Säkerhet

1password 4 för Mac släppt

Lösenordshanteraren 1password för Mac har släppts i sin fjärde version med ett stort antal nya funktioner och ny design. En bra hantering av lösenord är viktig för att kunna ha unika och säkra lösenord för sajter och tjänster. 99mac har även betatestat den nya versionen.

Alla vet att ett och samma lösenord överallt är en dålig vana och potentiellt en stor huvudvärk om detta lösenord läcker ut. Och läcker ut någonstans gör de förr eller senare, knappt en vecka går utan att någon mer eller mindre känd sajt rapporterar att de blivit hackade och uppmanar alla att byta sina lösenord.

Snäppet mindre illa är att hålla en uppsättning lösenord i huvudet varav vissa är säkrare och bara används på viktiga sajter medan osäkrare lösenord används återkommande på flertalet mindre viktiga platser. Problemet är att det ändå kommer att uppstå behov av att ändra lösenord på många platser ifall det osäkra lösenordet läcker ut.

Bättre är att helt enkelt acceptera att tiden är förbi då vi kan hålla reda på alla lösenord i huvudet och då det gick att komma undan med samma lösenord på flera ställen. Det är hög tid att börja använda en lösenordshanterare om du inte redan gör det. Vi har skrivit om sund lösenordshantering tidigare och det är ett ämne som fortsätter vara aktuellt.

Med en lösenordshanterare går det att generera långa säkra unika lösenord för varje ny tjänst och sajt. Det enda du behöver ha i huvudet är några få säkra lösenord till de viktigaste tjänsterna som du använder ofta och måste kunna komma åt utan tillgång till din lösenordssamling, samt givetvis ditt masterlösenord för din samling. Det kan till exempel vara din e-post, Facebook eller ditt Apple-ID.

Som en bonus är #lösenordshanterare också ett bra ställe att samla kreditkortsinformation och anteckna andra känsliga uppgifter som du vill ha väl skyddade.

1password heter den lösenordhanterare som troligtvis är den mest populära bland användare av Apples produkter. Deras verktyg finns för både Mac och IOS sedan en längre tid tillbaka. Nu har precis #1password 4 för Mac släppts och det är en stor uppdatering av programmet.

Nyheterna i 1password 4 för Mac

Agilebits, företaget bakom 1password, har arbetat om sitt program från grunden jämfört med version 3. 1password 4 har mer än 90 nya funktioner och ett helt nytt gränssnitt. Här är några av de största nyheterna.

Nytt utseende. Modernare och mer konsekvent design.

Flera valv och delade valv. Det går att växla mellan olika valv, till exempel för att skilja på lösenord som rör arbetet och som är privata.

1password Mini. En miniversion av 1password som alltid finns tillgänglig i menyraden, för att enkelt komma åt lösenord från andra program än webbläsarna.

Nya tillägg för webbläsare. 1passwords tillägg i webbläsarna är helt omgjort och fungerar och ser ut som 1password Mini gör. Nu finns även stöd för Opera.

Dela enskilda lösenord med mera. Utöver delade valv finns även möjligheten att säkert dela med sig av inloggningar, säkra anteckningar och medlemsskapsinformation till andra via mejl eller som Imessage-meddelande.

Säkrare format. 1password 4 använder sig av 256-bit Authenticated Encryption och PBKDF2 med HMAC-SHA512 vilket betyder mycket hög säkerhet i formatet.

Icloud-synkronisering. Nu finns stöd för Apples inbyggda Icloud för att synkronisera valv till IOS-enheter eller andra Macar. Synkronisering via Dropbox fortsätter förstås att fungera precis som tidigare.

Synkronisering över wifi. Detta är en funktion som en gång i tiden fanns i 1password, men togs bort. Nu är den tillbaka och det är ett bra alternativ för den som inte vill förlita sig på molntjänster som Dropbox eller Icloud för lagring. Wifi-synkronisering sker direkt mellan enheter över ett lokalt nätverk.

Favoriter. Det går att märka de mest använda lösenorden som favoriter för snabb tillgänglighet. Detta synkroniseras även över till 1password 4 för IOS.

Tredjepartsintegration. För användare av Alfred, Launchbar och Quicksilver går det att att söka bland lösenord och direkt öppna inloggningslänkar i webbläsaren.

Avancerad sökningning med filter. Sökningen i sig är inte ny men det finns fler alternativ än tidigare och nya filter. Sökningar går också att spara som smarta mappar.

