Imac 27-tum (sent 2013) – Vi testar grundmodellen
Apple släppte nya Imac-modeller direkt till Apple Store för omkring en vecka sedan. 99mac testar den nya grundmodellen med 27-tums skärm och rapporterar om alla nyheter från föregångaren.
Prestanda
99mac kör vårt exemplar av Imac genom flera olika tester så att den ska få visa vad den går för. Bland annat tittar vi närmare på hur processorn och grafikretsarna presterar. Det här är den första generationen Imac med Intels nya Haswell-arkitektur, men först ut i 99mac:s testlabb var Macbook Air som vi testade tidigare i somras.
För att testa vad processorn går för använder vi Cinebench 11.5. Det är ett syntetiskt test baserat på renderingsprogrammet Cinema4D. En av delarna testar processorns förmåga att rendera bilder genom att rita upp en förutbestämd scen med alla tillgängliga processorkärnor. Det kom nyligen en ny version av Cinebench, men här använder vi den äldre versionen för att resultaten ska bli jämförbara.
I diagrammet ovan syns resultatet för några av Apples senaste modeller i processortestet. Om vi kikar närmare på vår testdator och en Imac med en motsvarande processor ur föregående generationen Ivy Bridge ökar den nya datorn med 7 procent, vilket är i linje med vad vi väntat oss.
Vinnaren i diagrammet har till skillnad från vår testdator en Core i7-processor med Ivy Bridge-arkitektur. Vi testade den förra generatonens 21,5-tums Imac i december förra året och den datorn står sig alltså bra än idag. Den presterar omkring 17 procent bättre än vår testdator med en Core i5-processor med Haswell-arkitektur. Det finns en i7-processor att välja till också i den här generationen Imac, men för det får man lägga ut ytterligare 4 000 kronor.
Grafikprestanda och spel
Cinebench har också ett prestandatest för grafikkretsar som vi kör för att kunna jämföra med tidigare testade maskiner. Det är tyvärr inget pålitligt test då resultaten varierar kraftigt mellan varje körning och för maskiner med dedikerade grafikkretsar blir det snabbt en flaskhals. Därför har vi till framtiden börjat samla in andra mätvärden för att mäta grafikprestanda istället för att använda det här deltestet av Cinebench.
Vår testdator har ett grafikkort från Nvidias 700-serie, den föregående generationen hade kort från 600-serien. Som ni kan se i diagrammet ovan lägger sig vår testdator i topp med 53 bilder per sekund, (fps). Diagrammet visar en tydlig skillnad mellan integrerade och dedikerade grafikkretsar. Mac Mini, Macbook Pro 13-tum med Retina och Macbook Air ligger i botten.
Om bildfrekvensen blir för låg upplevs rörelser och animationer som ojämna och i spel kan det påverka spelarens möjligheter att interagera med spelet.
Hur presterar vår testdator i spel? För att ta reda på det mäter vi bildfrekvensen under en stunds spelande i Bioshock Infinite. Med datorns standardupplösning 2560 x 1440 pixel och låga grafikinställningar får vi i genomsnitt 36 bildrutor per sekund. Det blir mycket ojämna rörelser och är inget för den kräsne spelaren. Men om vi ändrar till den lägre upplösningen 1280 x 720 pixel kan vi dessutom ställa in högre grafikinställningar och får ändå fullt acceptabla 62 bildrutor per sekund i genomsnitt.
802.11ac
Precis som Macbook Air som presenterades i somras får Imac stöd för 802.11ac. I teorin är den här standarden upp till tre gånger snabbare än sin föregångare 802.11n. Eftersom vi bara har tillgång till en dator med stöd för tekniken testar vi överföringshastigheten mot vår Time Capsule. Den blir dock en rejäl flaskhals och våra uppmätta överföringshastigheter ska tolkas med det i åtanke. Enligt tips från våra läsare efter Macbook Air-testet är det troligtvis den interna processorn i Time Capsule som sätter stopp och allt borde se bättre ut mellan exempelvis två datorer.
Det är svårt att testa just trådlösa nätverk eftersom det finns så många faktorer som påverkar. Andra nätverk, hur tjocka väggarna är, avståndet till routern med mera. Vår Time Capsule placerades på kontoret med datorn några meter bort i samma rum.
På den interna disken i Time Capsule ligger en fil på 8142 megabyte som vi sedan med hjälp av OS X inbyggda Terminal kopierar till testdatorns interna hårddisk. Med en nätverkskabel tar överföringen strax över 2 minuter att genomföra.
Med 802.11n 2,4 GHz tar överföringen strax över nio minuter att genomföra och när vi byter till 802.11ac 5 GHz är det hela klart på cirka fyra minuter.
Fördelarna med 802.11ac ska vara att nätverket blir stabilare och får bättre räckvidd. När vi testade Macbook Air märkte vi framför att skillnad när vi tog hissen tre våningar ner till entrén. Där fungerade ac-nätverket, men inte n-nätverket. Vår Imac har vi däremot inte burit runt på av förklarliga skäl.
Standarden använder en teknik kallad strålforming (eng: beamforming) som förstärker signalen åt det håll där en ansluten ac-enhet befinner sig, istället för att som tidigare skicka ut lika mycket signal åt alla håll.