen Siri ett nytt gränssnitt i IOS 7 och även nya kvinnliga och manliga röster. Resultat ska komma snabbare och från fler källor, som till exempel Bing, Wikipedia och Twitter. Resultat visas direkt i Siri istället för i andra appar. Om Siri kommer på svenska är fortfarande oklart, Apple har bara sagt att fler språk kommer så småningom.

App Store uppdaterar appar automatiskt

Butiken för appar, App Store, får i IOS 7 fler möjligheter att hitta nya appar. Det finns en lista på appar som är populära beroende på var man befinner sig geografiskt och en ny kategori för att hitta barn-appar baserad på barnets ålder. App Store kommer även att uppdatera appar helt automatiskt i IOS 7.

Hitta min Iphone gör telefonen mindre stöldbegärlig

Hitta min Iphone är en existerande funktion som kan användas för att lokalisera var en telefon befinner sig rent fysiskt, vare sig den ligger i soffan hemma eller blivit stulen på fiket. I det sistnämnda fallet har Apple lagt in några nya funktioner i IOS 7 som förhoppningsvis ska bidra till minska stöldbegärligheten ytterligare. För att kunna stänga av funktionen Hitta min Iphone eller för att radera telefonen krävs i IOS 7 inloggning med ägarens Apple-ID. Det gäller även för återaktivering av telefonen. Den kan också fortsätta visa ett specialskrivet meddelande även efter att den blivit raderad.

IOS specialanpassas för bilar

En funktion i IOS 7 som inte kommer förrän 2014 är "IOS i bilen", ett sätt integrera Iphone 5 med bilar. Det kräver stöd från biltillverkaren och om det finns kan skärmen från Iphone visas i bilens egen bildskärm om det finns en sådan. Där kan bland annat inkommande samtal, meddelanden och kartor visas. För ökad säkerhet finns också "Siri Eyes Free" som använder Siri för att till exempel kunna läsa upp inkomna meddelanden och diktera ett svar, helt utan att släppa blicken från vägen.

Fler funktioner och lansering

Utöver de huvudfunktionerna som nämnts ovan kommer det även ett gäng andra mindre förbättringar och nya funktioner. Även utvecklare av appar får tillgång till nya möjligheter.

IOS 7 finns i betaversion till utvecklare men det dröjer till hösten innan det släpps. Det kommer att fungera på Iphone 4 och senare, Ipad 2 och senare, Ipad Mini samt femte generationens Ipod Touch.

Kommentarer
14 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.

Nu har Apple haft sitt oktober-event med nya datorer. Till de nya datorerna måste vi ju också ha en ny version av macOS, här är Monterey.

Trots att vi inte officiellt kan köpa HomePod mini i Sverige är det en ganska populär produkt bland de största fansen, nu kommer den i fler färger.