Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Adblock Plus döljer annonser mer effektivt

Det populära webbläsartillägget Adblock Plus har uppdaterats för Safari, och kan nu blockera ännu mer oönskad reklam så som videos och annonser baserade på Flash.

Att blockera popupfönster och annan reklam på internetsidor har blivit alltmer populärt. Den mest använda lösningen heter Adblock Plus, och har nu uppdaterats för att fungera ännu bättre för Apples webbläsare Safari, rapporterar amerikanska Macworld.

Adblock Plus är ett tillägg till webbläsare som blockerar oönskade reklamannonser, och kan även stänga av tillgång till sajter som sprider skadlig kod [eng: malware]. Adblock kan också dölja exempelvis knappar för att dela innehåll på sociala nätverk, som Facebook- och Twitter-knappar.

Begränsningar i Safari

För just Safari har dock Adblock Plus lidit av ett problem som begränsat nyttan. Eftersom Safari inte har något API för att blockera anrop, kunde Adblock Plus inte hindra annonser gjorda med Adobe Flash, vilka aktiveras genom sådana anrop. Särskilt vanligt är Flash-annonser som läggs framför videoklipp på Youtube.

Med den senaste versionen av Adblock Plus har dock utvecklarna hittat ett sätt att komma runt denna begränsning, så att även alla Flash-annonser kan blockeras effektivt. Enligt Sebastian Noack, en av tilläggets utvecklare, finns det fortfarande vissa begränsningar med att hindra popup-annonser baserade på Flash. De flesta av dessa beror dock på begränsningar i Safari, och kommer förhoppningsvis att ordnas i framtida versioner av webbläsaren, skriver Noack på utvecklarens blogg.

Uppdateringen till Safari har betatestats i över tre månader, och korrigerar även en bugg som gjorde att tilläggets inställningar kunde nollställas när Safaris webbhistorik tömdes. Ett annat problem som lösts är en konflikt med Safaris Javascript, som kunde göra att Adblock Plus blockerade innehållet på alla webbsidor.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
16 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.