Bättre ljud

Röstsamtal med Facetime en doldis i IOS 7

En av de mindre uppmärksammade nyheterna i IOS 7 är att Apple byggt in en lösning för att ringa röstsamtal via datatrafik, som en ny funktion i Facetime kallad Facetime-ljud. 99mac har testat det och funderar över vad det betyder för framtiden.

Likt många andra funktioner som Apple lagt till genom åren är tekniken i sig ingen nyhet och Apple är långt ifrån först ut med den. Samtal över internet har funnits länge och går under beteckningen #Voice over IP, VoIP. De flesta är antagligen bekanta med #Skype, som haft en app för Iphone i flera år och funnits för datorer ännu längre. Det nya med Facetime-ljud är att det numera finns inbyggt i #IOS på ett sätt som gör det enklare att använda för fler personer, integrerat med övriga systemet på ett sätt som inte konkurrenterna tillåts göra i Iphone.

Integrationen är nyheten, inte tekniken

Situationen är inte helt olik Apples tidigare lansering av Imessage. Iphone-användare hade i flera år kunnat skicka textmeddelanden gratis (eller enbart till en datakostnad för att vara korrekt) genom appar som populära Whatsapp. Kritikerna som direkt avfärdar Apples satsningar som "inget nytt" missar dock att utförandet och integrationen spelar all roll. I fallet med Imessage så integrerades det så pass väl i Apples app för sms, Meddelanden, att många användare förmodligen inte har någon aning om att de ens använder Imessage (förutom när det plötsligt slutar fungera).

Samma situation råder med röstsamtal via #Facetime. Tekniken är inte ny men det kommer inbyggt på ett sätt som tredjepartsutvecklare inte kan erbjuda. För att ringa ett samtal med Skype krävs det att motparten också installerat Skype på sin telefon och skaffat en separat Skype-användare. Supersimpla steg för den teknikintresserade, men en nästan ointaglig tröskel rent praktiskt för andra.

För att använda Facetime krävs visserligen ett Apple-ID, men det är något som Apple använder på många fronter och trycker hårt på att användarna ska skapa redan vid första mötet med telefonen. Det är troligt att majoriteten av Iphone-användarna redan skaffat sig ett Apple-ID av ett eller annat skäl.

Facetime i sig är inte heller nytt. Det lanserades som Apples lösning för videosamtal redan sommaren 2010 i samband med att Steve Jobs visade upp Iphone 4. Men det är först nu med IOS 7 som det får en fristående röstsamtalsfunktion. Kanske har Apple medvetet valt att vänta med detta eftersom röstsamtal traditionellt varit operatörernas stora inkomstkälla och hela basen för mobiltelefoni.

Facetime-ljud i praktiken

Så till själva testet av röstsamtal via Facetime. 99macs redaktion testade att ringa Facetime-samtal både över wifi och över 3G samt jämförde detta med ett vanligt mobilsamtal och vi blev klart imponerade av både kvalité och smidighet.

Det går att ringa med Facetime-ljud på flera ställen i IOS 7, bland annat via Telefon-appen, via den fristående Facetime-appen och direkt från diskussioner i Meddelande-appen.

Apple har i IOS 7 lyft upp Facetime till en egen rad under telefonnumret på sidan för kontaktinformation. På raden finns två ikoner, en videokamera för videosamtal och en telefonlur för röstsamtal. Ett tryck på telefonluren ringer upp kontakten via Facetime-ljud.

Från en diskussion i Meddelanden går det att klicka på Kontakt upp i högra hörnet och sedan på telefonluren för få upp ett val mellan röstsamtal och Facetime-ljud. Det går förstås även att ringa med Facetime-ljud från den fristående Facetime-appen.

Det är på det hela taget inte svårare att ringa ett Facetime-samtal än det är att ringa vanliga samtal, förutsatt att kontakten har Facetime.

Ljudkvalitén

Det tog inte många sekunder innan vi båda kunde konstatera att det var bättre kvalité på ljudet med Facetime än vanligt mobilsamtal. "Du låter närmare" sa Ida Lindkvist när jag ringde henne. Rösterna blir klarare och renare. Det lät lika bra över både wifi och 3G.

