Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

direkt från testlabbet

Iphone 6 och Iphone 6 Plus

UPPDATERAD. Nu finns Apples nya Iphone-modeller i Sverige. 99mac har lagt vantarna på både Iphone 6 och Iphone 6 Plus och testar vad de går för.

Skärmarna – Fortsatt hög färgkvalitet

När det kommer till skärmar är Apple förbluffande konsekventa och ger gång på gång produkter som presterar som förväntat. Iphone 5 (både S och C) gav oss det som varit signum för Apples skärmar de senaste åren med i stort sett korrekta färger, en god kontrast, rejäl ljusstyrka när behovet finns och en vitbalans som är snäppet för blå, men endast snäppet. De nya modellerna går i samma spår.

Sida vid sida är det omöjligt att märka någon betydande skillnad mellan Iphone 6 och Iphone 6 Plus. Ja, storleken förstås där Iphone 6 Plus till ytan är nästan 40 procent större. Den torde därför också kräva motsvarande effektökning för att ljussätta skärmen med samma ljusstyrka. Med andra lär det norpas mer av batteriet för att uppnå samma ljusstyrka.

Observera ordet betydande. Skillnader finns mellan båda modellerna men det är faktiskt mer effektivt att beskriva vad som är likadant. Bådas skärmar ger oss nästan full täckning av alla nyanser från svart till vitt. Med nästan menas att inom den normala 8-bitarsskalan från #00 (noll) till #FF (255), alltså svart till vitt, kunde vi inte se någon skillnad på #00 och #01. Den allra mörkaste nyansen av mörkaste mörkgrå var klippt och låg dold nere i LCD-panelens svärta.

Fångar (nästan) hela nivåomfånget

Nu är ett enda saknat steg på skalan inget stort problem, utan snarare ganska vanligt. Apples datorskärmar har länge visat på samma fel, fast där har det handlat om att de fem första stegen på gråskalan trycks ned i svärtan. Vid den nivån kan det utgöra ett problem, särskilt för fotoredigering, eftersom detta påverkar hela teckningen av lågdagrar och skuggor.

Hos Iphone 6 och Iphone 6 Plus är inte detta ett praktiskt problem. Den enda gången jag faktiskt lyckades observera "problemet" var med ljusstyrkan på maximalt läge och med en svart testbild inne på redaktionens toalett med lampan släckt. Hade jag orkat vänta fem minuter på att mörkerseendet ska kicka in hade jag kanske lyckats urskilja nyans #01 på skärmarna.

Men i praktiken, när du använder telefonen i en miljö som troligtvis är ljusare än en släckt redaktionstoalett klarar du ändå inte riktigt av att urskilja så mörka nyanser. Din pupill är inte tillräckligt vidgad. Och inte sitter du på en kolsvart toalett med fullt blås på ljusstyrkan heller. Det är sådant som undertecknad pysslar med när jag letar efter fel på skärmarna.

Smygande svag till skärande stark

Omfånget på ljusstyrkan är som vi sett oss tidigare Iphone-modeller från cirka 5 cd/m2 till strax över 550 cd/m2 vilket räcker för att smygläsande i sängen till att konkurrera med dagsljus. Kontrastförhållandet, alltså förhållandet mellan svartaste svart och vitaste vitt i fråga om ljusstyrkan är cirka 1 500:1 vilket är högt.

Lyser du på med max ljusstyrka får du 550 cd/m2 och då är alltså svart 1 500 gånger svagare i ljusstyrkan eller 0,37 cd/m2. Ligger du i sängen och smyger på svagaste ljusstyrkan om 5 cd/m2 är alltså djupsvärtan 0,003 cd/m2 och med tanke på att 1 cd/m2 motsvarar ett stearinljus så är tre tusendelar av den ljusstyrkan en tämligen god svärta.

Kort och gott lär inte kontrastförhållandet bli något problem att tala om. Inte ens när du vinklar Iphone 6 eller Iphone 6 plus stör du ut svärtan. Nu blir alla LCD:er sämre i vinkel, men det ska mycket till för sabotera kvaliteten. Eftersom du i vilket lär hålla telefonen i handen eller händerna har du alltid kontrollen över betraktningsvinkeln. Här såg vi faktiskt lite skillnad mellan den lilla och den stora. Iphone 6 blev svagt blåare i svärtan i vinkel och Iphone 6 Plus drog mer mot purpur i motsvarande vinkel.

Det är också det skillnaderna handlar om. Små detaljer som vi upptäcker därför att vi letar efter dem. När det kommer till uniformitet, alltså hur lika bilden är över ytan kan vi se att båda modellerna visar upp svaga variationer över ytan. Det gör så gott som alla LCD-baserade produkter. Vi kunde också se lite kantblödningar, särskilt i vinkel och särskilt inne i mörkret på toaletten. I praktiken? Nej, det är inga problem utan det handlar om detaljer som kan observeras därför att vi letar efter dem med bilder som avslöjar sådana här problem.

