Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

guide

Vilken Ipad är den rätta?

Efter oktobers Ipad-lanseringar är utbudet av surfplattor från Apple större än någonsin tidigare, och det är inte helt lätt att bestämma vilken modell som är lämpligast att köpa. 99mac hjälper dig att välja rätt.

Efter lanseringen av Ipad Air 2 och Ipad Mini 3 erbjuder nu Apple hela fem olika modeller av Ipad till försäljning. Varje modell går dessutom att få med eller utan möjlighet att med ett simkort koppla upp sig mot 4G/LTE, och med flera olika lagringsutrymmen. Alla modeller finns också i olika färger, vilket sammantaget gör att det aldrig tidigare funnits så många val att göra för den som vill köpa en Ipad.

Stor eller liten?

Den första frågan som bör besvaras är om du vill köpa en fullstor Ipad Air, eller en mindre Ipad Mini. Det finns för- och nackdelar med båda.

Vid förra årets lansering av Ipad Air och Ipad Mini med Retinaskärm (nuvarande Ipad Mini 2) fick båda modellerna i princip samma prestanda. Båda hade den senaste A7-processorn, likadana kameror och exakt samma upplösning på bildskärmen. Ipad Air hade en något snabbare klockfrekvens och bättre färgåtergivning, men annars var det bara skärmens storlek som skilde.

Med årets lansering av Ipad Air 2 är läget annorlunda, då den modellen tagit en tydlig ledning vad gäller prestanda, inte bara jämfört med övriga medlemmar i Ipad-familjen utan även jämfört med Iphone.

Ipad Mini är dock fortfarande mångas favorit på grund av sin smidiga storlek. Kortfattat är det Ipad Air 2 som gäller för den som vill ha bästa möjliga prestanda och den bästa kameran. För den som vill ha en mindre enhet och inte kräver den senaste processorn gäller någon av Ipad Mini-modellerna.

Wifi + LTE eller enbart Wifi?

Varje Ipad går också att få antingen med bara Wifi-anslutning, eller med möjlighet att stoppa in ett simkort för att ansluta till ett mobilnät (kräver abonnemang). Priset går upp med exakt 1 300 kronor för att få en modell med möjlighet till mobilanslutning jämfört med utan.

Det är onekligen oerhört smidigt att kunna surfa på mobilnätet med sin Ipad, men prispåslaget för detta är högt, och alla har kanske inte det behovet. För den som framförallt tänker använda sin Ipad i hemmet eller på andra ställen där det finns trådlöst bredband kan Wifi-modellen vara ett bra val. Det går också att dela internetanslutning från en Iphone, och i IOS 8.1 är detta ännu enklare genom funktionen automatisk Hotspot.

Ny eller gammal modell?

När beslut har tagits angående storlek på Ipad och möjligheten till anslutning är det dags att fundera över om det är de senaste modellerna som ska införskaffas, eller om det går bra med en äldre, men billigare, variant.

Här spelar det också in hur mycket lagringsutrymme som behövs. För mesta möjlig utrymme på 64 eller 128 gigabyte är det bara de senaste modellerna som gäller. Förra årets Ipad Air och Ipad Mini går bara att få med 16 eller 32 gigabyte, och den första utgåvan av Ipad Mini finns bara med 16 gigabyte.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
15 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.