Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Ipad och Iphone till stranden med skal från Lifeproof

Lifeproof gör tåliga skal för Iphone och Ipad som är helt vattentäta. 99mac testar att blötlägga Fre för Iphone 5 och det speciella Nüüd för Ipad som lämnar öppet för skärmen.

Apples produkter ligger ofta i framkant av design och produktutvecklingen, men på åtminstone ett område har de hittills inte visat framfötterna och det är tålighet. Iphone 4 och 4S har baksida av glas som många användare av misstag krossat när telefonen glidit ur fickan. Iphone 5 har ett tåligare metallhölje, men det blir snabbt kantstött och nött, speciellt den svarta modellen. Telefonerna har ändå en viss stöttålighet, men när det gäller fukt är det sämre. Här har konkurrenterna oftast bättre lösningar direkt ur kartongen. Till exempel har Sony satsat på detta område med Xperia V som är helt vattentät och dammtålig.

Iphone och Ipad är bärbara produkter tänkta att användas överallt, ändå är de illa förberedda på fuktiga, smutsiga och dammiga miljöer. Det tar emot att ta med Ipaden till stranden eller Iphonen på kanotutflykten eftersom minsta vattenstänk riskerar att förvandla den till en dyr tegelsten, speciellt som garantin inte täcker vattenskador.

Behovet av bättre tålighet finns definitivt, men Apple har hittills förlitat sig på att tredjepartstillverkare tar fram skydd att användas med företagets produkter. En sådan tillverkare är #Lifeproof som specialiserat sig på tåliga skal för telefoner och surfplattor. De tillverkar skal för Iphone och Ipad som utlovar både stöttålighet och inte minst komplett skydd mot vatten.

99mac har fått låna två skal som vi testat, det ena är Fre för Iphone 5 och det andra är Nüüd för Ipad.

Fre för Iphone 5

Lifeproof Fre för Iphone 5 är ett heltäckande skal för Iphone 5 med en tunn plastfilm som täcker framsidan och är genomskinlig för själva skärmen. Skalet har robusta kanter och baksida av svart plast som står emot omild behandling. Det är helt tätt och öppningarna för Lightning-kontakten och hörlursutgången är också tätade. Kameran på baksidan är täckt med en speciell glaslins som inte ska försämra kvalitén på bilder tagna med kameran, enligt tillverkaren.

Till skalet medföljer en speciell hörlursadapter som skruvas in i skalet för att sitta tätt och hörlurarna ansluts därefter till adaptern. Det medföljer även en putsduk för att putsa telefonen ren innan den placeras i skalet.

Nüüd för Ipad

Medan Fre är ett traditionellt heltäckande skal har Lifeproof Nüüd för Ipad däremot en mera omtalad lösning. Namnet anspelar på engelskans "nude", det vill säga naken, och det är precis vad skärmen är med Nüüd-skalet. Genom att sluta an helt tätt runt kanterna anser sig Lifeproof kunna erbjuda vattentätt skydd samtidigt som skärmen är helt exponerad och kan användas som vanligt för bästa känsla. Företaget tillverkar även ett Nüüd-skal för Iphone för den som vill ha motsvarande lösning till telefonen.

Nüüd består av en öppen ram för framsidan av Ipaden och ett bakstycke som ramen fästs i. Ramen i testet var vit men finns även i svart för att matcha den Ipad som används. Bakstycket har en ram i grå plast och en genomskinlig baksida i plast. I båda delarna sitter en blå gummilist, en så kallad O-ring, en liten men helt avgörande del för att hålla skalet vattentätt.

Det finns vissa specialöppningar som alla är helt täta. En plugg kan skruvas upp för hörlursutgången där en adapter kan placeras för att kunna ansluta hörlurar och ändå hålla skalet helt tätt. För kameran på baksidan finns också här en glaslins som enligt tillverkaren inte ska försämra kvalitén på bilder tagna med kameran.

Högtalaröppningen har en speciellt utvecklad lösning som vid en första anblick ser ut som ett finmaskigt nät, även det ska vara tätt och enligt Lifeproof är detta det enda skalet som utnyttjar håligheterna i skalet vid högtalaren på ett sätt som ska ge ett bättre ljud.

I förpackningen finns förutom skalets fram och baksida även ett stativ i rökfärgad genomskinlig plast för att smidigt placera Ipaden i lämplig vinkel. Stativet fungerar också som täckande lock för skärmen när Ipaden transporteras. Det finns dessutom en slags Ipad-attrapp i form av en plastdel som används istället för en riktig Ipad vid första testet av vattentåligheten.

Förberedande test av vattentålighet

Både för Fre-skalet till Iphone och Nüüd-skalet till Ipad kommer med instruktioner om att testa vattentåligheten innan de används på riktigt. Fre-skalet monteras ihop enligt anvisning precis som vanligt fast bara tomt. Nüüd-skalet, som är öppet, använder sig av den speciella Ipad-atrappen som placeras i skalet istället för en riktig Ipad när det ska monteras ihop.