Säkerhetsgransning. 1password är inte bara ett ställe att lagra och generera lösenord, det går även att använda programmet för att hitta osäkra lösenord, dubletter och lösenord som inte ändrats på länge. Egentligen är det bara smarta sökfilter, men det är ett effektivt sätt att städa upp bland de sämsta lösenorden.

1password 4 för Mac finns som en fri uppdatering för de som köpt 1password 3 i Mac App Store och gratis för de som köpt 1password 3 direkt från Agilebits hemsida under 2013. För övriga är priset 299 kronor i Mac App Store. Det kommer även inom kort gå att köpa från Agilebits hemsida (i skrivande stund är bara version 3 tillgänglig där).

Redaktionens kommentarer

Undertecknad har varit en av de över 20 000 betatestare som använt 1password 4 för Mac de senaste månaderna, sammanlagt har 96 betaversioner hunnits med och många små och stora buggar fixats. På det hela taget är 1password 4 en solid uppdatering som rekommenderas alla som funderar på lösenordshanterare.

1password Mini är ett välkommet tillskott för att snabbt nå lösenord från vilket program som helst i OS X. Det nya utseendet är en förbättring även om det också minskat på möjligheterna att välja bland olika vyer. I Agilebits forum har många önskat en kompakt vy och utvecklarna har sagt att de jobbar på detta för en kommande uppdatering.

En liten detaljer som faktiskt blivit sämre för min del är det inte längre går att söka på lösenord i sökfältet. Jag trodde först att de plockat bort denna sökning helt tills jag lärde mig att det mycket väl går att söka på lösenord också, men man måste aktivera den utökade sökningen och välja rätt filter. Det är betydligt krångligare än i 1password 3, något jag också rapporterat till utvecklarna. Förhoppningsvis kommer detta att förändras i kommande versioner.

Pålitlig lagring om masterlösenordet är bra

För den som funderar på hur säkert det är att lagra data i 1passwords krypterade valv rekommenderas en djupdykning i Agilebits blogg där flertalet välskrivna artiklar detaljerat beskriver hur de arbetar med säkerhet. De är väldigt öppna och ger ett förtroendeingivande intryck, de tar säkerheten på allra största allvar, de kan sin sak och de ger goda råd om bra masterlösenord. Även frågor som NSA och annat finns diskuterat.

För den som inte orkar läsa igenom alla tekniska artiklar går det att sammanfatta det hela med: välj ett långt och bra masterlösenord för ditt arkiv och du är väl skyddad för en överskådlig tid framåt om någon skulle komma över din krypterade fil. Ett bra lösenord behöver inte vara omöjligt att memorera, fyra-fem helt slumpmässigt valda ord från en ordbok är tillräckligt.

OS X Mavericks kommer med en egen lösenordshanterare

Det går inte att prata lösenordshanterare och OS X utan att samtidigt nämna Icloud-nyckelringen, som är en av de större nyheterna i kommande #OS X Mavericks som väntas släpps nu i höst. Det är en lösenordshanterare från Apple som finns inbyggd i OS X och även kommer att kunna synkronisera lösenord till IOS 7.

Basfunktionerna påminner om 1password och det är oklart hur långt de räcker i praktiken, men för den som har enkla behov och inte vill lägga ut pengar i onödan kan det vara värt att vänta lite på Mavericks.

För egen del kommer jag att fortsätta använda 1password även i Mavericks, men för enklare behov är det fullt möjligt att Icloud-nyckelringen är tillräckligt, om den fungerar som utlovat.

Namn
1password
Plattform
OS X
Utvecklare
Agilebits Inc.
Version
4.0
Pris
299,00 kronor
Krav
OS X 10.8.4 eller senare, 64-bitars processor
Språk
Engelska med flera, ej svenska
Kommentarer
84 svar

Det är bara dagar bort tills höstens andra event och vi går igenom vad vi tror kan visas upp av Apple på måndag.

Har du ett par AirPods Pro och har problem med knaster i lurarna? Då kan du ha rätt till gratis reparation.

Inför eventet på måndag har flera rykten cirkulerat om Apples kommande bärbara kraftpaket som tros introducera nästa Apple Silicon-chip.

Det har länge ryktats om att nya MacBook Pro-modeller med ett helt nytt M1X- eller M2-chip ska lanseras denna höst och nu kan det finnas ett datum.

Visst är det väl så att vi alltid har för få laddare eller alldeles för många kablar liggandes i stora ormbon? Men vi har kanske hittat en lösning på det.

Tile kommer med en ny produktserie och nya säkerhetsfunktioner, vi har testat Pro, Mate, Slim och Sticker taggarna.