Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Krönika

När apparna blev en livsstil

Idag fyller App Store sex år. 99macs redaktör Jakob Nilsson samlar sina tankar kring hur appar har fått oss att i grunden tänka annorlunda om teknik.

Visst är vi många som minns den magiska känslan när Steve Jobs visade upp den första versionen av Iphone 2007, men idag har nog många svårt att föreställa sig en tillvaro med Iphone utan möjligheten att ladda ned och använda appar från tredje part. App Store har blivit en sådan fundamental del av Iphone-upplevelsen att det är lätt att glömma att den faktiskt inte fanns där från början.

Först med lanseringen av IOS 2, som då hette Iphone OS, slog den digitala butiken upp dörrarna. Idag finns över 1,2 miljoner appar i App Store, och över 75 miljarder nedladdningar har gjorts. Sjunde januari i år meddelade Apple att man betalat ut 15 miljarder dollar (motsvarande nästan 102 miljarder kronor) till utvecklare, efter att Apple tagit sina 30 procent. Det är ganska mycket pengar, och ganska många appar.

App Store är alltså en riktig framgångssaga för både Apple och utvecklare, men kanske ännu mer intressant än alla siffror är vilket avtryck butiken har gjort i vår kultur. Hur vi använder våra enheter och hur vi tänker kring teknik – detta har förändrats i grunden tack vare Apple och App Store.

Idag förväntar vi oss att alla företag som erbjuder någon form av tjänster på internet – och det gör ju nästan alla – också ska ha en tillhörande app. Begreppet "Det finns en app för det" är inte bara en reklamslogan längre, utan har blivit en del av vårt sätt att lösa problem. Oavsett om det handlar om att räkna ut hur mycket dricks vi ska ge utomlands, eller kolla snabbaste sättet att ta sig till Djursholm från Danvikstull, eller bara koppla av hjärnan med ett enkelt spel så är det till apparna vi vänder oss för få lösningen.

Med App Store har datorerna också på allvar tagit steget ut till allmänheten. En unik sak var hur enkelt Apple gjorde det att ladda hem nya appar – plötsligt kunde vem som helst installera ny programvara, utan rädsla för att trycka på fel knapp eller råka förstöra något. Detta har också färgat av sig på de mobila enheternas storasyskon – hemdatorerna. Idag pratar vi om "appar" även på datorer, istället för de tidigare namnen "applikation" eller helt enkelt "program". Vi förväntar oss också att det ska gå lika enkelt att ladda hem och installera på datorn som på telefonen. Tekniken är inte något otäckt och krångligt längre.

Och det är precis den synen på teknik som Apple företräder. Deras modus operandi är att ta något svårt och komplicerat och paketera det i ett enkelt och lättbegripligt system. Du trycker på en knapp. Bakom skärmen händer något magiskt och obegripligt, och sedan kommer resultatet. Även det svåra ska se enkelt ut. Det ska bara funka.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
1 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.