Båda skalen ska sänkas ned i vatten, men instruktionerna är lite olika. Fre-skalet till Iphone ska ligga en hel timme medan Nüüd-skalet till Ipad bara ska ligga i 30 minuter, men på 30 centimeters djup.

Det sistnämnda kravet på ett visst djup var ett oväntat svårt hinder att lösa vid testet. Skalet är för stort för att rymmas på botten av en hink och det fanns inget badkar eller liknande att tillgå. En diskho fick duga, även om det bara blev 10-15 centimeters djup. För att sänka skalen till botten behövs tyngder också, gedigna mortlar i sten fungerade bra.

Under tiden skalen är under vatten ska de noga observeras så det inte stiger upp bubblor, vilket skulle betyda att de inte var täta i så fall. När tiden har gått tas skalen upp, torkas av och öppnas för att inspekteras noga så inget vatten läckt in.

Enligt min bedömning klarade sig båda skalen utan att läcka in vatten. Det fanns några små små droppar här och var i Nüüd-skalet, men de kom troligen från kanterna eftersom det krävs relativt mycket kraft för att separera delarna och kvarvarande vatten i de yttre håligheterna då kunde hamna i skalet.

Test på allvar

Nästa steg var ett skarpt test av hur vattentäta skalen var. Det ska sägas att det var med en lätt nervositet jag placerade en Iphone 5 (inköpspris nästan 8 000 kronor) i Fre-skalet och en Ipad av fjärde generationen (inköpspris drygt 4 000 kronor) i Nüüd-skalet och tog med mig dem till stranden.

Mitt tidigare förberedande test gav mig dock ett visst lugn, det kändes seriöst att det ingick i instrukionerna. Lägg därtill att Lifeproof tar löftet om vattentätt skydd på stort allvar. Samtliga exemplar som säljs har genomgått och fått godkänt på ett vattentest internt hos företaget. Slumpmässigt väljs dessutom vissa skal ut för vidare testning av oberoende testare.

Stranden är den perfekta testmiljön då där finns både vatten, men även finkornig sand. Inget som är önskvärt i exklusiv finelektronik. Lifeproof utlovar vattenskydd ner till två meters djup för båda skalen, men det troliga scenariot är inte att de ska användas på botten av en bassäng utan främst till för att att kunna använda prylarna i närheten av vatten utan att vara livrädd för att minsta stänk ska förstöra dem.

Eftersom Fre-skalet är heltäckande och relativt litet kändes det inte så farligt att testa att placera Iphonen i det strömmande vattnet av en bäck eller i vattnet längs strandkanten. Läskigare var det däremot med Ipaden i Nüüd-skalet eftersom dess glasskärm var helt exponerad. Det ska vara säkert, men det kändes instinktivt fel att se vatten och sand rinna över den oskyddade skärmen.

En lustig effekt som överraskade lite var att vattnet kunde påverka touchskärmen om den var aktiv. Det märktes speciellt när jag skulle fotografera enheterna och skärmarna var halvt nedsänkta i vattnet. Det var ett himla sjå att försöka få 99mac:s webbsidor att visas då varje liten våg hade en tendens att klicka på länkar, öppna nya flikar och så vidare. Bottenvikens bräckta vatten lyckades till och med markera ett ord på Iphones skärm, kan hända är havet mera levande än vi tror?

Testet gick hursomhelst bra och ingen Apple-produkt visade tecken på att ta skada av badandet. Det är nästan lite magiskt att kunna använda så pass ömtåliga prylar i en normalt sett förbjuden miljö.

Det är viktigt att vara noga med rengöringen efteråt, det får inte finnas kvar några rester av smuts eller till exempel sand på delarna, speciellt inte längs O-ringarna. Alla delar ska sköljas av i rent vatten och torkas. Det är lite omständligt, men krävs för att inte riskera vattenskada nästa gång.

I praktiken – Fre för Iphone 5

Fre fungerade i stort sett bra. Det höll vatten och sand borta som utlovat och det tillför dessutom ett robust skydd mot stötar och fall.

Plastfilmen som täcker skärmen gör att skärmen går att använda även med skalet på, men det är inte perfekt. Filmen är i sig inte helt platt utan är aningens böljande så att säga. Det är inga stora variationer, men det fanns områden på skärmen där beröringen inte gick fram vid normal användning och det istället krävdes aningen hårdare tryck med fingret. Det går att leva med, men kan vara störande. Dessutom känns inte den ojämna plasten fullt så proffsig, även om det är svårt att göra den här typen av skal perfekt.

Det var inga problem alls att prata och lyssna genom skalet. Vid jämförelse av bilder tagna med och utan skalet syntes ingen skillnad, glaslinsen verkar fungera som utlovat. Knapparna på skalet fungerade, om än lite tröga då det är kraftig plast. Hörlursadaptern fungerade också bra.

Lifeproof marknadsför skalet som "en nätt och snygg profil som knappt ökar storleken på din enhet" , men det är att tänja på sanningen en aning. Efter att ha använt Iphone 5 i nästan ett år utan skal blev telefonen märkbart klumpigare. Med det sagt, för att vara ett skal avsett att vara tåligt och väderskyddat är det ändå relativt smidigt.