Det var ingen tillstymmelse till fördröjning, inte på den relativt korta sträckan mellan Stockholm och Umeå som vi testade. Det skulle vara intressant att höra hur väl kvalitén står sig över längre avstånd, som mellan världsdelar. Det är just över de riktigt långa avstånden som samtal över nätet kan ge stora besparningar jämfört med traditionella telefonsamtal.

Dataförbrukning

Om båda parterna i ett samtal använder wifi kan man i praktiken räkna det som helt gratis samtal då de flesta inte betalar sitt bredband per byte. Över 3G spelar det större roll då de flesta har en begränsad mängd data per månad i sitt mobilabonnemang.

Det går att se förbrukad datatrafik i efterhand för Facetime-samtal genom att öppna Facetime-appen, välja fliken Senaste och sedan klicka på i:et längst till höger om kontaktens namn. Då listas de senaste samtalen till och från detta kontakt med tid och förbrukad data.

I våra korta tester låg vi på ungefär en halv megabyte per minut. Det skulle i så fall innebära att en månadsbegränsning på 500 megabyte (vanligt på enklare mobilabonnemang idag) skulle räcka till cirka 1 000 minuter samtal över 3G. Andra rapporter på nätet har nämnt att dataförbrukningen beror på nätverk och belastning, det går inte att säga en exakt mängd som ett samtal av en viss längd kommer att förbruka.

I praktiken förbrukas datatrafiken olika beroende på var och hur telefonen används. För den som redan idag ligger nära sin månatliga gräns kan det vara värt att slå av Facetime via 3G under Inställningar -> Mobilnät där det går att ställa in vilka appar som får får använda mobil datatrafik. Speciellt då data förbrukas även för den som blir uppringd.

Apple befriar och låser in på samma gång

Efter att ha testat röstsamtal via Facetime känns det som en försmak av framtiden, kvalitén är bättre och det tas inte ut några fåniga öppningsavgifter, något som mobiloperatörerna stadigt höjt under de senaste åren. Över wifi är det i praktiken helt gratis, medan man över 3G får vara lite mera vaksam på förbrukningen.

Redan när Iphone lanserades 2007 var det tydligt att Apple gick sin egen väg och vägrade ge operatörerna den kontroll de var vana vid. Än så länge kräver Facetime-ljud ett aktivt val av användaren, men tänk om Apple i IOS 8 eller 9 väljer att låta det blir det förvalda sättet att ringa?

Redan idag fungerar Imessage på det sättet. Det är det förvalda sättet att skicka meddelanden och traditionella sms är bara en sista utväg som väljs om Imessage inte fungerar, eller om mottagaren inte har en Iphone. Det vore inte så långsökt att tro att Apple har liknande planer för Facetime-ljud.

Den mobiloperatör som inte redan nu planerar för en framtid när den enda tjänsten som levereras är datatrafik ligger troligen illa till. Eller omvänt, den operatör som är snabb med att ta fram ett abonnemang med få samtalsminuter, men frikostigt med data lär kunna locka många kunder närmaste åren.

Samtidigt är Facetime-ljud också ett steg till mot ytterligare inlåsningen av kunder i Apple-världen. Precis som Imessage bara fungerar mellan användare av Apples produkter fungerar också de nya röstsamtalen bara mellan dessa, och det är troligt att det kommer att förbli så. Detta gör samtidigt att det alltid kommer att finnas behov av andra lösningar likt Skype och Whatsapp för att kommunicera över plattformsgränserna.

Kommentarer
43 svar

Det är bara dagar bort tills höstens andra event och vi går igenom vad vi tror kan visas upp av Apple på måndag.

Har du ett par AirPods Pro och har problem med knaster i lurarna? Då kan du ha rätt till gratis reparation.

Inför eventet på måndag har flera rykten cirkulerat om Apples kommande bärbara kraftpaket som tros introducera nästa Apple Silicon-chip.

Det har länge ryktats om att nya MacBook Pro-modeller med ett helt nytt M1X- eller M2-chip ska lanseras denna höst och nu kan det finnas ett datum.

Visst är det väl så att vi alltid har för få laddare eller alldeles för många kablar liggandes i stora ormbon? Men vi har kanske hittat en lösning på det.

Tile kommer med en ny produktserie och nya säkerhetsfunktioner, vi har testat Pro, Mate, Slim och Sticker taggarna.