Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Efter uppdateringen

På upptäcktsfärd i IOS 7

IOS 7 är mer än bara de omtalade visuella förändringarna. I stort och smått har Apple putsat och förbättrat olika delar av systemet och dess appar. Låt 99mac ta med dig som precis uppdaterat till IOS 7 på en upptäcktsfärd i tio steg i det nya systemet.

Du har precis uppdaterat din Iphone till #IOS 7 och slås av det nya utseendet. Det är helt omöjligt att missa, från låsskärm och hemskärm till telefon-appen, Mail, Safari, Meddelanden, Anteckningar, ja kort sagt allting ser radikalt annorlunda ut. Det är första gången sedan Iphone lanserades 2007 som designen på allvar ändrats, och det med besked den här gången.

Det är inte bara designen i sig med sina tunna linjer, vita ytor och färgglada detaljer, det finns även en slags levande-känsla i gränssnittet med olika lager som rör sig i förhållande till varandra och många nya animeringar som förnöjer, men kan bli lite störande i längden.

När dammet och den första chocken lagt sig uppstår frågan vad annat som är nytt egentligen, utöver utseendet. För även om allting ser annorlunda ut finns det mesta egentligen på samma plats som tidigare. Samtidigt är IOS 7 fyllt av intressanta nyheter, det gäller bara att hitta dem. Därför har 99mac sammanställt denna guide med lite blandade nyheter, stora som små, som en start för dig som tänker gå på upptäcktsfärd i IOS 7 efter uppdateringen av systemet.

1. Kontrollcentret underlättar stort

En av de mest välkomna nyheterna i IOS 7 är kontrollcentret som ger snabb access till de viktigaste inställningarna och funktionerna varifrån som helst.

Slå av Wifi, aktivera flygplansläge, slå på Bluetooth, justera ljusstyrkan med mera har varit omständligt både för att det krävt flera steg och för att man inte alltid vetat exakt var man ska göra ändringarna. Nu finns detta och flera andra bra funktioner som att snabbt starta en timer, styra uppspelningen av ljud och ställa in Airplay samlade på en plats. Det finns till och med en ficklampsfunktions som lyser med blixtlampan bara en tryckning bort.

Ett kontrollcenter är något som många önskat sig sedan Iphone kom och drivna användare har tagit fram egna lösningar för telefoner upplåsta med #jailbreak sedan länge, men nu finns det alltså äntligen inbyggt i IOS. Kontrollcentret nås genom en svepning från botten av skärmen. Efter en tids användning kommer det att bli en integrerad del av hur du använder din Iphone framöver så ta dig tid redan nu att bekanta dig med alla funktioner.

Som en kul kommentar kan nämnas att undertecknad på något sätt helt glömt bort att IOS 6 har en funktion för att låsa skärmrotationen (finns vid dubbeltryckning på hemknappen som aktiverade appbytaren och sedan en svepning till höger), det var först vid användning av kontrollcentret som jag återupptäckte funktionen, perfekt vid läsning när man ligger på sidan.

2. Flikarna i notiscentret

Vid svepningen från övre kanten av skärmen tas notiscentret fram, precis som i IOS 6. I IOS 7 har det fått en ordentlig översyn med tre flikar. Första fliken heter Idag och plockar ut det viktigaste ur din kalender samt rapporterat vädret. Andra fliken listar alla notiser precis som i IOS 6 och tredje fliken filtrerar ut enbart de notiser du missat.

Förutom att trycka på flikarnas namn högst upp går det även att svepa hela skärmen i sidled för att växla mellan flikarna.

Om du av någon anledning inte ser väder under Idag-fliken, öppna Apples väder-app en gång och låt den ladda väderinformationen, sedan bör vädret dyka upp i notiscentret också.

3. De dynamiska bakgrunderna

För att fullt ut ta del av IOS 7-upplevelsen bör man testa de nya dynamiska bakgrunderna som finns under Inställningar > Bakgrundsbilder och ljusstyrka. Det är inte för alla, men det är värt att testa ett tag.

4. Nya renare ljudsignaler

En nyhet i den slutliga versionen av IOS 7 är uppsättningen nya ringsignaler och notisljud. Apples ljudtekniker har skapat ett antal nya ljud som kan beskrivas som rena, tydliga, klara och rent av "krispiga" och får de gamla ljuden att kännas förlegade.

Gå in under Inställningar > Ljud och skrolla ner till Ringsignal för att testa de nya signalerna. De gamla ljudsignalerna har Apple flyttat till en egen underkategori som heter "Klassiska".

5. Zooma under videoinspelning

Med IOS 7 kommer möjligheten att zooma under videoinspelning. Det fungerar precis som man kunde vänta sig, genom att nypa med två fingrar. Det kommer även fram ett reglage då som går att använda istället och som indikerar graden av inzoomning.