I praktiken – Nüüd för Ipad

Vägen från uppackning av Nüüd-skalet tills det är färdigt att användas kan kännas lite väl lång med förhandstestet i vatten innan och noga kontroller av alla delar och så vidare. Ändå känns det bättre att ha gjort det innan man ger sig in på att doppa sin Ipad i vatten, speciellt när skärmen är helt exponerad utan skydd och allting hänger på att skalet håller tätt runtom.

Nüüd-skalet känns väldigt robust och välbyggt och det krävs oväntat mycket kraft för att sammanfoga ramen med bakstycket tills allting knäppt på plats. På vårt testexemplar uppstod en viss oro över att det ena övre hörnet inte kändes fullt så tajt som det borde, men då det inte läckte in vatten varken vid förhandstestet eller det riktiga testet verkar det inte vara någonting som påverkat funktionen.

Om en Iphone känns oskyddad utan skal på en strand är det ingenting mot vad en Ipad känns, de flesta som överhuvudtaget tar med sin Ipad utanför dörren har någon form av skal eller fodral för att skydda den. Med Nüüd handlar det inte i första hand om att kunna använda Ipad i badet (även om det går utmärkt) utan att ha ett generellt skydd mot vatten, damm, fall och stötar. Skärmen är visserligen oskyddad, men om Nüüd köps i paketet med stativet fås även ett skydd för skärmen när den inte används.

Det går inte att komma ifrån att friheten att använda skärmen helt utan mellanlager är ett stort plus. Detta gäller i ännu högre grad för Ipad än för Iphone eftersom halva grejen med en Ipad är just den härliga touchskänslan. Eftersom skärmen inte är täckt är det också mera okej att ha på skalet nästan hela tiden, speciellt om man ofta tar med sig Ipaden. Har den varit utsatt för mer extrem behandling som klorvatten eller saltvatten ska den dock tas isär i delar, sköljas och torkas innan den kan användas igen.

Knappar och annat fungerade som de skulle, med undantag för att det efter ett tag kom in sand i hemknappen när skalet användes på stranden och den slutade fungera tills den hade rengjorts hemma. Genomsläppet av ljud från högtalaren fungerar bra, men ljudet blir något burkigare än utan skalet på.

Slutsats – Fre för Iphone 5

Lifeproof Fre för Iphone 5 är ett bra skal för den som vill kunna ta med sig telefonen i miljöer som man normalt sett undviker. Det känns välbyggt och skyddar mot stötar och fall samt ger ett fullgott skydd mot smuts och vatten.

De flesta funktioner fungerar som vanligt, samtal, fotografering med mera. Enda irritationsmomentet är den något ojämna plastfilmen på skärmen som vid enstaka tillfällen krävde extra kraft för att fungera.

Fre för Iphone 5 är inte ett skal som alltid sitter på, riktigt så smidigt är det inte, men när det behövs är det mycket bra att ha till hands. Friheten att kunna sitta vid poolen med telefonen eller lägga ned den direkt på sanden ska inte underskattas.

Priset för skalet varierar ute i handeln, från 600 kronor upp till över 1 000 kronor i vissa butiker. Kolla in Prisjakt för aktuellt pris. Även till det lägre priset är det en del pengar för ett skal som bara används ibland, men om man ska förlita sig på att ett skal håller tätt som utlovat skulle jag hellre satsa på kvalité än lägsta möjliga pris.

Fre är inte ett skal för alla, det finns ingen anledning att skaffa det om de väderskyddade egenskaperna inte behövs. Den som däremot funderar på ett tåligt skal för Iphone med komplett skydd mot vatten bör absolut överväga Lifeproof Fre. Det kan dock vara värt att också kolla in nysläppta Nüüd för Iphone, ett skal med exponerad skärm likt det vi testat för Ipad.

Slutsats – Nüüd för Ipad

Grundidén med Nüüd – att bara skydda kanterna och exponera själva skärmen helt oskyddad – väcker uppmärksamhet. Är det tillräckligt bra skydd på detta sätt? Enligt Lifeproof är det faktiskt det och i vårt testande har det fungerat som utlovat.

Efter att ha irriterat sig en aning på den något ojämna plastfilmen i Fre-skalet till Iphone är det en befrielse att kunna använda skärmen precis som vanligt även när när skalet är på plats. För den som vill använda Ipad tryggt i alla möjliga miljöer utan att tumma på känslan är Nüüd helt klart värt att kolla in.

Det är inget billigt skal, Nüüd för Ipad kostar över tusenlappen hos de flesta återförsäljare (se fler priser hos Prisjakt), men precis som med Fre för Iphone handlar det om att skal som ska skydda mot vatten på detta sätt hellre får kosta lite mer och vara byggda därefter.

Ännu bättre skydd

För den som ska ut på sjön med sina prylar kan det vara värt att komplettera det vattentäta skalet med med tillbehöret Lifejacket som Lifeproof säljer för både Iphone och Ipad. Det är helt enkelt en slags flytväst som sätts utanpå Lifeproof-skalet och gör att enheten håller sig flytande.

Kommentarer
10 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.