Sätter färgerna på plats

Färgmässigt ligger också både Iphone 6 och Iphone 6 Plus på den fullt rimliga nivån. Färgrymden, gamut, omfattar hela ITU Rec.709-färgrymden som ligger till bas för all elektronisk återgivning som sRGB och HDTV. Kort och gott rätt färger med avvikelsenivåer (delta-E) som ligger inom gränsen för det rimliga. Skärmarna är inte perfekt i förhållande till färgstandard men det krävs också ett riktigt tränat färgseende för att se de skillnader vi kan mäta.

Till exempel ligger Iphone 6 nästan 13 procent för högt i luminansnivå (Gamut Luminance) hos blått. Den skillnaden går att mäta, men är väldigt svår att upptäcka med ögonen. Drar vi fram det bildliga förstoringsglaset för att belysa någon skillnad är Iphone 6 en pyttemeter bättre än Iphone 6 Plus på färgåtergivning. Fast den skillnaden kan lika gärna handla om skillnader mellan olika exemplar. Rimligen kunde det lika gärna vara tvärtom och ett annat Iphone 6 Plus kan mycket väl vara än mer färgkorrekt.

Vitbalans och gamma är lika imponerande och för att knyta an till det som skrevs allra först är det lite för blått. Färgtemperaturen mäter i snitt strax under 7 000 Kelvin och idealet är förstås 6 504 Kelvin genom hela gråskalan med grönt på en nivå så att vi möter vitpunkten D65. Drar du ner ljusstyrkan kommer mängden blått i balansen att minska och mängden rött att öka något. Du lär inte tänka på den skillnaden, men i fråga om mätbar skillnad handlar det om cirka 300 Kelvin lägre färgtemperatur när vi kliver ned under 100 cd/m2 och de ljusstyrkor som är lämpliga för användning i dämpad belysning.

Riktigt perfekt är inte Iphone 6 eller Iphone 6 Plus, men det är fortfarande tillräckligt bra och dessutom mindre blått än hos Iphone 5S och 5C när vi mätte dessa modeller för ett år sedan. Ju flitigare lysdioderna används, desto blåare blir skärmen med tiden. Därför kan en Iphone 6 eller Iphone 6 plus vid en första anblick verka något gulare i jämförelse, särskilt ifall din gamla Iphone har lyst på under åren. Fast det är alltså inte Iphone 6 eller Iphone 6 plus som är för gul utan din gamla telefon som är alldeles för blå. Iphone 6 är en smula blå, din gamla Iphone är flera smulor blåare.

Bättre än din tv

Mellan tumme och pekfinger är skärmarna hos Iphone 6 och Iphone 6 Plus precis så bra som vi väntat oss, varken mer eller mindre. Apple fortsätter traditionen med skärmar som inte är perfekta men ändå så pass bra att de troligtvis är den mest färgkorrekta mojängen du någonsin ägt. Med andra ord, ser du en bild på din Iphone 6/6 Plus och kan jämföra samma bild på exempelvis din tv kan du räkna med att den bild du ser på Iphonen är den bild som är mest rätt.

Förklaring till graferna

RGB Balance: Vitbalansen i förhållande till D65 från svart (0 på X-axeln) till vitt (100 på X-axeln). Grafen visar avvikelsen i procent i förhållande till vitpunkten D65. Vid 100 procent vitt hos i stort sett alla Iphone ligger alltså vitbalansen uppemot cirka 10 procent för högt i blått vilket ger en kallare ljus.

Gamut/Färgrymd: Visar räckvidden i färgnyanser. Hela ytan, "hajfenan", visar alla för ögat synliga nyanser. Den vita triangeln är den uppmätta färgrymden och den ska idealiskt följa den ljusare triangeln som är färgrymden hos sRGB/ITU Rec.709.

Gamut Luminance: Visar hur ljusstarkt färgerna lyser i procentuellt förhållande till standard ITU Rec.709. För starkt lysande färger ger ett pastellaktigt intryck. För svag luminans gör färgen mer jordnära och dämpad.

Gamma Point: är tonkurvan/gamman i förhållande till målet, den gula linjen, med vilken ljusstyrka skärmen tonar från svart till helvit. Fel gamma ger fel kontrastintryck. Enstaka avvikelser inom ±0,15 ska inte leda till problem.

deltaE uv: är storleken på felet i gråskalan och bör ligga under dE 3 för att räknas som korrekt. DeltaE uv (dEuv) används enbart för vitbalans/gråskala och är den formel som tydligast klargör avvikelser hos mellantoner och högdagrar. dEuv på 10 räknas som synbart fel. dEuv-formeln är dock missvisande på väldigt ljussvaga gråtoner i skuggor och där blir det alltid höga felvärden för små skillnader som våra ögon knappt kan urskilja.

deltaE 2000: beskriver felen hos färgnyanser. Målet är att ligga under dE 3 för att räknas som tillräckligt bra.

Kalibrering: Iphone-skärmarna kan inte kalibreras. Det finns dock särskilda appar som kan "kalibreras" för att till exempel visa jpeg-bilder så färgkorrekt som möjligt.

Nördigt tips: Det tar ungefär tio minuter för lysdioderna att uppnå en stabil nivå på sitt ljus och de första minuterna skiljer det sig uppemot 5 procent.

Kommentarer
53 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.