6. Skicka filer med Airdrop

#Airdrop är en ny funktion i IOS för att smidigt skicka filer mellan IOS-enheter som finns i varandras fysiska närhet. Säg att du har en bild som du skicka till över till en kompis. Tidigare har du kanske använt Meddelanden eller mejlat bilden via nätet, men med Airdrop går det att överföra direkt mellan telefonerna och det fungerar smidigt.

Via kontrollcentret kan din mottagare enkelt ställa in om denne ska vara upptäckbar för alla eller bara sina kontakter. Sedan väljer du din bild och trycker på ikonen för att dela. Om någon Airdrop-kontakt finns i närheten dyker dennes ansikte upp och du väljer detta. Mottagaren får upp en förhandsvisning av bilden på sin skärm och kan välja att ta emot eller avslå.

Om du har Bluetooth avslaget när du aktiverar Airdrop kommer det att slås på automatiskt eftersom Airdrop använder sig av både Wifi och Bluetooth för att hitta tillgängliga kontakter och överföra filer. All överföring sker krypterad mellan enheterna.

Airdrop finns sedan tidigare i OS X för direktöverföring mellan Macar, men tyvärr fungerar inte Airdrop mellan IOS och OS X, inte i dagsläget i alla fall.

7. Live-filter i kamera-appen och i Bilder

Kamera-appen i IOS 7 inte bara ser annorlunda ut, den fungerar delvis annorlunda också. Apple har samlat ihop olika funktioner som video och panorama och placerat allting på en rad ovanför avtryckare. Genom att svepa växlar man mellan lägena och en nyhet är ett speciellt läge för kvadratiska bilder, något som inte minst Instagram varit med och populariserat på sista året.

Utöver dessa lägen finns även filter för att lägga på effekter på bilden. Dessa filter går att nå i efterhand i Bilder-appen, men det går även att se dem live direkt när bilden ska tas.

En trevlig funktion med Apples filter är att de är icke-förstörande. Om en bild tas med filtret "Noir" aktivt går det senare att gå in och ändra till ett annat filter eller ta bort det helt och se bilden naturell.

8. Automatiska uppdateringar av appar

Med IOS 7 är tiden förbi då du var tvungen att gå in i App Store-appen och uppdatera dina appar. Med automatiska uppdateringar aktiverade kommer IOS regelbundet ladda ner och installera uppdateringar. Detta är en välkommen funktion för de flesta, även om risken alltid finns att en uppdatering introducerar en allvarlig bugg som inte fanns förut (som nyligen med Google Authenticator).

Även om uppdateringarna sker automatisk kan det ibland vara intressant att se vilka uppdateringar som genomförts och vad nyheterna i dessa uppdateringar var. Som tur är finns alla denna information kvar i App Store-appen. Den sparar en historik över uppdateringar som genomförts med datum och information från utvecklarna om vad som är nytt.

9. Delad bildström med sociala funktioner

Apples bildström i Icloud har sina begränsningar och kan vara rätt förvirrande att greppa för användarna, som hur många bilder som ryms och att videoklipp inte följer med. IOS 7 tar funktionen för delad bildström i IOS 6 och gör den mer social.

När du skapar en delad bildström kan du lägga till vilka av dina vänner som ska få tillgång till den. Sedan kan du och dina vänner lägga upp bilder som alla i bildströmmen får se, tidigare kunde bara ägaren av strömmen lägga till bilder. Det går även att "gilla" bilder och skriva kommentarer till dessa samt få notiser om när andra gillar och skriver kommentarer. I praktiken fungerar delade bildströmmar som en form av socialt media likt hur Instagram eller Facebook fungerar.

En annan nyhet i IOS 7 är att det går att posta videoklipp också samt den speciella aktivitetssidan för strömmen. Det går även att dela bildströmmen offentligt på webben genom icloud.com.

Korrigering: Det stod förut felaktigt att delade bildströmmar var helt nytt i IOS 7.

10. Skapa flera sidor i mappar på hemskärmen

När IOS 4 släpptes 2010 blev det för första gången möjligt att gruppera appar i mappar på hemskärmen. IOS 7 både förbättrar och försämrar dessa mappar. Förbättringen är att det numera går att ha flera sidor i varje mapp. Istället för att ha mapparna "Spel 1" och "Spel 2" kan du stoppa in alla spel i en enda mapp.

Försämringen är att det bara visas nio appar (3 x 3) jämfört med sexton appar (4 x 4) i IOS 6. En möjlig tanke bakom denna försämring är att mappen ska matcha ikonen för mappen som alltid bara innehållit nio miniatyrikoner, men i praktiken är det ändå en klar försämring. Det blir snabbt så många sidor i en mapp att det är enklare att ha separata mappar istället. För den som inte vill använda flera sidor är det enbart en försämring.

Detta var tio nyheter i IOS 7 som är värda att kolla in. Det finns fler än så förstås och det kan tänkas att en ny upptäcktsfärd dyker upp snart...

Kommentarer
63 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.